‘t Hof Van Commerce is terug
“En bam, niemand kan d’r an, duusd kilogram, recht up je tandn.” ‘t Hof Van Commerce is helemaal terug van nooit-echt-weggeweest met nieuwe songs, een vinylverzamelbox, een film én een uitverkochte comebacktour. Er zit ondertussen wat grijs in de baard van 4T4 en de kletskoppen van Serge B en Cauwelier zijn nu wat natuurlijker dan twintig jaar geleden, maar de magie tussen de drie, die is nog geen haar veranderd.
Jullie hadden vorige maand heel wat aan te kondigen. Welk plan was er eerst?
Serge: “De tour! Daar zijn wij al een paar jaar over bezig. Wij hadden dus al langer goesting om er nog eens stevig in te vliegen, maar nu was de timing natuurlijk heel mooi met die twintigste verjaardag in aantocht.”
Kristof: “De verzamelbox kwam er vrij snel bij. We kregen daar al dikwijls de vraag naar sinds alle vinylplaten uitverkocht zijn, maar daar voelden wij ons zelf nog niet klaar voor. Nu mocht het wel. Twintig jaar, dat betekent toch wel iets… Alle vijf albums die we tussen 1998 en 2012 maakten, zullen nu opnieuw beschikbaar zijn als dubbel-lp’s.”
Filip: “Die platen brengen we natuurlijk vooral voor de fans opnieuw uit, de tour is echt een viering voor onszelf. Door Kristof zijn film te zien, is de goesting om nog eens live op te treden alleen maar groter geworden.”
‘t Hof heeft voor ieder van ons enorm veel betekend, al beseffen wij dat zelf nog niet zo lang
Waarom vonden jullie die comebacktour zelf nodig?
Kristof: “Ons geld was op! Nee, zot, we zouden dat nooit tegen ons gedacht doen.”
Filip: “We konden dit gewoon niet laten liggen of negeren. ‘t Hof heeft voor ieder van ons enorm veel betekend, al beseffen wij dat zelf nog niet zo lang.”
Serge: “Niet alleen voor ons, maar ook voor de fans natuurlijk. Dat quasi alle shows in amper een paar uur waren uitverkocht, is daar wel het beste bewijs van.”
Filip: “Ze zaten daar inderdaad echt op te wachten. De vraag die mij al het meest gesteld is in heel mijn carrière is ‘Wanneer doe je nog eens iets met ‘t Hof Van Commerce?’ Dat, en ‘Ey Buyse, oe is ‘t?'”
Kristof: “En ook ‘Meneer, wil je je broek eens opnieuw dichtdoen?'” (lacht)
Filip: “In heel veel jeugdbewegingen is Dommestik en Levrancier blijkbaar nog altijd verplichte kost. Iedereen kan dat refrein meezingen! Dat hadden wij twintig jaar geleden natuurlijk nooit durven te dromen.”
We leerden jullie in 1998 kennen met dat ‘Berichtje aan oal de rappers van heel België’. “Goe geprobeerd!”, zeiden jullie toen. Hoe klinkt die boodschap nu?
Serge: “Euh… Goe bezig! Wij waren destijds echte pioniers met onze dialectrap, maar tegenwoordig is er heel veel Vlaamse hiphop te horen op de radio of op YouTube. Weliswaar dikwijls met een Amerikaans tintje, maar tegelijk zijn die nieuwe beats niet zo vuil en oldskool als de onze. Het neigt nu meer naar pop, of naar verschillende genres door elkaar. Dat was vroeger ondenkbaar, nu is dat geen probleem meer.”
Filip: “Om enkele namen te noemen: Coely is bijzonder straf en blackwave. en TheColorGrey kan ik zeker ook appreciëren. Binnen onze eigen provincie is Brihang nu natuurlijk de grote voortrekker geniaal is die gast! en ook Grafgravers vind ik echt de max…”
Aan het werk h2>
‘t Hof Van Commerce treedt op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart op in de Magdalenazaal in Brugge en op zaterdag 31 maart en zondag 1 april in De Kreun in Kortrijk. Die drie West-Vlaamse concerten zijn uitverkocht. p>
De vinylverzamelbox Niemand Grodderbevat alle dubbel-lp’s van het trio, van En in Izzegem… uit 1998 tot Stuntmanuit 2012. p>
De langspeelfilm Wien Is ‘t Hof Van Commerce? gaat op zondag 25 maart in première. p>
Lees meer over ‘t Hof van Commerce op www.kw.be/thvc p>
Wien is ‘t Hof van Commerce? h2>
p>
Op die vraag krijg je een ‘alternatief antwoord’ in de gelijknamige film, maar wij houden het hier bij de feiten. p>
Filip Cauwelier (41) – beter bekend als Flip Kowlier speelde begin jaren negentig basgitaar bij de cross-overband The Prophets of Finance. Serge Buyse (44) kwam er later bij als zanger en ook zijn studiegenoot Kristof Michiels (44) voegde zich bij de groep als dj 4T4, om de muziek van scratches te voorzien. In 1996 viel de band stilletjes uit elkaar, maar Filip, Serge en Kristof bleven samen het woord verkondigen. The Prophets of Finance werd ‘t Hof Van Commerce, want ze zouden voortaan West-Vlaamse hiphop brengen. p>
Tussen 1998 en 2012 maakten ze samen vijf albums en stonden ze op heel wat festivalpodia. Sinds 2001 treedt Filip ook solo op en enkele jaren geleden richtte hij Ertebrekers op. Ook Kristof had wat muzikale nevenprojecten als Ultrasonic 7 en als Meneer Michiels. Serge maakte dan weer naam en faam als tekenaar en tatoeëerder. Tot een split kwam het evenwel nooit. Begin dit jaar besloten de drie de draad weer op te pikken en kondigden ze hun comebackplannen aan. p>
Maar zullen zij over twintig jaar kunnen bogen op een carrière zoals die van jullie?
Kristof: “Goeie vraag. Volgens mij is het nu wel makkelijker om gehoord te worden en door te breken als artiest, maar tegelijk is het moeilijker om in de aandacht te blijven.”
Filip: “Je hebt nog maar net De Nieuwe Lichting gewonnen of de volgende lichting staat al klaar. Misschien hebben wij dus wel iets unieks klaargespeeld, ja. En we hebben het nog voorspeld ook: ‘Niemand grodder!'” (lacht)
Ook al omdat jullie nooit gesplit zijn…
Serge: “Klopt, dat woord hebben wij nog nooit in de mond genomen. Nu ontmoeten wij elkaar weer vaker, maar de jongste jaren zagen we elkaar alleen op de babyborrels en communiefeesten van onze kinderen. Toen viel het ons op dat de gesprekken die wij voeren al twintig jaar dezelfde zijn: ‘Heb je die film al gezien?’ of ‘Heb je dat nummer al gehoord?’. Het voelt echt aan alsof er helemaal nog niks veranderd is.”
En jullie muziek, is die veranderd?
Filip: “Ook niet. In onze teksten lachen we nog altijd met je moeder en prijzen we onszelf ongegeneerd de hemel in. De nieuwe nummers moesten vooral vlot en natuurlijk aanvoelen, ook qua beats. Die zijn dus nog altijd stevig en minimalistisch.”
Serge: “Mocht het anders gelopen zijn, ook goed, maar volgens mij zat er niemand te wachten op ‘t Hof dat experimenteert en ineens modern doet met trap of zo (imiteert Big Shaq, bekend van de hit ‘Mans not hot’ en een schoolvoorbeeld van de trap-stroming binnen de hiphop/rap, red.). Enfin, het mocht vooral niet gekunsteld overkomen.”
Filip: “We zijn er nu ook wel wat geruster in. Vroeger moest onze muziek zeker gedraaid worden, zodat we dan veel optredens konden versieren. Nu waren we al zeker van die tour, dus er moest helemaal niks meer. We hebben alles al bereikt wat we konden of wilden bereiken.”
Zetels op het podium? Die hadden wij vroeger meer nodig dan nu!
Wat mogen we verwachten van die nieuwe show?
Kristof: “Naast de nieuwe dubbelsingle, Bam en Truckchauffeur, wordt het één langgerekte best of.”
“We brengen natuurlijk alle hits, van Kom Mor Ip tot Zonder Totetrekkerie of Jaloes, maar we putten ook meermaals uit ons allereerste album, En in Izzegem… uit 1998.”
Serge: “Naar de AB brengen we enkele special guests mee, maar voor de rest houden we het bewust heel sober. Er komen dus geen parachutisten uit het plafond gevallen en we voorzien ook geen bijzondere rekwisieten op het podium. Zetels? Die hadden wij vroeger meer nodig dan nu!” (lacht)
Filip: “Volgens mij verwacht het publiek gewoon een strakke show met dwaze bindteksten, zoals ze die van ons gewoon zijn. Ook wat dat betreft, hoeven we onszelf dus niet heruit te vinden. Uiteraard hebben wij zelf ook onze verwachtingen. De fans zullen natuurlijk mee met ons verouderd zijn, maar wellicht zijn er ook enkelen die nu hun kinderen zullen meebrengen om hen te laten horen waarnaar papa of mama vroeger luisterde.”
De film is wel helemaal nieuw, al bevat die ook oude beelden. Wat moeten we daar nog over weten?
Kristof: “Ik ben al langer bezig met visuele mixtapes. Het grote probleem daarbij is echter dat de rechten voor de muziek of de beelden die ik wil gebruiken beschermd zijn, maar nu kwamen alle puzzelstukjes ineens mooi samen met dit jubileum. Ik beschik zelf over de rechten, de multitracks en de kennis over ‘t Hof. Het oorspronkelijke idee was om iets op YouTube te zetten, maar dat idee nam alsmaar grotere proporties aan. Iedereen die ik het afgelopen jaar contacteerde wou eraan meewerken, dus is het uiteindelijk een film van 72 minuten geworden die in de cinemazalen te zien zal zijn.”
Filip: “Samen met onze manager zijn wij de enigen die de film al gezien hebben, en dat terwijl hij dan al helemaal af was. Ik was echt omvergeblazen! Fictie en non-fictie wisselen elkaar af, want de archiefbeelden zijn echt en de interviews zijn scripted. Je krijgt een goed idee van de sfeer binnen de groep en hoe die geëvolueerd is, maar toch is het veeleer entertainend dan informatief…”
Serge: “Los van dat verhaal is het ook technisch heel vernieuwend. Door muziek en beelden te mixen en daar een nieuw geheel van te maken, krijg je als het ware een derde dimensie. Zo bekom je nieuwe mogelijkheden die je met alleen maar muziek of alleen maar beelden niet hebt. Ga dat zien!”
Aan het werk h2>
‘t Hof Van Commerce treedt op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart op in de Magdalenazaal in Brugge en op zaterdag 31 maart en zondag 1 april in De Kreun in Kortrijk. Die drie West-Vlaamse concerten zijn uitverkocht. p>
De vinylverzamelbox Niemand Grodderbevat alle dubbel-lp’s van het trio, van En in Izzegem… uit 1998 tot Stuntmanuit 2012. p>
De langspeelfilm Wien Is ‘t Hof Van Commerce? gaat op zondag 25 maart in première. p>
Wien is ‘t Hof van Commerce? h2>
p>
Op die vraag krijg je een ‘alternatief antwoord’ in de gelijknamige film, maar wij houden het hier bij de feiten. p>
Filip Cauwelier (41) – beter bekend als Flip Kowlier speelde begin jaren negentig basgitaar bij de cross-overband The Prophets of Finance. Serge Buyse (44) kwam er later bij als zanger en ook zijn studiegenoot Kristof Michiels (44) voegde zich bij de groep als dj 4T4, om de muziek van scratches te voorzien. In 1996 viel de band stilletjes uit elkaar, maar Filip, Serge en Kristof bleven samen het woord verkondigen. The Prophets of Finance werd ‘t Hof Van Commerce, want ze zouden voortaan West-Vlaamse hiphop brengen. p>
Tussen 1998 en 2012 maakten ze samen vijf albums en stonden ze op heel wat festivalpodia. Sinds 2001 treedt Filip ook solo op en enkele jaren geleden richtte hij Ertebrekers op. Ook Kristof had wat muzikale nevenprojecten als Ultrasonic 7 en als Meneer Michiels. Serge maakte dan weer naam en faam als tekenaar en tatoeëerder. Tot een split kwam het evenwel nooit. Begin dit jaar besloten de drie de draad weer op te pikken en kondigden ze hun comebackplannen aan. p>
't Hof van Commerce
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier