Afvalbaron die luxebordeel runde in Knokke riskeert nu jaar cel voor uitbuiting truckers

Redactie KW

Voormalig afvalbaron Marc V. (70) uit Knokke staat in de Brugse rechtbank terecht voor sociale dumping van 36 Roemeense truckers. De zakenman, die eerder al talrijke veroordelingen en tien jaar beroepsverbod opliep, riskeert nu opnieuw een jaar cel. Volgens de verdediging krijgt de man geen eerlijk proces.

In 2013 was Marc V. (70) voorwerp van een gerechtelijk onderzoek naar prostitutieactiviteiten vanuit zijn riante villa in de Blinckaertlaan in Knokke-Zoute. Toen de speurders op 14 juni 2013 het huis, dat geregistreerd stond als B&B, binnenvielen troffen ze er naast een clandestien luxebordeel ook een kamer aan die dienst deed als dispatching voor een Roemeense transportfirma. Onderzoek legde een constructie bloot waarbij Roemenen in hun thuisland geronseld werden om in België als vrachtwagenchauffeur aan de slag te gaan. “Op papier werkten de mannen voor een Roemeens bedrijf, maar dit bleek niet meer dan een postbusfirma die gevestigd was in het appartement van de ouders van een van de chauffeurs”, verduidelijkte de arbeidsauditeur woensdag. “Het kloppend hart van de onderneming bevond zich in Knokke en Zeebrugge.”

Volgens de arbeidsauditeur ontweek V. via de constructie op grote schaal sociale bijdragen en betaalde hij zijn werknemers een te laag loon uit. Bovendien negeerde hij als zaakvoerder het tienjarig beroepsverbod dat hem in 2010 was opgelegd door het hof van beroep in Gent. De arbeidsauditeur vorderde een jaar celstraf en een geldboete van 129.600 euro voor sociale dumping van 36 truckers. Daarnaast vroeg hij een verbeurdverklaring van nog eens 133.000 euro. Volgens advocaat Walter Van Steenbrugge werd het onderzoek partijdig en gebrekkig gevoerd. “De speurders gingen uit van de schuld van mijn cliënt, die hier bijgevolg geen eerlijk proces krijgt”, stelde hij. “De strafvordering is dan ook onontvankelijk.”

Dat Marc V. geen onbekende is bij het gerecht is een understatement. De man liep in zijn leven al 26 veroordelingen op. In een vorig leven runde hij een bedrijf dat afvalcontainers verhuurde. Het afval ging naar de industriezone Gullegem-Moorsele waar het uitgroeide tot een illegaal stort. Toen het Wevelgemse gemeentebestuur hem verplichtte om de stinkende berg op te ruimen, stak hij die in brand. Daarvoor kreeg hij zes maanden cel met uitstel. Voor zijn clandestien bordeel kreeg hij in 2017 twee jaar voorwaardelijke celstraf opgelegd. In zijn villa dwong hij vrouwen in de prostitutie. Een van de meisjes was amper vijftien jaar. De uitspraak in het dossier van sociale dumping volgt op 17 juni.

(AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.