Psycho: Er is nog leven na de breuk
Ze zeggen dat er niets zo intens is als die eerste keer hartzeer, maar is dat ook zo? Je weet nu zoveel meer dan toen, maar misschien net daarom…Vind je wel nog iemand die zo goed bij je past, met wie je al die jaren verstrengeld was en zoveel hebt opgebouwd? Doet het nu meer pijn na je veertigste, of is het gewoon anders?
Wat maakt liefdesverdriet op latere leeftijd anders? We vroegen het seksuoloog Wim Slabbinck. “Als je jaren lief en leed met elkaar deelde, maakt die persoon deel uit van je leven en dus ook van je toekomstbeeld. Zelfs als de relatie niet meer is wat die geweest is, kan een breuk nog altijd heel onverwacht en dus ook intens aanvoelen. De impact die een relatiebreuk op je leven heeft, is niet te onderschatten. Zéker niet wanneer je de veertig voorbij bent. Je werk, vrienden en gezinsleven zijn meestal verweven met elkaar. Als 16-jarige kan je de tijd nemen voor je verdriet. Je woont dan nog thuis en weet dat er voor je gezorgd wordt. En ook je vriendennetwerk is uitgebreider op die leeftijd. Maar wanneer jij de ouder bent, kan je lang niet altijd toegeven aan die pijn. Je wordt geacht er te staan: op het werk of voor de kinderen, al is het nog vaker een combinatie van beide. Veel mensen kunnen hun verdriet niet kwijt en dan is het ook heel wat moeilijker om dat te verwerken.”
Liefdesverdriet kan je niet vermijden, je moet erdoor
Liefdesverdriet activeert in je brein dezelfde gebieden als fysieke pijn, depressie en afkickverschijnselen van een drugsverslaving. Je wordt er dus écht ziek, zwak en misselijk van. Het kan zelfs zo’n pijn doen dat je geen licht meer ziet aan het einde van de tunnel. Maar dat is er uiteraard wel. Uit onderzoek blijkt dat mensen met liefdesverdriet verwachten dat ze tenminste drie maanden in zak en as zullen zitten, maar tegen die tijd blijkt de meerderheid alweer te genieten van het leven. Met deze zes tips kan je het genezingsproces alvast in gang zetten.
1. No shortcuts
Er komt een moment waarop die rauwe pijn uit je lichaam wegtrekt, op voorwaarde dat je die eerst helemaal toelaat. Het willen vermijden van liefdesverdriet en het zoeken van afleiding – in welke vorm dan ook – is juist wat de pijn in stand houdt. Liefdesverdriet is niet leuk, maar je moet erdoor. De pijn zelf werkt namelijk helend en zorgt ervoor dat je na de verwerking met een opgeruimd hart verder kan.
Frank (46): “Na een relatie van twintig jaar vertelde ze me op een avond dat ze iemand anders had. Ik ben in janken uitgebarsten. Een man van midden veertig. Ik kan niet beschrijven hoe pijnlijk dat was. Ik heb haar een jaar de tijd gegeven om terug te keren, omdat ze echt wel de liefde van mijn leven was. Telkens het met haar nieuwe partner niet boterde, kwam ze bij me uithuilen. Ik heb van mijn hart een steen moeten maken en haar voorgoed de deur gewezen. Zij was de vrouw met wie ik de rest van mijn leven ging delen. Dat ze plotsklaps voor iemand anders koos en niet bereid was te vechten voor onze relatie, zal ik nooit begrijpen.”
2. Verbreek het contact
Om tot een opgeruimd hart te komen, berg je de eerste periode best alles op wat je onnodig aan je ex doet denken. Dat wakkert het gemis en de pijn alleen maar aan. Afkicken van je ex betekent ook (tijdelijk) alle contact verbreken. Heb je kinderen? Spreek af om enkel over de praktische zaken te communiceren.
Seksuoloog Wim Slabbinck: “Contact verbreken met de ex-partner is advies dat lang niet altijd opgevolgd wordt, wat begrijpelijk is. Hoewel je rationeel weet dat je afstand moet nemen, lijkt elke vezel van je lijf het daarmee oneens. Daar is ook een verklaring voor: onderzoek wijst uit dat er bij liefdesverdriet heel wat dopamines vrijkomen die gericht zijn op de ex-partner. Een liefdesbreuk heeft in je brein hetzelfde effect als afkicken van een verslaving.Het enige wat helpt, is die persoon opzoeken. Vooral in tijden van sociale media is het zeer aanlokkelijk om contact te zoeken, al is het maar door zijn/haar profiel te bekijken. Niet alleen als een vorm van controle, maar vooral ook uit gemis. Toegeven aan je verslaving zal je uiteraard niet helpen. Onderzoek wijst ook uit dat mensen die contact houden er vaak veel langer over doen om hun verdriet te verwerken.”
Seks met je ex kan leuk lijken, maar weet wat je jezelf aandoet. Tijdens de seks komen er namelijk allerlei verbindingshormonen vrij waardoor je nadien helemaal opnieuw moet afkicken. Wanneer kan je dan wel weer contact met elkaar hebben? Zodra je geen hartverzakking meer krijgt bij de gedachte dat hij/zij een nieuwe partner heeft.
3. Sport
Niet zozeer om een moordlijf te verkrijgen, maar wel om de endorfine die je daardoor aanmaakt. Sport heeft een bewezen effect op neerslachtigheid, al hoef je daarvoor niet altijd te zwoegen in de fitness. Ook wandelen heeft een positieve invloed op lichaam en geest. Het maakt ruimte in je hoofd, laat het bloed stromen en zet alles in perspectief. Nog beter als je tijdens die wandeling je hart kan luchten bij een vriend(in).
4. Deel je verdriet
Het is gezond om je verdriet te delen met anderen. Iedereen heeft namelijk al een liefdesbreuk meegemaakt. Het feit dat je niet de enige bent die zoiets meemaakt, kan helend werken.
Rust er een taboe op liefdesverdriet? “De eerste maanden niet, dan kan je nog op begrip rekenen. Maar na een bepaalde periode merk je dat er verwacht wordt dat je voortgaat met je leven. We zien hetzelfde bij rouwen om een overledene. Een belangrijke vergelijking, want uit onderzoek weten we dat liefdesverdriet ook een vorm van rouw is. Het is tenslotte ook afscheid nemen van iemand en dat kan even intens aanvoelen als een overlijden. In tijden van verdriet leer je vaak pas je echte vrienden kennen. Maar daarbij is het belangrijk om ook zelf lijntjes uit te werpen. Want het is niet omdat mensen je niet vragen hoe het ermee is, dat ze niet bezorgd om je zijn. Zelfs zij die het beste met je voorhebben, zullen niet altijd zelf over je verdriet beginnen in de hoop je te sparen. Praat met hen als je dat nodig hebt. Het praten en opbouwen van andere zinvolle contacten helpt in je verwerkingsproces. De kans is groot dat je daardoor minder afhankelijk wordt van de liefde die je niet meer hebt”, legt Wim Slabbinck uit.
5. Benadruk de voordelen van de breuk
Hoe infantiel het ook kan lijken, het helpt om een lijst te maken van alles wat goed is aan de breuk. Ons brein is namelijk geëvolueerd om negatieve gebeurtenissen en verliezen ongeveer dubbel zo zwaar te laten wegen als nieuwe mogelijkheden en kansen. Door jezelf er dagelijks aan te herinneren wat je uit de breuk leerde en hoe je verder wil, blijf je niet hangen in het negatieve.
Christine (44):“Ik leerde hem kennen op de schoolbanken, nog lang voor een van ons wist wat het leven allemaal te bieden had. Hij wou de wereld ontdekken, en dat zonder mij. Het brak mijn hart, maar ik besef – nu drie jaar later – dat hij gelijk had. Het bleek een verborgen geschenk te zijn.”
6. Blijf sociaal
Het is belangrijk om je verdriet toe te laten, maar blijf er niet onnodig in zwelgen. Door je sociale leven weer op te pikken of nieuwe ervaringen op te doen, kom je eerder over de breuk dan thuis te kniezen over wat je ex aan het doen is. Weet ook dat bij seks en knuffelen de hormonen oxytocine en vasopressine aangemaakt worden, waardoor je je gelukkiger voelt. Ben je daar nog niet klaar voor? Een warm bad of saunabezoek heeft ongeveer hetzelfde effect.
Laura (41): “We waren 17 jaar samen. Onze relatie was niet perfect, want van passie was er al even geen sprake meer. Maar je vertelt jezelf dat het normaal is dat de vonken er niet meer afspatten zoals in het begin. Hij was mijn beste vriend, mijn steun en toeverlaat. Dat ik nu mijn leven opnieuw moet opbouwen met iemand anders, vind ik vreselijk eng.” (Sabrina Bouzoumita)
Psycho
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier