Doodrijder van Charlotte riskeert vijf jaar cel: “Ik was de domste mens ter wereld”

Andriy P. kwam in een rolstoel naar de politierechtbank in Brugge. © Facebook/TLG
Redactie KW

Vijf jaar cel, vijf jaar rijverbod en nadien nog drie jaar een alcoholslot. Dat is donderdagochtend gevorderd tegen de Oekraïner die in september vorig jaar het ongeval veroorzaakte dat het leven kostte aan Charlotte Gysel. Haar wagentje werd geramd door de chauffeur die 2,39 promille alcohol in het bloed had en veel te snel reed.

Het ongeval gebeurde vorig jaar toen Charlotte met haar Fiat 500 stil stond aan de rode lichten in de Koekelarestraat in Edewalle (Kortemark). Het meisje had er net een shift in de frituur op zitten en was op weg naar huis. Ze wilde net vertrekken toen het licht groen werd toen ze frontaal geramd werd door een pick-up. Ze maakte geen schijn van kans en overleed ter plaatse.

De bestuurder van de pick-up, die als werfleider werkt, was aan het spookrijden en bleek 2,39 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Hij reed volgens een verkeersexpert ook zeker 110 kilometer per uur terwijl hij op die plek maar 50 mocht rijden.

Excuses

Voor de rechter verontschuldigde hij zich. “Het is heel moeilijk voor mij om iets te zeggen vandaag. Eerst en vooral wil ik mijn excuses aanbieden. Ik weet dat ik misschien de domste mens ter wereld ben geweest. Ik weet dat ik fout was en ik wil niets betwisten. Een heel jong meisje is er niet meer en dat is mijn schuld. Zij kan zichzelf hier niet meer verdedigen. Als ze misschien invalide was geweest – zoals ik na het ongeval – had ik het haar nog rechtstreeks kunnen zeggen. Ikzelf heb al genoeg gezien in mijn leven, maar zij had nog niets gezien. Ik besef heel goed wat ik gedaan heb. Hoeveel pijn ik die mensen heb berokkend”, klonk het via de tolk.

Het parket toonde zich niet mild voor de doodrijder. En daar zat het feit dat hij in acht jaar tijd al vier keer werd veroordeeld voor rijden onder invloed voor veel tussen. “Maar hij heeft blijkbaar geen enkele les getrokken. Want vijf maanden na die laatste veroordeling doet hij het opnieuw.”

In slaap gevallen?

Volgens zijn advocaat herinnert de man zich zelf niets meer van het ongeval. Hij vermoedt dat hij in slaap viel achter het stuur. “Daardoor duwde hij het gaspedaal wellicht onbewust dieper in”, aldus meester Frederik Pollet. “Volgens het trackingsysteem in de wagen reed hij de rest van het traject namelijk wel aan een normale snelheid.”

Ook de moeder van het slachtoffer kreeg nog het woord. Zij richtte zich emotioneel tot de politierechter. “Ik weet niet welke straf ik moet vragen. Wij willen alleen dat mensen beseffen wat ze kunnen veroorzaken als ze drinken en rijen. Voor ons was die man op dat moment een moordwapen. En dat moet hij zelf ook gaan beseffen.”

Vonnis op 20 maart. (TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier