Beleving is al een tijdje het modewoord in marketingland. Ook op restaurant gaan moet tegenwoordig een avontuur zijn. Met Dinner Time Story, een 3D-animatiespektakel, is dat letterlijk en figuurlijk zo, dankzij de combinatie van technologie en gastronomie. Na wereldsteden als Londen, Stockholm en San Francisco landt het project nu ook in… Sint-Idesbald. Wij gingen op een culinaire wereldreis, zagen ons eten drijven én hoog boven het Himalayagebergte zweven.
Er komt niet zo heel veel nieuwe of spraakmakende technologie aan te pas, maar Dinner Time Story zit wel ingenieus in elkaar. Het is een idee van de Egyptische Nadine Beshir en werd uitgewerkt door het Belgische kunstenaarscollectief Skullmapping, dat met zijn visualisaties recent nog indruk maakte op het Lichtfestival in Gent. Daar projecteerden ze uitgestorven diersoorten op gevels, driedimensionaal, wat het nog realistischer maakte.
Vorig jaar kwamen ze in contact met de organisatoren van 3D World Magic & Fun, dat elke zomer plaatsvindt in Oostende, en met Ivan Puystiens, chef en gezicht van Oh Restaurant in Sint-Idesbald. Die laatste was naar eigen zeggen meteen gewonnen voor het concept waarbij ze 3D-figuren op je bord toveren en hij kreeg dan ook de Belgische première. Chef Puystiens maakte de achterkant van zijn restaurant vrij en liet boven de tafel – waar plaats is voor maximum 20 personen – vijf beamers ophangen, die een visueel spektakel op je bord toveren. En aan toewijding geen gebrek, want toen de afstand tussen het plafond en de tafels net te klein bleek, liet chef Ivan prompt drie centimeter van de tafelpoten afzagen.
Papieren bootje
Op tafel wacht ons niet meer dan een boek. Als we het op aangeven van de chef openen, komt een klein figuurtje tevoorschijn. Le Petit Chef, inclusief Smurfenstemmetje. Aangenaam kennismaken. Of moeten we zeggen: nice to meet you? Want de kleine chef spreekt Engels, kwestie van politiek/communautair correct te zijn én perfect voor een internationaal publiek. De kleine chef gaat ons meenemen op een culinaire wereldreis, van Marseille langs het Midden-Oosten en India, over het Himalaya-gebergte richting China om uiteindelijk helemaal terug te keren naar de Franse keuken. Voor we het goed en wel beseffen verandert de hele tafeloppervlakte in een zee, net niet kolkend genoeg om zeeziek te worden. Wat er op tafel komt, wordt aangekondigd op een papieren bootje. De twee hapjes worden geserveerd in een houten (schat)kistje. Niet veel later duikt onze kleine vriend de woestijn in, langs berbers in tenten tot aan een kleurrijke Marokkaanse markt. Netjes eten is overigens de boodschap. Je wil geen glas rode wijn omstoten en opeens de – haha – Rode Zee zien opduiken in de woestijn. Op het bord krijgen we onder meer falafel, hummus en couscous voorgeschoteld, ook heel verrassend bereid. Elk recept wordt overigens vergezeld van een boekje, waarin je iets kan schrijven. Dat boekje verandert bij het volgende gerecht van gast. Een echte meerwaarde is dat niet zozeer, want wat er op je bord gebeurt, biedt al stof genoeg om met onbekende tafelgenoten een gesprek aan te knopen. De gerechten volgen elkaar netjes op. Chef Ivan én de bediening moeten er een strak schema op nahouden, kwestie van gesynchroniseerd mee te gaan in het verhaal.
“Rode wijn mors je maar beter niet of je krijgt een Rode Zee in je woestijnlandschap”
Details troef
De sorbet van kalamanski, limoengras en lychee is letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt. Dankzij het droogijs veranderen onze borden en bijgevolg de hele tafel in een mistige bergtop. Het zijn de details die het doen, zoals ook het leder van de boeken dat werd gemaakt in een 300 jaar oud Egyptisch atelier, of de handgemaakte houten schaaltjes uit India, waar ginder specerijen op geserveerd worden. Intussen klinkt uit de boxen aan weerskanten muziek, met tussendoor smooth jazz om nog meer sfeer te scheppen.
Als afsluiter, na twee uur, toont Le Petit Chef hoe hij een crème brûlée bereidt, maar op het bord verschijnt een nieuwe variant van een rijsttaartje, goed voor de laatste verrassing van de avond.
Kostprijs voor deze technologische en gastronomische combinatie? Per persoon betaal je 129 euro, voor zes gangen, inclusief water en wijnen. Koffie is niet inbegrepen. Het menu wordt desgewenst gemaakt op kindermaat, maar de samenstelling ervan en de gerechten blijven hoofdzakelijk hetzelfde, kwestie van de magie van het minispektakel niet te vergallen. En misschien is het wel dé gelegenheid om kinderen van iets nieuws te laten proeven terwijl ze afgeleid zijn door het spektakel op hun bord? Dit grote kind is alvast verkocht. Qua eten en show is het absoluut een ervaring. Zijn geld waard? Daar beslist je portefeuille over!
Geniet ook deze zomer in 3D h2>
p>
Dinner Time Story loopt nog tot en met zondag 24 juni in Oh Restaurant aan de Koninklijke Baan in Sint-Idesbald, telkens op maandag, dinsdag, vrijdag en zondag om 19 uur en op reservatie. Het restaurant blijft intussen verder draaien. Als het concept aanslaat, dan overweegt chef Ivan om het in de zomermaanden te laten doorlopen. Dat kan aan de chef’s table, een kleinere tafel met zicht op de keuken. Wie niet genoeg krijgt van 3D-belevenissen, kan deze zomer ook terecht in de Kursaal Oostende, waar 3D World Magic & Fun aan een nieuwe editie toe is. p>
Uitgetest
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier