Daders van inbraakpoging bij boer Joël uit Zandvoorde veroordeeld door de Ieperse rechter

Redactie KW

Drie mannen die Lydia Salipong, de vrouw van de bekende boer Joël Martain uit Zandvoorde, overvielen, werden door de rechter in Ieper veroordeeld tot celstraffen. “Ik kan nog steeds niet slapen”, zuchtte het slachtoffer tijdens de rechtszaak.

Op 29 april vorig jaar eindigde een doelloze rondrit van drie kompanen met een inbraakpoging op de boerderij van Joël Martain in Zandvoorde. Die man raakte samen met zijn zoon Marc bekend door het programma Jambers en hun exotische liefdes. Zoon Marc haalde ooit zijn rijbewijs na niet minder dan zeventig pogingen.

De vrouw van vader Joël, Lydia Salipong, werd die dag in april verrast door enkele mannen die de boerderij van Joël hadden binnengedrongen. Ze waren over een afsluiting geklommen. Daarop werden ze betrapt door de vrouw en namen ze de benen. Volgens het slachtoffer droegen de indringers een bivakmuts en was een van hen gewapend met een fitnesshalter.

De drie werden in de kraag gegrepen door de politie. In hun wagen lag onder meer een luchtdrukpistool, bivakmutsen en werkmateriaal. Bij de overbrenging naar het politiecommissariaat haalde een van de daders fel uit naar enkele politiemensen. De man schreeuwde bedreigen in de vorm van “Ik doe je kinderen dood” en “Ik ga je opzoeken en ik zou je moeten dooddoen”.

“Politiemensen hoeven dit echt niet te pikken en daarom vragen die mensen een schadevergoeding. Het gaat hier immers om zware bedreigingen”, aldus meester Marie Meganck, die de politiemensen bijstond.

De politiemensen, die 500 euro hadden gevraagd, kregen een schadevergoeding van 50 euro voor administratieve kosten en 1 euro morele schadevergoeding. Daarnaast werden de daders veroordeeld tot celstraffen. De drie beklaagden, allen afkomstig uit de regio, werden veroordeeld tot respectievelijk twaalf maanden effectief bij verstek, veertien maanden met uitstel en negen maanden met uitstel. Voor het slachtoffer waren de feiten heel ernstig. “Ik schrok mij dood toen ik die mannen daar plots zag”, zuchtte Lydia Salipong tijdens de behandeling van de zaak. “Ik slaap nog steeds niet en nog steeds ben ik bang dat die mensen terug zouden komen.” “Die vrouw is zeer moedig geweest, maar achteraf komt de mentale klap”, voegde advocaat Marc Decramer er nog aan toe.

(CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier