Een historische Brugse zomer

Klimaatschepen en IVBO-voorzitter Minou Esquenet is deze zomer waarnemend burgemeester in Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse Schepen Minou Esquenet beleeft de natte droom van haar blauwe collega Mercedes Van Volcem: de eerste vrouwelijke burgemeester van Brugge zijn! Vier weken neemt de klimaatschepen de fakkel over van Dirk De fauw. Een primeur in de Brugse annalen, al mocht Minou met Pasen al eens vijf dagen proefdraaien. Amper 45 van de 300 burgemeesters in ons land zijn vrouwen.

Dit historisch Brugs feit is lekker voer voor flauwe, seksistische moppen van oudere, witte mannen. Wij beperken ons tot één ongezouten grapje: op haar eerste werkdag werd Minou al monddood gemaakt. Ze moest naar de tandarts en was urenlang sprakeloos door de verdoving.

Elio

Dirk De fauws laatste wapenfeit, voor hij vier weken met vakantie vertrok, was ook historisch. Hij ontving de Waalse minister-president Elio di Rupo in het stadhuis voor de Vlaamse Feestdag. We vermoeden dat hij daarna op taalkamp naar Mons, de stad van Elio, vertrokken is.

‘Dictator Dirk’ heeft vele talenten, een zoetgevooisde uitspraak van de taal van Molière is daar niet bij. Zijn Franse tongval is nog abominabeler dan die van Pol VDD, de voorzitter van het 11 Juli-Komitee, die tot woede van Stefaan Sintobin, de Waalse socialist naar Brugge uitnodigde.

Guldensporenslag

Een nietsvermoedende Elio di Rupo drukte in het stadhuis de hand van de Vlaams Belanger. Nochtans had hij zijn komst tot in de puntjes voorbereid. Zondag oefende hij met autocue zijn Vlaamse rede voor een lege gotische zaal in.

De sympathieke Waal bewonderde er het schilderij van Albrecht De Vriendt over de Guldensporenslag en kreeg een briljant idee voor zijn speech op de Vlaamse Feestdag: Guy van Namen hielp de Brugse strijders de Franse ridders te verslaan op 11 juli 1302. Elio’s ultiem argument tegen een onafhankelijk Vlaanderen. (Stefan Vankerkhoven)

Lees ook: Minou Esquenet waarnemend burgemeester in Brugge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier