Deerlijkse aannemers veroordeeld voor zwaar arbeidsongeval met stelling

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Twee aannemers uit Deerlijk zijn in de Brugse rechtbank veroordeeld voor een zwaar arbeidsongeval in Vichte. Tijdens dakwerken vielen twee arbeiders vijf meter naar beneden toen hun stelling omver viel. Een van hen raakte daarbij levensgevaarlijk gewond.

Op 31 mei 2017 waren een 22-jarige man uit Waregem en een 43-jarige man uit Menen aan de slag op een werf langs de Nieuwsgraat in Vichte. De arbeiders waren op een stelling dakwerken aan het uitvoeren aan een woning en om aan de dakgoot te raken hadden ze boven op hun stelling nog een ladder geplaatst. Terwijl de Waregemnaar op de ladder stond sprong zijn collega van het dak op de stelling. Die begon te wankelen en viel omver tegen een vrachtwagen en een verlichtingspaal. De twee mannen stortten een vijftal meter naar beneden en werden zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De Waregemnaar was zelfs even in kritieke toestand. Hij liep naast enkele gekneusde ribben ook rug- en beenletsels op. Zijn collega uit Menen liep twee barsten op in het staartbeen.

De werken werden uitgevoerd door het bedrijf van 54-jarige A.V. uit Deerlijk. Voor de afwerking van de goten deed hij beroep het bedrijf van de 37-jarige T.D. uit Deerlijk. De beide zaakvoerders werden naar de strafrechter doorverwezen voor welzijnsinbreuken en onvrijwillige slagen en verwondingen aan de twee arbeiders. Volgens arbeidsauditeur Filiep De Ketelaere werd de stelling op een onveilige manier geplaatst. “Ze was onvoldoende hoog, was niet verankerd in de muur en stond bovendien op een oneffen ondergrond”, stelde hij. “Die mannen hadden geen opleiding genoten om stellingen te plaatsen en bovendien was er gebrekkige communicatie tussen de beide aannemers.” De arbeidsauditeur vroeg voor de beide beklaagden een geldboete van 9.600 euro.

De beide beklaagden drongen tijdens de pleidooien aan op de gunst van de opschorting. Volgens hun advocaten was er sprake van uitzonderlijke omstandigheden. “Mijn cliënt doet bijna altijd een beroep op een gespecialiseerde stellingbouwer“, pleitte de advocaat van de hoofdaannemer. Maar omdat die het te druk had besliste mijn cliënt om ze uitzonderlijk zelf te plaatsen. Hij beseft zeer goed dat hij in de fout ging. Sindsdien heeft hij heel wat maatregelen getroffen.” Bij de advocaat van de andere aannemer klonk een gelijkaardige uitleg. “Mijn cliënt werkt nog altijd samen met zijn medebeklaagde. Ze hebben nu een samenwerkingsovereenkomst opgemaakt om dergelijke ongevallen in de toekomst te vermijden.” De rechter verleende T.D. woensdag de gunst van de opschorting. A.V. kreeg een geldboete van 9.600 euro opgelegd, waarvan de helft met uitstel.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier