Minister Hilde Crevits : “Alle jongeren van 12 tot 18 jaar moeten 40-45 hebben gezien”

Minister Hilde Crevits uit Torhout tussen de hoofdcast van 40-45. (Foto FODI)
Redactie KW

Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits uit Torhout bracht een bezoek aan een schoolvoorstelling van de spektakel-musical 40-45 in Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs in aanwezigheid van Studio 100-topman Hans Bourlon.

De Tweede Wereldoorlog heeft tot de dag van vandaag in vele Vlaamse families en huiskamers zijn sporen nagelaten. Met 40-45 wil Studio 100 geen geschiedenisles geven, maar wel een blik werpen op een belangrijk en bepalend tijdsgewricht uit onze geschiedenis. In deze optiek zette Studio 100 een educatief programma op rond deze voorstelling, waaraan intussen meer dan 80.000 Vlaamse leerlingen konden meedoen. Op 7 oktober 2018 werd de spektakel-musical 40-45 losgelaten op het publiek. Sinds de wereldpremière blijft de vraag naar tickets aanhouden. Op dit moment staat de teller op meer dan 565.000 tickets.

Net voor de start van de schoolvoorstelling zei minister Hilde Crevits dat ze op deze schoolvoorstelling aanwezig wilde zijn om drie redenen. “Het concept spreekt mij aan. Het is fantastisch dat er hierover een educatieve voorstelling wordt gemaakt. Heel modern, net een film. Ik wilde deze schoolvoorstelling ook beleven met de jongeren. Ik vind zelfs dat alle jongeren tussen 12 en 18 jaar dat gezien moeten hebben om deze herinnering een stuk levende te houden.

Het thema is ook belangrijk. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog, die zoveel miljoenen slachtoffers heeft gemaakt. Een thema over wat er kan gebeuren – ook de dag van vandaag – wanneer mensen andere mensen niet meer als mensen gaan beschouwen.”

Minister Hilde Crevits was nog heel enthousiast toen ze acteur James Cooke feliciteerde. (Foto FODI)
Minister Hilde Crevits was nog heel enthousiast toen ze acteur James Cooke feliciteerde. (Foto FODI)

Na de schoolvoorstelling vroegen we aan minister Crevits wat ze persoonlijk vond van 40-45. “Ik vond het fantastisch. Ik was zelfs meerdere keren echt ontroerd. De acteurs en actrices gaan volledig op in hun rol. Wat zo mooi is, is het verhaal hoe een gezin wordt verscheurd door de oorlog en hoe een superintelligente jongen er toch voor kiest om mee te gaan in de redenering dat sommige mensen niet verdienen om te leven.”

Zullen de jongeren iets onthouden van deze schoolvoorstelling ? “Er waren hier 1.600 jongeren van het eerste tot het zesde middelbaar. Die leven mee, zijn alert. Het was niet rumoerig. Wanneer je twee uren lang zoveel jongeren zolang kan laten stil zitten en meekrijgt – zonder veel lawaai – dan toont dat aan dat het concept bijzonder sterk is.” Welke scène sprak haar het meest aan ? Door welke scène werd ze ontroerd ? “De scène waarbij de broer een Joods meisje leert kennen. Op het moment dat het Joods meisjes vraagt of hij naar de film is geweest waarin ze de Joden vergeleken met ratten en dat haar vriend niet zo mag reageren over mensen, want het zijn allemaal mensen. Voor mezelf was dat zo’n intens moment in de hele voorstelling.”

(PADI)

Info en tickets : www.40-45.live

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier