Wannamine, de kans is klein dat uw computer er door getroffen wordt, maar net met zo'n type aanval raakten onbekenden binnen met behulp van een wormvirus in het netwerk van de gemeente Kuurne. "Het is niet de bedoeling om geld te vragen, maar men maakt wel gebruik van de kracht van ons netwerk om cryptomunten (zoals Bitcoin, red.) te verwerven", duidt burgemeester Francis Benoit (CD&V) de cyberaanval.

Het virus werd dinsdag opgemerkt nadat IT-medewerkers merkten dat het netwerk bijzonder traag werkte. "De kans is groot dat het virus al voor het weekend binnen was geraakt. Dat veel medewerkers in deze periode telewerken zorgde ervoor dat niet alle pc's werden opgestart en geïnfecteerd konden worden", aldus burgemeester Benoit nog.

Na de vaststelling van het virus werden alle verbonden toestellen offline gehaald en nam de gemeente de beslissing om alle dienstverlening naar de burgers toe tijdelijk anders te organiseren. Het gemeentehuis en het Sociaal Huis zijn al zeker tot en met vrijdag 20 november gesloten en dus zowel telefonisch als aan de loketten niet bereikbaar. Dringende vragen kunnen wel per mail worden gestuurd. "We kunnen simpelweg niet aan de nodige systemen, maar we zijn wel zeker dat er geen data is beschadigd of gestolen."

De sportdienst en de bibliotheek zijn wel open, maar enkel via mail bereikbaar. De vrijetijdsdienst is dicht, ook daar kan je met dringende vragen per mail terecht. Tegelijk werd ook beslist om de geplande gemeente- en OCWM-raad van donderdag 19 november af te gelasten. Die zou omwille van de coronamaatregelen normaal via videoconferentie verlopen, maar omdat ook de dossiers geraadpleegd moeten worden via het netwerk kan de vergadering niet plaatsvinden. Wanneer de gemeenteraad zal worden ingehaald, zal moeten blijken.

"Momenteel krijgen wij hulp om de schade te onderzoeken en de dienstverlening zo snel mogelijk opnieuw op te starten", besluit burgemeester Benoit. Wanneer dat lukt, is nog niet duidelijk al maakt de gemeente zich sterk dat dat met de hulp van experten van Realdolmen binnen de drie dagen mogelijk moet zijn.

Wannamine, de kans is klein dat uw computer er door getroffen wordt, maar net met zo'n type aanval raakten onbekenden binnen met behulp van een wormvirus in het netwerk van de gemeente Kuurne. "Het is niet de bedoeling om geld te vragen, maar men maakt wel gebruik van de kracht van ons netwerk om cryptomunten (zoals Bitcoin, red.) te verwerven", duidt burgemeester Francis Benoit (CD&V) de cyberaanval. Het virus werd dinsdag opgemerkt nadat IT-medewerkers merkten dat het netwerk bijzonder traag werkte. "De kans is groot dat het virus al voor het weekend binnen was geraakt. Dat veel medewerkers in deze periode telewerken zorgde ervoor dat niet alle pc's werden opgestart en geïnfecteerd konden worden", aldus burgemeester Benoit nog.Na de vaststelling van het virus werden alle verbonden toestellen offline gehaald en nam de gemeente de beslissing om alle dienstverlening naar de burgers toe tijdelijk anders te organiseren. Het gemeentehuis en het Sociaal Huis zijn al zeker tot en met vrijdag 20 november gesloten en dus zowel telefonisch als aan de loketten niet bereikbaar. Dringende vragen kunnen wel per mail worden gestuurd. "We kunnen simpelweg niet aan de nodige systemen, maar we zijn wel zeker dat er geen data is beschadigd of gestolen."De sportdienst en de bibliotheek zijn wel open, maar enkel via mail bereikbaar. De vrijetijdsdienst is dicht, ook daar kan je met dringende vragen per mail terecht. Tegelijk werd ook beslist om de geplande gemeente- en OCWM-raad van donderdag 19 november af te gelasten. Die zou omwille van de coronamaatregelen normaal via videoconferentie verlopen, maar omdat ook de dossiers geraadpleegd moeten worden via het netwerk kan de vergadering niet plaatsvinden. Wanneer de gemeenteraad zal worden ingehaald, zal moeten blijken."Momenteel krijgen wij hulp om de schade te onderzoeken en de dienstverlening zo snel mogelijk opnieuw op te starten", besluit burgemeester Benoit. Wanneer dat lukt, is nog niet duidelijk al maakt de gemeente zich sterk dat dat met de hulp van experten van Realdolmen binnen de drie dagen mogelijk moet zijn.