Geen nieuw proces over moord op Carmen

Laurens Kindt

Er komt geen nieuw assisenproces over de moord op Carmen Garcia Ortega uit Ieper. Het Hof van Cassatie heeft het beroep van moordenaar Daniël Deriemacker afgewezen.

Op 17 oktober vorig jaar veroordeelde het hof van assisen van de provincie West-Vlaanderen Daniël Deriemacker tot een celstraf van dertig jaar voor de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega uit Ieper. De Wervikaan had de vrijspraak gevraagd en zakte in de beschuldigdenbank in elkaar toen hij het verdict te horen kreeg. Kort na het proces lieten zijn advocaten Pol Vandemeulebroucke en Sahil Malik weten dat ze cassatieberoep zouden aantekenen tegen het arrest. Het Hof van Cassatie besliste recent dat dit beroep niet toelaatbaar was. Er komt dus geen nieuw assisenproces over de moord op Carmen Garcia Ortega, de straf voor Daniël Deriemacker is definitief. Ten vroegste in 2032 maakt hij kans op voorwaardelijke invrijheidsstelling.

Carmen Garcia Ortega werd op 10 januari 2017 levenloos aangetroffen in de Rue de Commerce in Komen, net na haar avondles Spaans. Het onderzoek zat lange tijd in het slop, tot de speurders maanden na de moord een gouden tip kregen van een man die op de avond van de feiten een wandeling met zijn hond maakte. De getuige vertelde dat hij die avond een man snel had zien voorbijwandelen en in een auto stappen. Van die auto kon de getuige een zeer precieze beschrijving geven, waarop de speurders een gelijkaardige auto terugvonden bij Daniël Deriemacker. Tijdens het assisenproces gingen jury en hof ook op plaatsbezoek, dat in het nadeel van de beschuldigde uitdraaide. Het was dat plaatsbezoek dat volgens de verdediging niet volgens de regels van de kunst was verlopen, maar Cassatie is het daar dus niet mee eens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier