Lien Debrouwere is kunstdesigner. Ze heeft haar eigen ontwerp-atelier Elle-Dee. Dat bevindt zich op de bovenverdieping van het huis van haar vriend Kurt Gevaert in Oostende. Een huis dat hij helemaal – van funderingen tot afwerking – zelf bouwde. Lien geeft ons een rondleiding in de woning waarin ze allebei hun creatieve ei kwijt kunnen.
Lien Debrouwere (29) groeide op in Zedelgem, maar verhuisde een half jaar geleden naar Oostende. Ze woont er met haar vriend Kurt Gevaert in een nieuwbouw. “Kurt heeft dit huis volledig zelf gebouwd, van de funderingen tot de afwerking. Hij werkt als elektricien bij Infrabel en al zijn vrije tijd gaat naar het huis. Hij steekt er zijn hart en ziel in”, vertelt ze. Kurt mag dan wel een handige harry zijn, Lien is de kunstenaar in huis. “Al noem ik mezelf liever kunstdesigner, want ik doe niet zomaar mijn ding. Als ontwerper luister ik eerst naar wat de klant wil en dan begin ik eraan. Ik maak een kunstwerk waar een ontwerptraject achter zit.”
Lien wou van jongs af in het kunstonderwijs stappen, maar dat zagen haar ouders niet zitten. “Op elk scharnierpunt was er thuis drama”, lacht ze. “Ik heb wetenschappen-wiskunde gestudeerd in het secundair onderwijs, in combinatie met deeltijds kunstonderwijs aan de Academie voor Schone Kunsten in Brugge. Het plan was om daarna met architectuur te starten, maar toen ik op een opendeurdag hoorde dat er in die opleiding geen maquettes meer met de hand werden gecreëerd, was dat één grote desillusie voor mij. Toen heb ik beslist om voor productontwikkeling te kiezen, omdat je in die richting wél nog vormmodellen mocht maken. Met mijn masterdiploma ging ik aan de slag als productdesigner bij Atlas Copco, een wereldspeler die compressoren maakt. Maar die job was zó technisch. Zij hebben hun bestaande machines waar af en toe iets wordt aan aangepast. Er worden weinig nieuwe dingen gecreëerd. Plus, dat waren machines die in de kelder van een fabriek kwamen te staan. Ik maak liever iets waarmee je de mensen persoonlijk gelukkig maakt.”
Legerkast als voorraadkast
Tijdens twee buitenlandse stages – bij Madame Giselle in Bordeaux en Ruthy Design in Nice – leerde Lien de echte ontwerpwereld kennen. “Ik kwam naar huis en dacht: dit is wat ik wil doen. Ik moet met mijn handen kunnen werken. Ik heb toen Elle-Dee opgericht, een ontwerpatelier voor binnenhuiskunst. De ene keer ontwerp ik een interieur of een meubel, de andere keer een muurschildering. Er is heel veel variatie”, legt ze uit.
“De ene keer ontwerp ik een interieur of meubel, de andere keer een muurschildering”
Ook in hun huis drukt Lien haar stempel. “Het zit nog in de afwerkingsfase. Zo moeten we bijvoorbeeld nog de keuken inrichten. Nu is het vooral nog behelpen, met rekjes en een oude legerkast die dienstdoet als voorraadkast. Er is zelfs nog geen spoelbak, de afwas doen we in de badkamer. Maar het moodboard met ideeën is er wél al. We zijn er nog niet helemaal uit wat we precies willen, maar er komt vast en zeker een vintagefornuis met gaspitten.”
Jukebox van overleden opa
“De blikvanger in onze woonkamer is de jukebox die ik voor onze housewarming kreeg van mijn onlangs overleden opa. We hebben toeren uitgestoken om hem boven te krijgen, want we leven op de eerste verdieping en we konden die jukebox niet naar boven brengen langs de trap. Dus huurden we een heftruck die dan uiteindelijk vast kwam te zitten in de modder. (lacht) Iedereen die hier komt, wil een liedje horen. Maar ook wij leggen ‘s avonds graag enkele plaatjes op, want televisie kan ons niet boeien. We luisteren liever naar muziek terwijl we creatief bezig zijn, brood bakken of in de tuin werken.”
Nog een blikvanger in de living is het bureau. “Dat is een ontwerp uit mijn eigen collectie designtafels, La Réception. Ik ben van een lange strook papier begonnen en dit bureau met bijhorende zitbank was het resultaat. Ik heb het meubel gelanceerd in de zomer van 2015 en ondertussen telt de collectie ook een bartafel voor binnen en buiten. Momenteel ben ik hard aan het werken aan een derde item binnen de Réceptioncollectie: een ontbijttoog. De lancering is voorzien voor dit najaar. Ik krijg superveel positieve reacties op de collectie en ik hoop om er een producent en verdeler voor te vinden. Nu doe ik alles zelf: verkoop, productie en distributie. Maar het is niet evident om een meubeluitgever te vinden. Overal waar je aanklopt staan er nog 15 designers aan de deur met hun ontwerp.”
Wonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier