ASSISEN – “Het lichaam lag er niét om 21.45 uur”

Laurens Kindt

Op het assisenproces tegen Wervikaan Daniel Deriemacker (38), die beschuldigd wordt van de moord op zijn echtgenote Carmen Garcia Ortega (35) uit Ieper, zijn de getuigenverhoren hernomen.

De eerste getuige van de dag was professor Dieter Deforce, expert op het vlak van DNA. De getuige gaf een uitgebreide uiteenzetting over hoe DNA-onderzoek werkt en welke sporen hij allemaal onderzocht had. Op het vermoedelijke moordwapen, een mes, werd alleen DNA van slachtoffer Carmen Garcia Ortega aangetroffen. Op het lichaam en de kledij van beschuldigde Daniel Deriemacker werd geen enkel spatje bloed gevonden. “Kan je bloed met bepaalde producten opruimen zodat de test negatief wordt”, wou één van de juryleden weten. De deskundige twijfelde. “Euh, ja, er zijn wel degelijk producten die ervoor zorgen dat de zogenaamde blue star-test negatief wordt. Maar ik vertel liever niet welke producten dat dan zijn, om evidente redenen. Maar bleekwater bijvoorbeeld kan dat effect hebben. Al zal je in dat geval wel altijd zien dat er bleekwater gebruikt werd, bijvoorbeeld op een tapijt”, klonk het antwoord.

Om 21.45 uur geen lijk

Na de deskundige was het de beurt aan Marie-Christine Delporte en haar dochter Tiphaine. Zij waren het die op 10 januari 2017 het lichaam van Carmen Garcia Ortega aantroffen. Over het tijdstip van de moord bestaat enige discussie. Volgens de speurders moet de moord tussen 21.20 en 21.29 uur gebeurd zijn, maar volgens de verdediging klopt dat niet. Daarom beval voorzitter Antoon Boyen ook een plaatsbezoek. Maandag gaan jury en hof in de Handelstraat in Komen kijken hoe donker het daar is en wat de zichtbaarheid precies is. Marie-Christine Delporte, die in de Handelstraat woont, verklaarde alvast dat ze het lichaam om 21.45 uur niet heeft zien liggen op het trottoir.

“Ik ben om 21.45 uur vertrokken om mijn dochter op te halen van restaurant. Ik ben schuin de straat overgestoken naar mijn wagen. Voor mijn auto stond een BMW Z3 (de auto van Carmen, LK). Ik heb niets vreemds opgemerkt in of aan de wagen. Toen ik instapte en in mijn rechterspiegel aan de kant van het trottoir keek om achteruit te kunnen rijden, heb ik daar ook niets zien liggen. Daar ben ik zeker van. Had het lichaam daar toen al gelegen, dan zou ik het zeker gezien hebben”, aldus getuige Delporte. Haar dochter vulde aan. “Toen we terug de straat in reden om 22.03 uur en we aan het parkeren waren, heb ik iets zien liggen op het trottoir. Ik dacht dat het een vuilniszak of iets dergelijks was. Ik stapte een vijftiental meter en zag dat het een vrouwenlichaam was, in een plas bloed die nog aanzwelde. Mijn moeder heeft dan de hulpdiensten verwittigd”, getuigde de dochter. Dat het lichaam er volgens de getuige niet lag om 21.45 uur terwijl haar wagen daar wel al stond, speelt in de kaart van de verdediging. Volgens hen is de moord na 21.45 uur gepleegd en kan hun cliënt die daarom niet gepleegd hebben. Om 21.50 uur verstuurde hij namelijk sms’en vanop zijn telefoon in zijn woning in Houtem.

De laatste glimlach

De volgende getuige in de lange rij van vandaag was Virginie Capon, die net als het slachtoffer die avond Spaanse les volgde. Zij reed met haar wagen achter die van Carmen Garcia Ortega toen ze wegreden van de parking van het College Saint-Henri. “De les was uitzonderlijk vroeg gedaan om 21.12 uur. Carmen stapte in haar wagen en lachte nog naar mij toen ze mij passeerde. Ik volgde direct achter haar en zag dat ze zich meteen weer parkeerde aan de rechterkant van de weg. Ik heb daar niemand in de buurt gezien. Nooit eigenlijk, ook niet op de parking het college. Het is er donker, somber, maar ik heb me er nooit onveilig gevoeld. Ik ben er nooit door iemand lastiggevallen. Toen Carmen me die avond op de parking met haar wagen passeerde, viel het mij op dat het een oude BMW was omdat hij nogal wat lawaai maakte. Een platte achterband heb ik niet opgemerkt”, aldus de getuige.

Na een korte pauze komen straks de kroongetuige Frederic R., de moeder van het slachtoffer en de minnares van de beschuldigde aan het woord.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier