ASSISEN – “Politie bracht me gigantisch in verwarring”

© LK
Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Wervikaan Daniel Deriemacker (38), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper, zijn de laatste getuigenverhoren bezig.

Voorzitter Antoon Boyen kwam bij de start van de zesde procesdag niet meer terug op het plaatsbezoek van gisteravond in Komen. Het talrijke publiek noch de pers weet dus precies wat daar precies gezegd en vastgesteld werd. Nochtans maakt een plaatsbezoek deel uit van het openbare assisenproces. Voorzitter Boyen had wel nog een vraag voor beschuldigde Daniel Deriemacker bij het begin van de dag. “Verdacht u Carmen eigenlijk van overspel in het laatste jaar voor haar overlijden?”, klonk het. “Neen”, antwoordde de beschuldigde. “Ik denk niet dat Carmen mij in het jaar voor haar dood bedroog. Dat vermoeden kwam pas door de verhoren van de politie. Zij hebben me allerlei dingen ingefluisterd en me ook opgezet tegen mijn schoonfamilie. Ze zegden dingen tegen hen die ze dan tegen mij weer ontkenden gezegd te hebben, zoals over Carmen die abortus zou hebben gepleegd. Ze hebben me gigantisch in verwarring gebracht. Men zegt dat ik een privédetective ingehuurd heb om te onderzoeken of ze mij bedroog maar dat was daar niet voor. Ik was al helemaal in de war door het verlies van mijn vrouw en dan kwam iedereen mij nog van alles vertellen. Het was zeer chaotisch”, aldus de beschuldigde.

Grote mond

De eerste drie getuigen die vandaag de revue passeerden waren drie voormalige buurvrouwen van het koppel Deriemacker – Garcia toen ze nog in de Oude Beselarestraat in Wervik woonden. “We zagen Carmen vaak in de tuin. Ze was een zeer rustig, kalm, lief iemand. Over haar privéleven vertelde ze heel weinig. Carmen was niet de persoon om te komen klagen. Zelfs als er iets was, zou ze het niet komen vertellen. We gingen geregeld iets gaan eten, maar over zo’n dingen werd er niet gepraat. Over Daniel kan ik niet veel slechts zeggen, hij heeft ons nooit iets misdaan. Misschien een grote mond, maar ik denk niet dat hij in staat is om iemand kwaad te doen. Ik wist niets af van buitenechtelijke relaties. Toen we hoorden dat Daniel aangehouden was, waren we in shock”, klonk het. Daarna was het de beurt aan een dame die op de avond van de feiten op de bus stond te wachten, op een kleine honderd meter van de plaats waar de moord gebeurde. “Ik heb daar tien à twintig minuten staan wachten, samen met een vriend. Ik heb daar iemand met een hond zien passeren (wellicht kroongetuige Frederic R., LK), dat ben ik zeker. Het ras kan ik niet zeggen en ook niet of het een grote of een kleine was. Dat weet ik niet meer”, zei de getuige.

Niets gehoord

De vrouw die avondles Nederlands gaf aan het Institut Saint-Henri, waar Carmen Garcia Ortega op hetzelfde moment Spaans volgde, was de volgende getuige. Zij liet op haar beurt haar licht schijnen op het cruciale tijdsslot tussen 21.30 en 22 uur. “Mijn les was iets later gedaan dan de Spaanse les. Ik weet nog dat ik in mijn auto stapte en dat het nieuws net begon op Radio 1. Het was dus exact 22 uur. Ik was iets daarvoor uit de school gekomen en ik denk dat ik tussen 21.45 uur en 22 uur buiten op straat heb gestaan, ter hoogte van de parking. Ik heb daar niemand gezien en ik heb ook niets gehoord. Ik ben dat heel zeker”, aldus de lerares.

Wegens gebrek aan aanwezige getuigen wordt de zitting nu geschorst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier