Dader kindermoord riskeert 18 jaar cel

© LK
Laurens Kindt

Het parket van Veurne eist een celstraf van 18 jaar voor de 23-jarige man uit Veurne die in augustus 2015 zijn drie maanden oude baby doodsloeg.

De feiten dateren van eind augustus 2015 in Veurne. De moeder van de baby was die dag voor de eerste keer opnieuw gaan werken. Vader Alan C. (23) moest voor de eerste keer alleen voor zijn zoontje zorgen. ‘s Morgens belde hij nog naar zijn partner om te zeggen dat alles in orde was, maar ‘s middags bracht hij het baby’tje binnen in het ziekenhuis in Veurne. De dokters stelden meteen vast dat verklaring van de vader, die zei dat het kindje uit de zetel was gevallen, niet overeenkwam met de verwondingen van het kind. De baby had een dubbele schedelfractuur, stond vol blauwe plekken en had ook krab- en schaafwonden. Het kindje werd nog naar het UZ in Gent overgebracht, maar overleed tien dagen later aan zijn verwondingen. De vader werd de dag zelf nog gearresteerd en zit tot op vandaag in de cel.

Wijzigende verklaringen

Volgens het parket gaat het om een moeilijk dossier omdat de man tijdens zijn hechtenis constant zijn verklaringen wijzigt. “We hopen hier vandaag eindelijk eens de waarheid te horen“, aldus de advocaat van de moeder, die zich burgerlijke partij stelt. De procureur verwees opnieuw naar de diverse uitvluchten die de beklaagde verzon. “Hij zegt dat hij door de combinatie van een joint en Subutex (een vervangmiddel voor heroïne, red.) onwel geworden is, flauwviel met de baby in zijn handen en per ongeluk met zijn elleboog tegen het jongetje belandde. Later zegt hij dat hij kwaad werd, met de rechterhand een vuistslag gaf aan het kindje dat later nog tegen de salontafel gevallen is. Wat hij ook zegt: het is nooit zijn eigen schuld. Het wordt tijd dat de man zijn verantwoordelijkheid opneemt”, aldus de procureur. Ze vorderde achttien jaar cel voor de man.

Binnen het jaar vrij?

De verdediging vindt de straf van 18 jaar en de kwalificatie die het parket op de feiten kleeft – doodslag – helemaal overdreven. Volgens advocaten Mieke Byttebier en Kim Devoldere is de man wel degelijk flauwgevallen, met het kind op zijn arm. De feiten zijn dus volgens hen onopzettelijk gebeurd en hebben ook niet de dood tot gevolg gehad. De advocaten stellen dat het de moeder is die na tien dagen, in overleg met het neurologisch team van het UZ Gent, beslist heeft om de machines stil te leggen en de baby te laten inslapen. Ze vragen dus de herkwalificatie van de feiten naar onopzettelijke slagen en verwondingen met blijvende invaliditeit tot gevolg. Als straf stellen de raadslieden van de verdediging een straf van vijf jaar voor, waarvan drie jaar effectieve celstraf en twee jaar voorwaardelijk. Gezien Alan C. al twee jaar en twee maanden in de cel zit, zou hij in die optiek binnen het jaar kunnen vrijkomen.

Op 25 oktober valt de uitspraak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier