Johan Veugelers : “We zetten mensen op de maan, maar andere dingen ontwrichten toch nog onze samenleving”

"Ik heb een nieuw album dat in juni in de winkel zou moeten liggen. We wachten toch nog even af." © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Accordeonist/zanger Johan Veugelers zorgt ervoor dat tijdens zijn optredens ambiance troef is. Het publiek moét zich amuseren en dat kan Johan als geen ander realiseren. Ook Johan zit nu thuis. Hij is dankbaar voor de extra quality time die hij kan doormaken, samen met zijn vrouw Anja en zoontje.

Op donderdag 12 maart stond Johan op het podium van het Feestcomplex Europa in Brakel. En dan begon de lockdown, waardoor Johan zijn accordeon mocht opbergen voor onbepaalde tijd. “Ik ben van nature een optimist. In het begin was ik er dus nog helemaal gerust in dat het wel snel opgelost zou geraken, ook omdat het een heel onrealistisch iets leek dat het land maanden ‘op slot’ zou gaan. Ik ben toen meteen de studio ingedoken om wat ideeën die ik op de plank had liggen op te nemen, zodat ik er in april of mei weer in kon vliegen. Naarmate de weken verstreken, kwam bij mij het besef dat we niet zo snel uit deze situatie zouden komen. Het lijkt soms precies op een film. Wie had dit verwacht ?”, zegt Johan.

Ook jij was praktisch iedere dag op de baan. Hoe lastig is dat om nu ‘in uw kot te moeten blijven ?’

Johan : “In het begin was dat héél moeilijk. Ik was de afgelopen negen jaren niets anders gewoon dan dat ik ieder weekend door heel Vlaanderen en Nederland reisde naar mijn optredens en daar vele vrienden – zowel collega artiesten en fans – mocht begroeten. Daar genoot ik ontzettend van, want ik ben een ‘sociaal dier’. Ik heb daar op een bepaald moment echt tranen om gelaten. Inmiddels heb ik toch mijn draai gevonden en geniet ik van de vele uren vrije tijd die ik nu plots heb gekregen.”

Slaat de verveling toe ? Of met wat kan je je allemaal bezig houden ?

Johan : “Vervelen staat niet in mijn woordenboek. Ik vind altijd wel iets om me mee bezig te houden. Zo ben ik een online cursus aan het volgen voor een programma waar ik muziek mee kan produceren en ik ga regelmatig sporten. Ook probeer ik via Facebook-live de mensen af en toe “digitaal” te entertainen met een concertje. Maar het mooiste wat corona me heeft opgeleverd is veel quality time met mijn gezin, dat is onbetaalbaar.”

Kortom, valt het thuiszijn dus mee of wordt dat na een tijd toch een sleur?

Johan : “Het is natuurlijk een mooi voordeel dat we de afgelopen periode prachtig weer hadden. We konden buiten wandelen of sporten. Is het enkel slecht weer, dan zou dat wel een sleur worden. Toch mis je als artiest die adrenaline en kriebeltjes als je voor een publiek mag optreden. Dat is iets wat ik zo snel mogelijk weer wil doen.”

Had je gedacht dat zoiets in 2020 nog mogelijk zou zijn ? Een lockdown, stel je voor !

Johan : “Ik denk dat niemand dit voor mogelijk had gehouden. Ongelooflijk dat we mensen op de maan kunnen zetten, maar dat er klaarblijkelijk nog dingen zijn die onze samenleving volledig kunnen ontwrichten.”

Valt het jaar voor jezelf nog te redden ? Hoeveel optredens werden er geannuleerd ?

Johan : “Ik heb nog steeds de hoop dat we vanaf oktober terug mogen optreden. In dat geval ligt het aantal geannuleerde optredens voor mij rond de 130. Gelukkig is er inmiddels voor de meeste geannuleerde optredens een datum voorzien in 2021.”

Wanneer hoop je dat het licht terug op groen staat en je weer mag optreden ? Een ramp indien dat pas vanaf 1 september is ?

Johan : “Ik hoop dat dus vanaf oktober de optredens weer mogen doorgaan. September lijkt me nog te optimistisch. Uiteraard is het een flinke streep door de rekening dat we nét de drukste tijd van het jaar niet mogen/kunnen werken – in de zomer wordt het veruit het meest georganiseerd – en dat is natuurlijk niet alleen voor de artiesten een financiële kater maar ook alles wat daar bij hoort : de horeca, boekingskantoren, geluidsbedrijven, de toeristische sector… De bedrijven die niet een beetje “vlees op de ribben hebben” kunnen het lastig gaan krijgen, wanneer het heel lang blijft duren.”

Het belangrijkste blijft nog altijd dat familieleden en vrienden niet getroffen zijn door corona. Bleef je daarvan al gespaard ?

Johan : “In mijn directe omgeving ken ik mensen die Covid-19 kregen, maar gelukkig zijn die volledig hersteld. Ik kreeg zelf ook milde klachten. Deze werden niet getest. Ik weet dus niet zeker of ik Covid-19 heb gehad.”

Johan :
Johan : “Ik heb daar op een bepaald moment echt tranen om gelaten.”© PADI/Daniël

Welke plannen had je tijdens deze coronaperiode ? En nadien ?

Johan : “Ik had net in een uitverkocht cultureel centrum mijn theatervoorstelling “Nostalgische Accordeon Toppers” gelanceerd – een twee uur durende voorstelling met de mooiste meezingers van vroeger op accordeon – en het daar bijbehorende album zou in juni in de winkel komen te liggen. We wachten nu nog even af met de release van dit album tot er een moment is dat we hiermee weer mogen optreden.”

Hoe zal corona verder ons leven (blijven) bepalen ?

Johan : “Met een vaccin denk ik dat het leven weer heel snel zal normaliseren. In het verleden hadden we al vaker te maken met pandemieën. Toen is dit ook altijd zo verlopen. Tot die tijd zullen we toch de nodige maatregelen moeten blijven nemen Hopelijk kunnen deze maatregelen de komende periode flink versoepelen. Ik ben best “knuffelig” met mijn fans. Ik moet dus even bekijken hoe we daar in de toekomst bij het signeren mee omgaan.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier