Doek valt definitief over Kasteelmoord

Evert de Clercq wandelt achter André Gyselbrecht de zittingszaal van het hof van beroep in Gent binnen. © LK
Redactie KW

Het Hof van Cassatie heeft het beroep verworpen dat Nederlander Evert de Clercq aantekende tegen zijn veroordeling in de zaak van de Kasteelmoord. Daarmee is het doek over een van de meest geruchtmakende moordzaken in West-Vlaanderen definitief gevallen.

Nederlander Evert de Clercq werd in mei door het Gentse hof van beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn aandeel in de huurmoord op Stijn Saelens. Volgens het hof was het zonneklaar dat hij een cruciale rol speelde in het organiseren van de moord. Op vraag van Pierre Serry, de boezemvriend van dokter André Gyselbrecht uit Ruiselede, zou hij de uiteindelijke moordenaar van kasteelheer Stijn Saelens geronseld hebben. Het hof baseerde zich voor de veroordeling van de Clercq op de verklaringen van Pierre Serry zelf en van Franciscus Larmit, het neefje van huurmoordenaar Ronnie Van Bommel. Evert de Clercq, die in eerste aanleg nog 27 jaar cel had gekregen, bleef echter zijn onschuld staande houden. Hij verklaarde dat hij ‘erin geluisd’ werd door Franciscus Larmit en Pierre Serry.

Het hof veegde die piste echter van tafel. “Hij heeft zich, door het aanleveren van de uitvoerder, schuldig gemaakt aan de meest lafhartige der dodingen, de huurmoord. Uit de verklaringen van Pierre Serry bleek de vraagprijs voor de huurmoord 150.000 euro. Wat deze feiten zo laakbaar maken, is de eenvoudige vaststelling dat deze beroepscrimineel aan de basis ligt van het organiseren van een huurmoord op en de verdwijning van een jonge vader van vier kinderen, die hem volstrekt onbekend was, met als enig leidmotief puur geldgewin“, was het hof streng.

André Gyselbrecht werd uiteindelijk als opdrachtgever veroordeeld tot 21 jaar cel. Pierre Serry kreeg 19 jaar gevangenisstraf opgelegd, Franciscus Larmit 15 jaar en Evert de Clercq dus 20 jaar. De ‘schrik van IJzendijke’, zoals beroepscrimineel Evert de Clercq in eigen land bekend staat, was de enige die cassatieberoep aantekende. Met de verwerping daarvan lijkt er nu definitief een einde te komen aan de zaak van de Kasteelmoord. Al bestaat er nog altijd een mogelijkheid om naar het Europees hof voor de Rechten van de Mens te trekken.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier