Brugse moeder die zoontje ontvoerde naar VS krijgt vier jaar celstraf

© iStock
Redactie KW

Een 46-jarige vrouw heeft in de Brugse rechtbank vier jaar effectieve celstraf gekregen voor parentale ontvoering.

Al sinds 2012 vechten Bruggelinge E.M. (46) en haar ex-man uit Zwevegem een verbeten juridische strijd uit om hun zoon. Omdat de moeder systematisch het omgangsrecht van de vader schond, kreeg ze in 2016 een jaar effectieve celstraf opgelegd. Uiteindelijk nam ze op 22 augustus 2017 de toen tienjarige jongen mee naar Newark, in de Amerikaanse staat New Jersey. Ze raakte er evenwel aan lagerwal en keerde na drie jaar terug naar België.

In de boeien

Intussen had de rechter het ouderlijk gezag exclusief toegekend aan de vader en was er een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd tegen E.M. Bij een tussenlanding in Portugal eind juli werd ze dan ook meteen in de boeien geslagen. De vrouw van Filipijnse origine beweerde dat haar ex niet deugt als vader. “Hij probeerde mij te doden tijdens mijn zwangerschap”, stelde ze tijdens haar proces. Haar advocate drong aan op de vrijspraak op basis van de noodtoestand. “Ze zag geen andere oplossing.”

Zoon nu bij vader

Maar volgens de advocate van de vader waren dit allemaal verzinsels. “Op mijn cliënt valt helemaal niets aan te merken”, pleitte ze. De procureur benadrukte dat de vader niet bekend is bij het gerecht en vroeg 40 maanden cel voor E.M. De rechter oordeelde donderdag dat de noodtoestand niet is aangetoond en veroordeelde de vrouw tot vier jaar effectieve celstraf. De zoon is nu opnieuw bij de vader, die van de rechter een schadevergoeding van 7.500 euro kreeg toegekend. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.