Peter Bulckaen : “Voor theater vrees ik dat er tot volgende zomer niet veel meer gespeeld zal worden”

Peter : "Ik hoop dat we met 'Familie' snel terug kunnen opnemen, maar in een theater optreden. Dat zal nog vele maanden duren." © PADI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Acteur Peter Bulckaen speelde op 22 februari voor de laatste keer mee in De Serviceflat in het Fakkeltheater in Antwerpen. Op 13 maart stond hij een laatste keer op de scène van de opnames voor de vtm-soap Familie. Van 19 tot eind maart stonden er ook nog tien voorstellingen van De Serviceflat op het programma in Theater Roxy in Sint-Truiden, het theaterzaaltje van zijn goede vrienden Gunther Reniers en Yves Caspar. Helaas was ons land dan al in lockdown en mocht Peter ook in zijn kot blijven in Geluwe.

Bij Peter drong het pas na een tijdje volledig door dat de lockdown wel voor een hele tijd zou kunnen zijn. “Het besef is – zoals bij iedereen denk ik – stilletjes gekomen. Aanvankelijk denk ik dat niemand echt wist waar we naartoe zouden evolueren. Enkel de wetenschappers die met deze ziekten bezig zijn hadden wellicht wel een idee wat de wereld te wachten stond, maar wij als ‘domme’ mensen moeten het allemaal eerst zien voor we deze ‘doemdenkers’ wilden geloven.”

Ook jij bent praktisch iedere dag op de baan. Hoe lastig is dat om nu ‘in uw kot te moeten blijven ?

Peter : “Ik reed vele dagen gemiddeld 280 km per dag. Om de drie dagen stond ik aan de pomp. Sinds deze crisis heb ik al één keer moeten tanken. Voor de rest heb ik eigenlijk nog niet echt veel stil gezeten. Door de drukke agenda van de laatste jaren waren er héél véél werkjes en herstellingen in huis en tuin blijven liggen. Deze worden nu één voor één afgewerkt. Let wel, het tempo is er ook naar, alles een beetje polé polé… We prijzen ons ook zeer gelukkig dat het weer goed meewerkt. Dat zorgt ervoor dat we met een zekere regelmaat onze wandelschoenen aantrekken om te genieten van alle lentepracht.”

Kortom, het thuiszijn valt dus mee of wordt dat na een tijd toch een sleur ?

Peter : “Neen, het valt dus al bij al wel mee. Al verlang ik toch wel weer om op de set en in het theater te mogen staan.”

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown, stel je voor !

Peter : “We hebben er al vaak over gesproken. Had iemand ons vijf maanden geleden gezegd dat we ooit volgens dit soort maatregelen zouden moeten leven, we zouden hem/haar eens goed hebben uitgelachen. Maar het besef van wat dit virus kan aanrichten is druppelsgewijs doorgedrongen. Iedereen is nu wel overtuigd welk gevaar rondwaard op deze aardbol, zodanig dat de opgelegde veiligheidsmaatregelen behoorlijk strikt worden nageleefd. Althans door mensen met enig gezond verstand…”

Valt het jaar voor jezelf nog te redden ?

Peter : “Als je bedoelt op vlak van mijn job, dan is dit denk ik niet meer mogelijk. Ik wil niet echt pessimistisch zijn, maar ik denk dat – zolang er geen vaccin gevonden is – dat wij geen theater meer zullen kunnen spelen. Het Prethuis is niet gesubsidieerd, dus de inkomsten zijn de tickets of uitkoopsommen en die worden uiteraard ook betaald met de inkomsten van de tickets. Het is dus onmogelijk om mensen in een zaal te laten plaatsnemen met telkens anderhalve meter afstand. En dan nog, voor een komedie moet er een toffe sfeer in de zaal hangen en dat lukt maar moeilijk als die zaal maar voor één vierde vol zit. Ik hoop wel dat we voor Familie vroeger terug aan het werk mogen. Met strikte regels en aangepaste scenario’s – met verhaallijnen zonder fysiek contact – denk ik wel dat dit moet mogelijk zijn. De productie is dit aan het onderzoeken.”

Wanneer hoop je dat het licht terug op groen staat ? Een ramp indien dat pas vanaf 1 september is ?

Peter : “Voor Familie, hoop ik héél snel ! Al zullen we wellicht ook nog een maandje geduld moeten hebben… Voor theater vrees ik dus dat er tot volgende zomer niet veel gespeeld zal worden…”

Peter, samen met echtgenote Tine, maakt van deze lockdown gebruik om achterstalige werkjes in huis en in de tuin op te knappen.
Peter, samen met echtgenote Tine, maakt van deze lockdown gebruik om achterstalige werkjes in huis en in de tuin op te knappen.© PADI

Het belangrijkste blijft nog altijd dat familieleden en vrienden niet getroffen zijn door corona. Bleef je daarvan al gespaard ?

Peter : “Dat is inderdaad momenteel het belangrijkste. En we prijzen ons gelukkig dat wij en onze dierbaren gespaard bleven.”

Welke plannen had je tijdens deze coronaperiode ? En nadien ?

Peter : “Behalve filmen voor Familie en theater spelen, stond er niets anders gepland. Ik wil wel nog even vermelden dat we normaal met Loge 10 afgelopen donderdag in het Fakkeltheater de première zouden gespeeld hebben van een nieuwe komedie ‘Zwijg Kleine’. En helaas is dat ook geannuleerd.”

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Peter : “Er zal zeker een V.C. en N.C. zijn en dit betekent niet Voor en Na Christus, maar Voor Corona én NA Corona. Net zoals de wereld nooit meer dezelfde is geweest voor mensen die een oorlog hebben meegemaakt, zal voor ons het leven ook anders zijn. Maar hoe ons dagelijkse leven hierdoor beïnvloed zal zijn, is koffiedik kijken. We kunnen alleen maar hopen dat zowel wijzelf als de beleidsmakers iets geleerd hebben en dat deze hele crisis ook iets positiefs teweeg mag brengen.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier