Carmen behoort tot de meest bekende en succesvolle opera's uit de geschiedenis. Het is een bewerking van een roman met dezelfde titel van Prosper Mérimée (1803-1870) over een dramatische liefdesgeschiedenis van een Spaanse zigeunerin. De opera Carmen was niet onmiddellijk een kraker. Het publiek was aanvankelijk geschokt door het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal. Maar het werk zou echter uitgroeien tot een megahit. Bizet maakte dit succes jammer genoeg niet meer mee. Kort nadat Carmen in première ging, overleed hij aan een hartinfarct op 36-jarige leeftijd in 1875.

Het verhaal van Carmen is overbekend en speelt zich af in het Sevilla van de negentiende eeuw. Hoofdpersonage Carmen is een vurige zigeunerin die het hart van menig man sneller doet slaan. Ook dat van de eenvoudige korporaal Don José. Hij helpt Carmen uit de gevangenis ontsnappen en laat zijn verloofde Micaéla vallen. Carmen is de eenvoudige soldaat echter snel beu en begint een affaire met de stierenvechter Escamillo. Don José kan Carmen niet uit zijn hoofd zetten en wordt verteerd door woede, verdriet en afgunst. Met dramatische gevolgen...

Ook dirigent Robert Groslot prijkt op de foto., fodi
Ook dirigent Robert Groslot prijkt op de foto. © fodi

De organisatie pakt dit jaar uit met een bijzondere selectie artiesten. De artiesten zijn laureaat of hebben deelgenomen aan één van de meest prestigieuze concours ter wereld, namelijk de Koningin Elisabethwedstrijd. Een opsomming : mezzosopraan Héloïse Mas als Carmen (vijfde laureate zang 2018), sopraan Charlotte Wajnberg als Michaéla (laureate zang 2018 en ook winnaar van de Klara/Canvas publieksprijs), bartion Werner Van Mechelen als Escamillo (finale 1988), tenor Stefaan Cifolelli als Don José (halve finale 2011) en dirigent Robert Groslot (laureaat piano 1978). Het koor Fine Fleur en ballet Pivolté zijn ook van de partij.

Op zaterdag 13 juli kan je vanaf 18 uur kuieren in de rozentuin en tussen de fonteinen in het Park van Brasschaat, waar op verschillende mini-podiums kleine ensembles muziek maken. Het wordt een echt promenade- of wandelconcert. Er zijn ook standjes met drankjes en amuses. Iedere bezoeker van het concert krijgt een gratis aperitief. Om 20 uur begint Carmen op het hoofdpodium. Na afloop van Carmen gaan alle stoelen aan de kant en worden de aanwezigen uitgenodigd op het grootste walsbal van het land. The Groslot Gala Orchestra speelt één uur lang klassieke walsen en tango's. Er wordt opnieuw een poging ondernomen naar het wereldrecord van het grootste walsbal in openlucht.

Tenor Stefaan Cifolelli als Don José, samen met Héloïse Mas voor de banner van het project., FODI
Tenor Stefaan Cifolelli als Don José, samen met Héloïse Mas voor de banner van het project. © FODI

Ticketprijzen: 11 euro (wandelticket - bezoekers brengen zelf een zitje of dekentje mee), 22 euro (gereserveerde zitplaats), 44 euro (Silver VIP met gereserveerde zitplaats in het centrale blok, vier consumpties bij de Silver VIP-bar, aparte parking), 150 euro (Golden VIP met vanaf 18 uur aperitieven en tapa's op het terras van het kasteel. Daarna walking dinner en dessertbuffet, free bar tot 1 uur 's nachts, parking aan het kasteel, gereserveerde zitplaats op de eerste rijen in het centrale blok). Kinderen jonger dan 12 jaar krijgen gratis toegang. Speciale arrangementen voor personen met een handicap. Ticketverkoop: klassiekinhetpark.be, 070 345 345.

(PADI)

Carmen behoort tot de meest bekende en succesvolle opera's uit de geschiedenis. Het is een bewerking van een roman met dezelfde titel van Prosper Mérimée (1803-1870) over een dramatische liefdesgeschiedenis van een Spaanse zigeunerin. De opera Carmen was niet onmiddellijk een kraker. Het publiek was aanvankelijk geschokt door het warmbloedige hoofdpersonage en de tragische afloop van het verhaal. Maar het werk zou echter uitgroeien tot een megahit. Bizet maakte dit succes jammer genoeg niet meer mee. Kort nadat Carmen in première ging, overleed hij aan een hartinfarct op 36-jarige leeftijd in 1875.Het verhaal van Carmen is overbekend en speelt zich af in het Sevilla van de negentiende eeuw. Hoofdpersonage Carmen is een vurige zigeunerin die het hart van menig man sneller doet slaan. Ook dat van de eenvoudige korporaal Don José. Hij helpt Carmen uit de gevangenis ontsnappen en laat zijn verloofde Micaéla vallen. Carmen is de eenvoudige soldaat echter snel beu en begint een affaire met de stierenvechter Escamillo. Don José kan Carmen niet uit zijn hoofd zetten en wordt verteerd door woede, verdriet en afgunst. Met dramatische gevolgen...De organisatie pakt dit jaar uit met een bijzondere selectie artiesten. De artiesten zijn laureaat of hebben deelgenomen aan één van de meest prestigieuze concours ter wereld, namelijk de Koningin Elisabethwedstrijd. Een opsomming : mezzosopraan Héloïse Mas als Carmen (vijfde laureate zang 2018), sopraan Charlotte Wajnberg als Michaéla (laureate zang 2018 en ook winnaar van de Klara/Canvas publieksprijs), bartion Werner Van Mechelen als Escamillo (finale 1988), tenor Stefaan Cifolelli als Don José (halve finale 2011) en dirigent Robert Groslot (laureaat piano 1978). Het koor Fine Fleur en ballet Pivolté zijn ook van de partij.Op zaterdag 13 juli kan je vanaf 18 uur kuieren in de rozentuin en tussen de fonteinen in het Park van Brasschaat, waar op verschillende mini-podiums kleine ensembles muziek maken. Het wordt een echt promenade- of wandelconcert. Er zijn ook standjes met drankjes en amuses. Iedere bezoeker van het concert krijgt een gratis aperitief. Om 20 uur begint Carmen op het hoofdpodium. Na afloop van Carmen gaan alle stoelen aan de kant en worden de aanwezigen uitgenodigd op het grootste walsbal van het land. The Groslot Gala Orchestra speelt één uur lang klassieke walsen en tango's. Er wordt opnieuw een poging ondernomen naar het wereldrecord van het grootste walsbal in openlucht. (PADI)