Stephanie: “Hoe aanstootgevend kan zo’n marcelleke precies zijn?”

© KD
Stephanie Coorevits
Stephanie Coorevits Psychologe

Geen boeiender ras dan het West-Vlaamse, vindt ook Stephanie Coorevits. De schrijfster, psychologe en televisiemaakster laat zich graag inspireren door de West-Vlamingen en hun gewoontes.

Je zult het vorige week wellicht vernomen hebben in het nieuws maar in Knokke is het vanaf nu verboden om in een marcelleke of ontbloot bovenlijf rond te lopen. En de strandbars mogen volgende zomer geen muziek meer draaien en/of warme hapjes serveren aan hun gasten. Indien iemand zich wél aan dergelijk recalcitrant gedrag durft te wagen, riskeert hij een GAS-boete.

Misschien ligt het aan mij – ik heb van nature uit een beperkte tolerantie ten aanzien van autoriteiten – maar ik vraag me toch af of het niet wat uit de hand aan het lopen is met die GAS-boetes en, bij uitbreiding, met het overdreven op de vingers tikken van wat ik zelf niet onmiddellijk als crimineel gedrag zou bestempelen. Ik bedoel maar: hoe aanstootgevend kan zo’n marcelleke precies zijn?

Gebruik gewoon eens je gezond verstand en wees geen klootzak

Knokke is echter niet de enige stad die een tikje zuur reageert ten aanzien van zijn bewoners. In Hasselt bijvoorbeeld mag je niet op straat rondlopen met een bedekt gelaat tenzij je de paashaas of Sinterklaas bent. In Leuven is het ten strengste verboden om aan bomen te schudden. In Dendermonde kan je maar beter niet zonder reden op een bel duwen of op een deur kloppen en in Lokeren riskeer je een GAS-boete wanneer je mensen laat schrikken.

Hoe ontstaan zulke reglementeringen, denk ik dan. Hebben ze in Hasselt bijvoorbeeld extreem veel overlast gehad van Spiderman of Batman? Zijn de studenten in Leuven zoveel sterker dan die in Gent dat zij wél in staat zijn om heelder parken te ontbossen? Kan die jeugd in Dendermonde niet gewoon normaal doen en drugs snuiven in plaats van ouderwets kattenkwaad uit te steken? En het kan haast niet anders of er is in Lokeren een familiedrama gebeurd waarbij een kindje te luid ‘boe!’ heeft geroepen tegen zijn papa zodat papa als reactie keihard heeft uitgehaald met zijn vuist en het desbetreffende kindje nu hersenschade ondervindt.

Ik word daar wat prikkelbaar van, van zulke regeltjes. Gebruik gewoon eens je gezond verstand en wees geen klootzak. Dan zouden gemeentes misschien niet de nood voelen om hun bewoners als stoute kleutertjes te behandelen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.