Gedetineerden die nog minder dan zes maanden moeten zitten, kunnen vrijkomen

Om overbevolking in de gevangenissen aan te pakken, wil minister van Justitie Vincent Van Quickenborne gevangenen die nog minder dan zes maanden van hun straf moeten uitzitten, vervroegd vrijlaten. © Davy Coghe
Redactie KW

Op korte termijn komt er een invrijheidsstelling voor een aantal gedetineerden die op minder dan zes maanden van hun strafeinde zijn. Op langere termijn komen er zeven nieuwe gevangenissen en worden de straffen en de begeleiding van gedetineerden tot re-integratie in de samenleving beter ingevuld. Dat zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Eerder op dinsdag pakte De Standaard uit met een reportage waarin de overbevolking in de gevangenissen werd aangeklaagd. Ook de lockdown en het groeiend aantal coronabesmettingen bij personeel en gedetineerden doen de druk toenemen. Er zijn zorgwekkende situaties ontstaan in onze gevangenissen, klinkt het.

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne zegt dat de regering beslist heeft dat gedetineerden die op minder dan zes maanden van het einde van hun straftijd zijn gekomen, vervroegd kunnen vrijkomen. Er zijn wel enkele categorieën daarvan uitgesloten, met name zware criminelen die meer dan tien jaar straf moeten uitzitten en voorts ook plegers van zedenmisdrijven, gedetineerden die gestraft zijn voor terrorisme, gedetineerden met een terbeschikkingstelling en mensen zonder recht op verblijf.

Het gaat om een gelijkaardige maatregel als de overheid al had genomen in de eerste lockdownperiode eerder dit jaar.

Daarnaast wil de minister ook inzetten op langetermijnmaatregelen die de druk op de gevangenissen moeten verminderen. In een tienpuntenplan is onder meer sprake van het vergroten van de capaciteit door de bouw van zeven nieuwe gevangenissen; een aantal van deze dossiers zijn al in uitvoering. Het gaat om de nieuwe gevangenissen van Dendermonde en Haren die voorzien zijn voor deze legislatuur. Lantin, Verviers, Vresse, Antwerpen en Leopoldsburg komen er op langere termijn bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier