De talrijke fans van de Duitstalige charmezanger worden nu al verwend met de geschenkbox van z'n recentste album Ein Teil von mir.

Naast de reguliere cd zit er ook een bonus-dvd bij, een kalender en extra nummers, waaronder de duetsingle Solamente Una Vez, een song die Semino opnam met Helmut Lotti. De box is compleet met een unieke Semino Rossi-zakdoek, een collectorsitem en een handigheid voor de talrijke, voornamelijk vrouwelijke fans. In de vroege ochtend (tussen 6.30 en 9.30 uur) was Semino nog te bewonderen in het tv-programma Güten Morgen Österreich, maar na de uitzending stapte hij op het vliegtuig richting België om in de namiddag tijd vrij te maken voor een kransje Vlaamse journalisten, waar hij doorheen de jaren een sterke band mee heeft opgebouwd. Wij spraken Semino uitvoerig over zijn nieuwe cd en ook over zijn op stapelstaande Europese concerttournee.

Semino Rossi uit Oostenrijk verbleef kort in ons land. Hij poseerde op de bovenste verdieping van het Radisson Blue Hotel in Hasselt., (Foto FODI)
Semino Rossi uit Oostenrijk verbleef kort in ons land. Hij poseerde op de bovenste verdieping van het Radisson Blue Hotel in Hasselt. © (Foto FODI)

Op zijn 55ste levensjaar behoort Semino Rossi tot het ultieme kransje van populaire mannelijke schlagerstars, die de voorbije vijftien jaar een paar miljoenen albums hebben verkocht. Semino heeft zijn stempel gedrukt op de muziekwereld met vijf uitgebrachte albums, die allemaal goed waren voor een nummer één in de Oostenrijkse charts en een top 3-notering in de Duitse en Zwitserse hitlijsten. Aan zijn muren hangen gouden, platina, tripel en dubbel platina cd's en ook aan prijzen heeft hij geen gebrek : de Golden Henne, Die Golden Antenne, de Echo, Amadeus, Goldene Stimmgabel, Eins der Besten, enz. Semino is een echte topper.

Zijn verhaal is heel apart. Semino is een Argentijnse straatjongen die vanaf maart 1985 in Spanje de hotels afschuimde op zoek naar werk. Later verzeilde hij in Oostenrijk waar hij z'n vrouw Gaby leerde kennen. Net toen hij er niet meer in geloofde, volgde op latere leeftijd de grote doorbraak. Ondanks het succes is hij nog altijd dezelfde dankbare jongen, twee voetjes op de grond en bereikbaar. De kracht van de orkaan Semino Rossi is nog niet uitgewerkt, want met zijn nieuwe cd Ein Teil von mir gaat hij terug naar zijn muzikale roots en bewijst de charmezanger eens te meer waarom hij na anderhalf decennium nog altijd bij de absolute wereldtop staat. Deze laatste uitspraak komt van Christophe Cumps namens Semino's platenlabel Sony Music.

Met een nummer één in de Oostenrijkse charts en een top 3-notering in de Duitse en Zwitserse charts heeft Semino met zijn nieuwe studioalbum een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het succesverhaal. "Het deed mij een groot plezier dat mijn eerste single Wir Sind im Herzen Jung uit Ein Teil von mir zo goed werd onthaald. De clip draaide aan hoge snelheid en omdat het succes zo groot was, beslisten we om de opvolger Muy Bien door te schuiven naar het najaar in plaats van de zomer. Ik geef toe : ook ik vind Wir Sind im Herzen Jung één van de mooiste liedjes op mijn nieuwe cd. Het album is een modern, dansbaar album geworden, wat vooral dicht bij mijn publiek staat. Tekst, melodie, gevoel : dat zijn zaken waar ik veel aandacht aan schenk. We gingen voor afwisseling, romantiek, temperament in de muziek en de meeste songs nodigen uit om mee te zingen. Naast Wir Sind im Herzen Jung vind ik het openingsliedje Zuhaus ist da wo man dich liebt een voltreffer net als het nummer Ma Bonita. Ik zong de veertien nieuwe liedjes allemaal met evenveel liefde in." Sinds eind oktober ligt de geschenkbox van het album in de winkels. Aan het bestaande album werden er zes nieuwe tracks toegevoegd, waaronder de duetsingle Solamente Una Vez met Helmut Lotti. Ook alle videoclips uit dit album zijn terug te vinden in deze box, samen met een exclusieve Semino Rossi-kalender en een zakdoek.

Slechts enkele uren was Semino Rossi voor de pers beschikbaar in Radisson Blue Hotel in Hasselt, maar voor de PADI SHOW van Roularta maakte de internationale zanger graag tijd vrij.

Herr Rossi, dankjewel dat je even tijd vrij maakt om met ons te babbelen.

Semino : "Dankjewel aan jullie omdat je mij de kans geeft om mij in de kijker te zetten."

Je komt niet veel naar België, maar als je hier wel kwam, was dat iedere keer voor een uitverkochte zaal.

Semino : "Dat maakt mij inderdaad gelukkig. Ik kom graag terug naar België. Ik heb hier veel fans en vooral een warm publiek. Ik vergeet dat niet."

Komt dat door het succes van de schlagermuziek ?

Semino : "Ik zing inderdaad voor een groot deel schlagermuziek. Toch ruim 90% van mijn repertoire is schlager. De andere 10% bestaat uit Latijn-Amerikaanse muziek. Ik zing ook graag een Italiaans liedje voor mijn publiek. De reden achter mijn succes ? Ik denk dat mijn stem een Godsgeschenk is en dat dit perfect bij mij past."

Je zingt in het Duits, maar niet veel mensen weten dat jij ook een Nederlandstalige cd uitbracht.

Semino (lacht zachtjes) : "Dat was heel zwaar hoor. De platenfirma vroeg of ik dat wilde doen en of ik dat zou kunnen doen. Ze wilden een Nederlandstalige cd met wat Nederlandse songteksten. Ik probeerde enkele liedjes. Ik hoop dat men mij goed heeft begrepen, dat was echt niet gemakkelijk hoor."

Breng je enkele van die Nederlandse liedjes tijdens je nieuwe tournee die je volgend jaar terug brengt naar België ?

Semino (sluit zijn ogen en lacht schuchter) : "Voor mezelf blijft dat heel moeilijk om in een andere taal een lied te zingen. Zelfs in het Duits heb ik het niet altijd gemakkelijk, maar het Nederlands is voor mij nog moeilijker. Geef mij maar een Spaans liedje, dat zing ik liever voor jullie."

Is het gemakkelijker voor je om Spaanse liedjes te zingen ? Kan je ze warmer brengen ?

Semino : "Voor mezelf is het zeker gemakkelijker om in het Spaans te zingen. Ik denk niet dat de Spaanse taal warmer klinkt, het is hét lied die het warm maakt, het maakt dus niet uit in welke taal je zingt. Maar Spaans is gewoon gemakkelijker voor mij. Ik breng dan ook graag Spaanse liedjes in mijn show. De mensen verwachten dat ik Latijns-Amerikaanse muziek breng in mijn shows. Ik zing niet enkel Duitse schlagermuziek. Ik zing ook andere genres, zoals bv. My Way, Bésame Mucho, Bamboleo, Quando Quando...".

Je nieuwe cd heet Ein Teil von mir. Waarom die toch wel heel persoonlijke titel ?

Semino : "De muziek is een deel van mij en het gaat ook over een groot deel van mijn leven. De titel Ein Teil von mir (Een deel van mij) wil ik delen met de mensen die graag mijn muziek horen, omdat zij sinds vele jaren ook een deel van mijn leven uitmaken."

Tijdens mijn research las ik op internet een lovende reactie van een fan die schreef : Semino Rossi speelt een concert van drie uur, daarna maakt hij nog een uur tijd vrij voor zijn fans om handtekeningen uit te delen of een praatje te slaan...

Semino : "Of meer dan één uur... Ik doe dat echt graag. Weet je, het publiek wacht soms lang om een optreden te kunnen bijwonen. Ze hebben niet altijd de kans om dat live mee te maken. Het minste wat ik dan wel kan teruggeven is wat tijd. Niet enkel op het podium, maar ook daarna. Ik maak mensen blij met een foto of een handtekening. Waarom zou ik dat dus niet doen ? Sommige artiesten - van een heel ander kaliber - hebben daar de mogelijkheid niet toe, maar ik wel. Ik reken erop dat mijn entourage daarvoor tijd vrij maakt."

Volgend jaar komt er een nieuwe Europese tournee. Wat mogen we verwachten van repertoire?

Semino : "Mijn nieuwe cd Ein Teil von mir zal zeker aan bod komen, maar ook mijn bekende nummers zoals Aber Dich, Rot Sind Die Rosen... Liedjes die het publiek allemaal kent. Ik zorg ook voor mijn speciale touch in het Spaans, die ik altijd in mijn shows meeneem."

Waarom zijn de Belgen gek op jouw muziek ? Waarom horen wij zo graag die Duitse, melancholische en meezingbare schlagers ?

Semino : "Omdat schlagermuziek vrolijke muziek is. Deze muziek verbindt, er is geen taalgrens voor dit genre muziek. Zo'n muziek slaat aan in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, zelfs in Denemarken. Die mensen kijken ook naar de Duitse tv en kennen schlagermuziek. Daarom heb ik ook drie concerten in Denemarken."

Het verhaal van onze Helmut Lotti is ook apart. Jij was te gast bij hem op één van z'n concerten en nu zing jij met hem een duet Salamente Una Vez, eveneens terug te horen op je bonus-versie van Ein Teil von mir. Hoe is dat verlopen ?

Semino : "Ik leerde Helmut jaren geleden kennen via een Duits tv-programma. Toen bracht hij Solamente Una Vez, ik zong de tweede stem. Helmut hield dat altijd in zijn gedachten. Twee maanden geleden werd ik gecontacteerd door zijn manager en platenfirma of ik dat duet met hem wilde opnemen. Ik heb veel respect voor Helmut Lotti en zei direct ja. Ik ben heel blij met zijn comeback. Ik wens hem veel succes toe in zijn verdere carrière. En ja, het is inderdaad een goede suggestie om met Helmut op 18 mei het duet te brengen in de Ethias Arena. Ik denk dat Helmut wel wil, de vraag is of hij kan want hij heeft ook een ontzettend drukke buitenlandse agenda. Da's dus nog even afwachten."

Semino, je bent een warme man, bijzonder succesvol als artiest, maar toch blijf jij nuchter met je twee voetjes op de grond staan. Waarom ?

Semino (lacht) : "Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom. Ik heb moeten vechten voor erkenning. Ik wilde zo graag van zingen mijn beroep maken, maar dat lukte niet meteen. Ik zat soms bijna letterlijk aan de grond, had geen geld en amper uitzicht op een toekomst als artiest. Die levenservaring zal mij altijd bijblijven. Dat zorgt ervoor dat ik niet ga zweven, integendeel. Ik voel mij nu goed zoals ik ben. Zolang de mensen Semino Rossi willen zien optreden, zal ik dat graag doen en wil ik mijn passie voor muziek aan de mensen tonen. Dat maakt niet uit of ik nu een ster of geen ster ben. Het publiek bepaalt of ze je willen zien optreden op een podium of niet."

Wat vind je van je publiek. Vond de jonge generatie ook al de weg naar uw muziek, naar uw optredens ?

Semino : "De schlagermuziek heeft een groot bereik. Er zijn ook veel jonge mensen bijgekomen, zoals Hélène Fischer, Beatrice Egli, Vanessa Mae... Ik ben dankbaar dat er jonge mensen bijkwamen. Naast grootouders, mama's en papa's zitten er nu ook kinderen tussen het publiek. Dat komt omdat onze muziek veel geluk brengt. De schlager is muziek van het volk en dat zal altijd zo blijven."

Dankjewel voor deze babbel.

Semino : "Altijd welkom !"

(PADI)

Tickets voor het concert van Semino Rossi Ein Teil von mir op vrijdag 18 mei in de Ethias Arena Hasselt bestel je online via www.teleticketserivce.com (http://www.ethias-arena.be/nl/kalender/2017-2018/semino-rossi) of telefonisch op 070/345.345 (Max. ?0,30/min).

De talrijke fans van de Duitstalige charmezanger worden nu al verwend met de geschenkbox van z'n recentste album Ein Teil von mir. Naast de reguliere cd zit er ook een bonus-dvd bij, een kalender en extra nummers, waaronder de duetsingle Solamente Una Vez, een song die Semino opnam met Helmut Lotti. De box is compleet met een unieke Semino Rossi-zakdoek, een collectorsitem en een handigheid voor de talrijke, voornamelijk vrouwelijke fans. In de vroege ochtend (tussen 6.30 en 9.30 uur) was Semino nog te bewonderen in het tv-programma Güten Morgen Österreich, maar na de uitzending stapte hij op het vliegtuig richting België om in de namiddag tijd vrij te maken voor een kransje Vlaamse journalisten, waar hij doorheen de jaren een sterke band mee heeft opgebouwd. Wij spraken Semino uitvoerig over zijn nieuwe cd en ook over zijn op stapelstaande Europese concerttournee.Op zijn 55ste levensjaar behoort Semino Rossi tot het ultieme kransje van populaire mannelijke schlagerstars, die de voorbije vijftien jaar een paar miljoenen albums hebben verkocht. Semino heeft zijn stempel gedrukt op de muziekwereld met vijf uitgebrachte albums, die allemaal goed waren voor een nummer één in de Oostenrijkse charts en een top 3-notering in de Duitse en Zwitserse hitlijsten. Aan zijn muren hangen gouden, platina, tripel en dubbel platina cd's en ook aan prijzen heeft hij geen gebrek : de Golden Henne, Die Golden Antenne, de Echo, Amadeus, Goldene Stimmgabel, Eins der Besten, enz. Semino is een echte topper. Zijn verhaal is heel apart. Semino is een Argentijnse straatjongen die vanaf maart 1985 in Spanje de hotels afschuimde op zoek naar werk. Later verzeilde hij in Oostenrijk waar hij z'n vrouw Gaby leerde kennen. Net toen hij er niet meer in geloofde, volgde op latere leeftijd de grote doorbraak. Ondanks het succes is hij nog altijd dezelfde dankbare jongen, twee voetjes op de grond en bereikbaar. De kracht van de orkaan Semino Rossi is nog niet uitgewerkt, want met zijn nieuwe cd Ein Teil von mir gaat hij terug naar zijn muzikale roots en bewijst de charmezanger eens te meer waarom hij na anderhalf decennium nog altijd bij de absolute wereldtop staat. Deze laatste uitspraak komt van Christophe Cumps namens Semino's platenlabel Sony Music.Met een nummer één in de Oostenrijkse charts en een top 3-notering in de Duitse en Zwitserse charts heeft Semino met zijn nieuwe studioalbum een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan het succesverhaal. "Het deed mij een groot plezier dat mijn eerste single Wir Sind im Herzen Jung uit Ein Teil von mir zo goed werd onthaald. De clip draaide aan hoge snelheid en omdat het succes zo groot was, beslisten we om de opvolger Muy Bien door te schuiven naar het najaar in plaats van de zomer. Ik geef toe : ook ik vind Wir Sind im Herzen Jung één van de mooiste liedjes op mijn nieuwe cd. Het album is een modern, dansbaar album geworden, wat vooral dicht bij mijn publiek staat. Tekst, melodie, gevoel : dat zijn zaken waar ik veel aandacht aan schenk. We gingen voor afwisseling, romantiek, temperament in de muziek en de meeste songs nodigen uit om mee te zingen. Naast Wir Sind im Herzen Jung vind ik het openingsliedje Zuhaus ist da wo man dich liebt een voltreffer net als het nummer Ma Bonita. Ik zong de veertien nieuwe liedjes allemaal met evenveel liefde in." Sinds eind oktober ligt de geschenkbox van het album in de winkels. Aan het bestaande album werden er zes nieuwe tracks toegevoegd, waaronder de duetsingle Solamente Una Vez met Helmut Lotti. Ook alle videoclips uit dit album zijn terug te vinden in deze box, samen met een exclusieve Semino Rossi-kalender en een zakdoek.Slechts enkele uren was Semino Rossi voor de pers beschikbaar in Radisson Blue Hotel in Hasselt, maar voor de PADI SHOW van Roularta maakte de internationale zanger graag tijd vrij.Semino : "Dankjewel aan jullie omdat je mij de kans geeft om mij in de kijker te zetten."Semino : "Dat maakt mij inderdaad gelukkig. Ik kom graag terug naar België. Ik heb hier veel fans en vooral een warm publiek. Ik vergeet dat niet."Semino : "Ik zing inderdaad voor een groot deel schlagermuziek. Toch ruim 90% van mijn repertoire is schlager. De andere 10% bestaat uit Latijn-Amerikaanse muziek. Ik zing ook graag een Italiaans liedje voor mijn publiek. De reden achter mijn succes ? Ik denk dat mijn stem een Godsgeschenk is en dat dit perfect bij mij past."Semino (lacht zachtjes) : "Dat was heel zwaar hoor. De platenfirma vroeg of ik dat wilde doen en of ik dat zou kunnen doen. Ze wilden een Nederlandstalige cd met wat Nederlandse songteksten. Ik probeerde enkele liedjes. Ik hoop dat men mij goed heeft begrepen, dat was echt niet gemakkelijk hoor."Semino (sluit zijn ogen en lacht schuchter) : "Voor mezelf blijft dat heel moeilijk om in een andere taal een lied te zingen. Zelfs in het Duits heb ik het niet altijd gemakkelijk, maar het Nederlands is voor mij nog moeilijker. Geef mij maar een Spaans liedje, dat zing ik liever voor jullie."Semino : "Voor mezelf is het zeker gemakkelijker om in het Spaans te zingen. Ik denk niet dat de Spaanse taal warmer klinkt, het is hét lied die het warm maakt, het maakt dus niet uit in welke taal je zingt. Maar Spaans is gewoon gemakkelijker voor mij. Ik breng dan ook graag Spaanse liedjes in mijn show. De mensen verwachten dat ik Latijns-Amerikaanse muziek breng in mijn shows. Ik zing niet enkel Duitse schlagermuziek. Ik zing ook andere genres, zoals bv. My Way, Bésame Mucho, Bamboleo, Quando Quando...".Semino : "De muziek is een deel van mij en het gaat ook over een groot deel van mijn leven. De titel Ein Teil von mir (Een deel van mij) wil ik delen met de mensen die graag mijn muziek horen, omdat zij sinds vele jaren ook een deel van mijn leven uitmaken."Semino : "Of meer dan één uur... Ik doe dat echt graag. Weet je, het publiek wacht soms lang om een optreden te kunnen bijwonen. Ze hebben niet altijd de kans om dat live mee te maken. Het minste wat ik dan wel kan teruggeven is wat tijd. Niet enkel op het podium, maar ook daarna. Ik maak mensen blij met een foto of een handtekening. Waarom zou ik dat dus niet doen ? Sommige artiesten - van een heel ander kaliber - hebben daar de mogelijkheid niet toe, maar ik wel. Ik reken erop dat mijn entourage daarvoor tijd vrij maakt."Semino : "Mijn nieuwe cd Ein Teil von mir zal zeker aan bod komen, maar ook mijn bekende nummers zoals Aber Dich, Rot Sind Die Rosen... Liedjes die het publiek allemaal kent. Ik zorg ook voor mijn speciale touch in het Spaans, die ik altijd in mijn shows meeneem."Semino : "Omdat schlagermuziek vrolijke muziek is. Deze muziek verbindt, er is geen taalgrens voor dit genre muziek. Zo'n muziek slaat aan in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, zelfs in Denemarken. Die mensen kijken ook naar de Duitse tv en kennen schlagermuziek. Daarom heb ik ook drie concerten in Denemarken."Semino : "Ik leerde Helmut jaren geleden kennen via een Duits tv-programma. Toen bracht hij Solamente Una Vez, ik zong de tweede stem. Helmut hield dat altijd in zijn gedachten. Twee maanden geleden werd ik gecontacteerd door zijn manager en platenfirma of ik dat duet met hem wilde opnemen. Ik heb veel respect voor Helmut Lotti en zei direct ja. Ik ben heel blij met zijn comeback. Ik wens hem veel succes toe in zijn verdere carrière. En ja, het is inderdaad een goede suggestie om met Helmut op 18 mei het duet te brengen in de Ethias Arena. Ik denk dat Helmut wel wil, de vraag is of hij kan want hij heeft ook een ontzettend drukke buitenlandse agenda. Da's dus nog even afwachten."Semino (lacht) : "Ik zal nooit vergeten waar ik vandaan kom. Ik heb moeten vechten voor erkenning. Ik wilde zo graag van zingen mijn beroep maken, maar dat lukte niet meteen. Ik zat soms bijna letterlijk aan de grond, had geen geld en amper uitzicht op een toekomst als artiest. Die levenservaring zal mij altijd bijblijven. Dat zorgt ervoor dat ik niet ga zweven, integendeel. Ik voel mij nu goed zoals ik ben. Zolang de mensen Semino Rossi willen zien optreden, zal ik dat graag doen en wil ik mijn passie voor muziek aan de mensen tonen. Dat maakt niet uit of ik nu een ster of geen ster ben. Het publiek bepaalt of ze je willen zien optreden op een podium of niet."Semino : "De schlagermuziek heeft een groot bereik. Er zijn ook veel jonge mensen bijgekomen, zoals Hélène Fischer, Beatrice Egli, Vanessa Mae... Ik ben dankbaar dat er jonge mensen bijkwamen. Naast grootouders, mama's en papa's zitten er nu ook kinderen tussen het publiek. Dat komt omdat onze muziek veel geluk brengt. De schlager is muziek van het volk en dat zal altijd zo blijven."Semino : "Altijd welkom !" (PADI)