Die bewuste dag ontdekte een jonge vrouw even na 22 uur het levenloze lichaam van Carmen Garcia Ortega (35), vlak bij haar BMW Z3 in de Handelstraat in Komen. De getuige was samen met haar vriend door haar moeder opgehaald na een restaurantbezoek. Opvallend genoeg had die moeder toen ze vertrok - amper een kwartier eerder - helemaal niets opgemerkt. Nochtans stond haar voertuig toen zelfs pal achter de wagen van Carmen geparkeerd.

Ook op het proces benadrukte Marie-Christine Delporte dat er om 21.45 uur nog helemaal geen lichaam lag. Die verklaring staat lijnrecht tegenover het standpunt van het openbaar ministerie, dat de moord op basis van telefonie-onderzoek om 21.29 uur situeert. Een slordige twintig minuten later kan Deriemacker de moord volgens zijn advocaten onmogelijk gepleegd hebben, want toen zat hij thuis te sms'en.

De speurders legden uit dat het door de duisternis wellicht moeilijk was om het lichaam te zien. Volgens de verdediging werkt de straatverlichting net wel uitstekend en kan je er 's nachts gerust de krant lezen op straat. Meester Pol Vandemeulebroucke stelde een plaatsbezoek voor om klaarheid te scheppen. Voorzitter Antoon Boyen ging daar uiteindelijk op in.

Het hof en de jury zullen met een bus van de politie naar Komen gebracht worden. Het plaatsbezoek start op de parking aan het Institut Saint-Henri en gaat van daaruit langs de Handelstraat naar de plaats van de feiten. Marie-Christine Delporte en haar dochter zullen zelf ook aanwezig zijn. Het is ook de bedoeling dat de BMW Z3 van het slachtoffer en een wagen gelijkend op die van Delporte zullen gebruikt worden om die situatie te reconstrueren.

Daarna zal het gezelschap zich verplaatsen in de richting van het station van Komen. Een andere kroongetuige werd langs die route even na 21.30 uur snel voorbijgewandeld door een in het zwart geklede man. Die vermoedelijke dader stapte volgens Frédéric R. even verderop in een Ford die lijkt op de Ford Fiesta die op het terrein van Daniel Deriemacker werd gevonden. Ook de kroongetuige zal op vraag van de voorzitter aanwezig zijn bij het plaatsbezoek.

Op het proces staan maandag wel eerst nog 30 getuigenverhoren gepland. De wetsdokter en een deskundige van het NICC (Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie) passeerden respectievelijk voor de tweede en de derde keer de revue.

(BELGA)