De diepvries laat weten dat er een stroompanne is. Op kantoor zet je de verwarming thuis alvast wat harder. En je doet vanuit je bed met één druk op de knop alle lichten in huis uit. Je hele huishouden besturen met je smartphone is géén sciencefiction meer.
De verovering van wifi op kabel gaat steeds verder. Alledaagse voorwerpen, zoals bijvoorbeeld diepvriezers en je centrale verwarming, worden steeds vaker verbonden met het internet. Modular Lighting Instruments, Roeselaarse trots op het vlak van architecturale ledverlichting, lanceert nu als eerste in zijn domein connected lighting. Verlichting die verbonden is met je wifi, waardoor je die kunt aanpassen aan je persoonlijke wensen én kunt bedienen met een veeg op je smartphone of tablet.
Geconnecteerde verlichting laat zo toe dat je het licht aan en uit kan doen, of dimmen, vanaf elke gewenste plek en op ieder moment. Je kan er ook de intensiteit en de helderheid van de verlichting mee regelen, om zo een bepaalde sfeer te creëren. Met één swipe verander je bijvoorbeeld een thuiskantoor in een gezellige eetkamer.
Het is verder ook mogelijk om lichtschema’s te programmeren voor dagelijkse routines zoals opstaan, slapen, thuiskomen… Gaat de wekker elke ochtend om 7 uur? Laat de verlichting je het kwartier ervoor al zachtjes en gradueel wekken. Ben je op reis, dan kun je via een simulatieprogramma verlichtingsschema’s opstellen, zodat het lijkt of je thuis bent. En zoals bekend krijgt een woning die een bewoonde indruk geeft, minder bezoek van inbrekers.
Bart Maeyens, CEO van Modular Lighting Instruments, wijst ook op het financiële voordeel van geconnecteerde verlichting: “Waar ledverlichting al voor een flinke besparing op onze energiefactuur zorgde, kan je met dit systeem nog eens tot 20 % meer besparen door een doordacht gebruik van de verlichting. Bovendien kan je armaturen decennialang gebruiken. Net doordat je niet langer de armaturen hoeft te vervangen als je noden veranderen, maar gewoon het licht zelf eraan kunt aanpassen. Wie ouder wordt, heeft vaak wat meer licht nodig, om maar iets te zeggen. Wel dan pas je de lichtintensiteit gewoon aan, je hoeft er geen nieuwe verlichting voor te installeren.”
“Geconnecteerde verlichting bespaart op je energiefactuur en vraagt geen dure installatiekosten”
Praat eens met je verlichting
Je licht overal kunnen controleren en lichtschema’s creëren, is nog maar het begin. Modulars armaturen communiceren ook met andere apparaten, sensoren en apps. Je kan je verlichting bedienen via stem (Siri, Alexa en Google Voice), of lampen automatisch laten aangaan als je de voordeur opent.
Dat kan allemaal doordat Modular Lighting Instruments een Friend of Hue van Philips is. Die technologie bestaat ondertussen al zo’n vijf jaar. Het systeem omvat verlichtingsbronnen met een zendertje en een ‘bridge’ die je op je internetrouter aansluit. Die bridge maakt dat je de verlichting via wifi kunt aansturen — ofwel op je smartphone of tablet via de bijbehorende Philips Hue-app, ofwel met de Philips Hue-schakelaars.
“Bij Philips Hue ga je individueel je lampen instellen, je kunt die groeperen in je app en zo ook samen gaan bedienen”, legt Bart Maeyens uit. “Bij Modular Lighting Instruments gaan we nog een stap verder. Bij Modular bestuur je drivers. Meestal zijn er meerdere armaturen aan één driver geschakeld, zodat je meteen al per circuit denkt in plaats van per armatuur apart. Zo kan je bijvoorbeeld de verlichting in de woonkamer op één circuit steken. Door per circuit te gaan denken, kun je veel makkelijker en sneller een sfeer instellen bijvoorbeeld. Bovendien kun je die circuits in je app ook nog eens gaan groeperen.”
Een bijkomend voordeel hiervan is dat je door de lichtbronnen te groeperen (tot tien stuks), je er ook tot tien keer meer kan aansturen. “Ingrijpende renovatiewerken zijn daar niet voor nodig. Dat maakt hét grote verschil met eerdere, dure domoticasystemen. Voor enkele honderden euro’s al kan je je woning voorzien van geconnecteerde verlichting”, aldus nog Bart Maeyens. “Je kan ook starten met één circuit, de woonkamer bijvoorbeeld, wat je 150 tot 200 euro zal kosten. Later kan je dan uitbreiden naar andere ruimtes.”
Wonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier