75 jaar Ter Duinen (2): de geschiedenis van de hotelschool: “Vroeger waren er meer kwajongensstreken”

In 1996 schreef oud-leerkracht Jean-Marie Verslype een boek voor de 50ste verjaardag van de school. (Foto WVH)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Om de geschiedenis van hotelschool Ter Duinen in vijf pijlers weer te geven, zijn we bij Jean-Marie Verslype (78) aan het juiste adres. Als oud-leerkracht maakte hij veel anekdotes van op de eerste rij mee en bovendien schreef hij in 1996 het jubileumboek voor de vijftigste verjaardag van de hotelschool.

Op de tijdlijn die tegen de schoolmuren hangt, staan de aanstellingen van nieuwe directeurs als mijlpalen gemarkeerd. Zo zijn er de voorbije 75 jaar al flink wat figuren de revue gepasseerd. De voorganger van de huidige bestuurder bleef dan wel twintig jaar lang aan zet, maar anderen hielden het na één schooljaar alweer voor bekeken. “Zelf heb ik vijf directeurs gediend, met elk hun persoonlijkheden en verdiensten”, zegt Jean-Marie.

“Zo moesten de heren Vandendriessche en Nollet de school in de jaren 60 en 70 weer financieel op de rails krijgen, nadat die in slechte papieren was geraakt door de bisschoppelijke dreiging tot overplaatsing naar Brugge. Daarna kwam mijnheer Noterdaeme, die de functie van chef-kok opwaardeerde en de school ook naam en faam bezorgde door sterk in te zetten op stages. In de jaren 80 en 90 bouwden directeurs Menu en Sonneville de school verder uit, als manager en pedagoog.”

Infrastructuur

Door het groeiend aantal leerlingen zorgde dat leger aan directeurs ook voor een rist investeringen. “In mijn beginjaren gaf ik nog les in een afgedankt schoolgebouwtje in de Kerkstraat, met toiletten op kindermaat. De heer Noterdaeme maakte de plannen om de school een modernere look te geven, met de klaslokalen in De Bronne en het internaat ‘t Zand. Onder directeur Menu werd begin jaren 90 ook het praktijkcentrum De Gasterie geopend”, vertelt de oud-leerkracht.

Al deze gebouwen worden vandaag nog steeds gebruikt, al vond huidig directeur Verbeke dat De Mijn vorig jaar aan een binnenrenovatie toe was. Daar is nu een gloednieuwe keuken in ondergebracht.

Sterrenchefs

De school staat geboekstaafd als ‘hoofdleverancier van sterrenchefs’. “Hoeveel dat er precies zijn, weet ik niet. Het is moeilijk om daar een lijst van bij te houden, want sommige chefs moesten hun Michelinster ondertussen weer indienen en anderen deden dat uit eigen beweging. Noemenswaardige Coxydiens zijn bijvoorbeeld Marc Paesbrugge en Geert Van Hecke, die in ‘68 en ‘76 als eerste twee- en driesterrenchefs afstuderen.”

“Bekende tv-chefs met een HK-bordje aan hun voorgevel zijn de broers Boxy, Piet Huysentruyt, Peter Goossens en Jeroen Meus. Zoals directeur Menu al opmerkte, moesten wij echter niet alleen generaals kweken, maar ook soldaten. De zoektocht naar keukenpersoneel is vandaag heel actueel.”

Vervrouwelijking

De hotelschool was tot 1984 één groot mannenbastion. “Veel leerkrachten stonden bekend als brulapen, maar tegelijk werden ze gerespecteerd door de leerlingen, met wie zij nauw samenwerkten. Vroeger was de gemiddelde leeftijd van die leerlingen overigens hoger dan nu, waardoor de vele stage- en internaatverhalen toen nóg heldhaftiger waren. Denk maar aan de metershoge kerstboom die ’s nachts verdween, het autootje dat bovenop de trappen van De Mijn werd getild of de vele avondlijke sluiptochten naar het dorpscafé”, knipoogt Jean-Marie.

“Maar ook de introductie van de eerste meisjes in het internaat leverde natuurlijk straffe stoten op. Tv-chef Sofie Dumont was in de jaren 90 een van de eerste studentes die hier afzwaaide. Ook het lerarenkorps vervrouwelijkte gaandeweg, met nu zelfs minder mannen dan vrouwen die voor de klas staan. Daarmee verdwenen ook de kwajongensstreken en veranderde de sfeer in de keuken wellicht. De horeca is nu eenmaal een harde stiel, waarvoor je haar op je benen moet hebben. Dat staat niet zo mooi bij vrouwen”, schatert hij.

Pedagogisch aanbod

“In 1946 schreven zich hooguit een tiental leerlingen in de bisschoppelijke school, die door burgemeester Jacques Van Buggenhout en kapelaan Jozef Berten was opgericht. Dat leverde in het eerste promotiejaar slechts één klasfoto op, terwijl er nu meerdere klassen met zesdejaars zijn”, weet de oud-leerkracht. “In de beginjaren werden alle lessen trouwens in het Frans gegeven; pas in de jaren 70 moesten wij overschakelen op het Nederlands.”

Door de jaren heen breidde ook het opleidingsaanbod fors uit. In 1976 werd er gestart met het zevende specialisatiejaar, in 2001 kwam de eerste volwassenopleiding erbij en sinds 2017 kun je hier al van de eerste graad in de potten roeren, in samenwerking het Sint-Bernarduscollege van Nieuwpoort. Tot slot werd vorig jaar de opleiding Culinary Arts gelanceerd, in samenwerking met hogeschool Vives. Wordt vervolgd!

Wie is Jean-Marie Verslype?

Veurnenaar Jean-Marie Verslype was van 1967 tot 1998 leerkracht in Ter Duinen. Hij gaf er Nederlands, Engels, Frans, Duits, geschiedenis en omgangskunde. Ook hij, als taalleerkracht, moest over de nodige praktijkervaring in de horecastiel beschikken. Die deed hij vooral op als zaalmedewerker. In 1996 schreef hij een boek voor het 50-jarige bestaan van de hotelschool, vol klasfoto’s en anekdotes. Hoewel daar destijds maar liefst 1.500 exemplaren van verschenen, groeide dit naslagwerk uit tot een waar collector’s item onder oud-leerlingen.

(WV)