Tot vijf jaar cel voor drugsbende die opereerde vanuit Oostends café

Redactie KW

Een 32-jarige Albanees heeft in de Brugse rechtbank vijf jaar effectieve celstraf gekregen als leider van een drugsbende, die opereerde vanuit een café in Oostende. In de zaak werden nog elf anderen veroordeeld.

Het gerecht voerde in 2018 een onderzoek naar vermeende drugsverkoop vanuit een horecazaak in Gistel. De speurders konden hun vermoedens niet hard maken maar kregen wel Albanezen E.V. (36) en E.A. (32) in het vizier. Zij stonden volgens het gerecht aan het hoofd van een bende die cocaïne en cannabis verkocht, vooral in Oostende maar ook in Middelkerke, Bredene, Koekelare, Gistel, Torhout en Brugge.

E.V. bleek zijn zaakjes te regelen vanuit een café langs de Torhoutsesteenweg in Oostende en schakelde zijn jongere broer in om via subdealers drugs aan de man te brengen. E.A. zette zijn neef in om drugs op te pikken in Brussel. Op 21 november 2018 werd de neef langs de E40 in Jabbeke onderschept met 200 gram cannabis en 160 gram cocaïne in zijn wagen.

De bende haalde ook drugs in Nederland en E.A. plande zelfs de smokkel van een partij cocaïne tussen een lading limoenen vanuit Costa Rica. Volgens de procureur lag in de Blankenberse jachthaven een bootje klaar om de drugspakketten op te pikken voor de kust.

De verdediging stelde dat E.A. een legale invoer van limoenen op poten wou zetten, maar de rechter hechtte daar geen geloof aan en veroordeelde hem tot vijf jaar effectieve celstraf. E.V. had volgens de rechtbank geen leidende rol en kreeg drie jaar cel. Zeven anderen kregen effectieve celstraffen van drie maanden tot vier jaar . Nog drie anderen kregen de gunst van de opschorting. Een dertiende verdachte werd vrijgesproken.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier