Haacht eert hele maand Veurnaar Will Tura

David Imbrechts (links) en Michaël Lejeune, geflankeerd door Hilde Van Bever (rechts) en Ruth Hamels. © FODI/Tom
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdag 1 februari om 20 uur en op zondag 2 februari om 15 uur zorgen De Jongens voor een eresaluut aan Will Tura in GC Den Breughel in Haacht. Een moment waar velen zeker en vast bij willen zijn.

Ridder Arthur Blanckaert – beter gekend als Will Tura – zal voor eeuwig en altijd verbonden blijven met het Veurne waar hij geboren werd. Toch woonde de zanger in de jaren zestig en zeventig lange tijd in de regio Kampenhout en trad hij er verschillende keren op. Zo ook in Haacht, waar hij soms tot vier keer per maand optrad in dezelfde zaal. Na bijna zestig jaar, vonden ze het dan ook de gepaste tijd om een eerbetoon te brengen aan Will.

Het aantal keren dat Will Tura sinds de jaren zestig optrad in zaal Breughels Gasthof in het Vlaams-Brabantse Haacht zijn al vele jaren niet meer op één hand te tellen. Zelfs niet op twee. De Keizer van het Vlaamse lied woonde er verschillende jaren in de regio en dat willen ze in Tura’s afscheidsjaar niet zomaar voorbij laten gaan. Professioneel zijn David Imbrechts (44) en Michaël Lejeune (31) – werkzaam als respectievelijk hoofd entertainment bij Center Parcs Erperheide en leerkracht lager onderwijs in Brussel-, maar in hun vrije tijd staan ze vaak op het podium als De Jongens. Na een eerdere geslaagde tribute aan Ann Christy in 2018 – het eerste in de concertreeks ‘Ode aan een Vlaams icoon’ – vonden de heren het de hoogste tijd om ook Will Tura eens op het hoogste schavotje te zetten. Speciaal voor Tura worden zelfs alle registers opengetrokken.

Tentoonstelling in gemeentehuis

“Het gekke is dat Will Tura eigenlijk op exact hetzelfde moment in ons hoofd zat dan in dat van de gemeente Haacht”, legt Hilde Van Bever, samen met Imbrechts en Lejeune zaakvoerder van het entertainmentbedrijf So What Productions, uit. “Dit jaar wordt hij er tachtig, is het exact dertig jaar geleden dat de eerste Turalura-cd op de markt kwam en begint hij aan het slotstuk van zijn carrière.” Voor het eerbetoon rond het icoon trok de gemeente Haacht zelfs bijna de volledige maand februari en nog een stukje van januari uit. Zo laat Ruth Hamels, cultuurmedewerkster van de gemeente Haacht, optekenen dat er op woensdag 29 januari een docufilm zal worden uitgezonden in de polyvalente zaal en loopt er een hele maand lang een tentoonstelling in het gemeentehuis met allemaal materiaal rond de artiest. Materiaal dat stuk voor stuk sinds september werd aangeleverd door fans uit Haacht. Gaande van cd’s tot foto’s, kunstwerken, affiches, herinneringen, enz. Dan is er natuurlijk nog het eresaluut van De Jongens, komend weekend 1 en 2 februari.

Hits in een modern jasje

Dat het best moeilijk is om een eerbetoon te brengen aan een man die zoveel generaties heeft overstegen, beseffen ook Imbrechts en Lejeune. “Natuurlijk brengen we naast de minder bekende nummers ook vooral de hits die iedereen van voor tot achter kan meezingen. We willen even duidelijk stellen dat het zeker niet onze bedoeling is om hem te gaan imiteren. Net zoals we dat hebben gedaan bij Ann Christy doen we er vooral ons eigen ding mee. Sommige nummers worden anders gezongen of gearrangeerd. We proberen het in een origineel jasje te steken”, klinkt het. De zanger vertoefde de voorbije jaren zowat elke zomer op de Parkfeesten in het naburige Kampenhout en is dan ook een vat vol verhalen als het gaat om herinneringen die zich in die streek afspelen. “Daarom zijn we toch bijzonder fier om te mogen vertellen dat Will het een zeer fijn idee vond en ons enkele leuke anekdotes zal bezorgen over zijn optredens in Haacht tijdens de tweede helft van vorige eeuw. Om onze voorstellingen mee te doorspekken”, weet Lejeune.

Wie het concert van De Jongens op zaterdag 1 februari om 20 uur of zondag 2 februari om 15 uur graag wilt bijwonen, kan daarvoor nog steeds terecht bij So What Productions. Voor beide dagen zijn er nog enkele tickets te verkrijgen aan 15 euro. (Tickets: info@sowhatproductions.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier