Op spokenjacht in Groot-Brittannië
Eind deze maand is het Halloween, een hoogdag voor al wie houdt van griezelen. Krijg je niet genoeg van heksen en mummies? Dan moet je zeker de Eurostar richting donker Engeland nemen, want daar gaat deze feestdag zeker ook niet onopgemerkt voorbij. Wij ontdekten zes plekken met een duister sidderkantje.
Londen – Het spookt in The Langham Hotel
Wie The Langham Hotel in London bekijkt, ziet een groots, elegant gebouw. Maar vergis je niet. Dit eerste ‘Grand Hotel’ in Europa, gebouwd in 1865, wordt vaak bezocht door… spoken. Wil je er volledig voor gaan? Boek dan kamer 333, ‘the most haunted hotel room’ van Londen. De kans dat de kamer dubbel geboekt is, is onbestaande, want de meeste gasten – en zelfs het hotelpersoneel – vermijden het liefst deze plaats, waar onder meer de geesten van Napoleon III, een ober met een grote, gapende wonde in zijn gezicht en een dokter die zijn vrouw vermoordde, spoken.
Stratford-Upon-Avon – Geesten in het Ettington Park Hotel
‘Historic castle in a beautiful setting’ vermeldt de website van het neogotische landhuis Ettington Park Hotel in Stratford-upon-Avon, niet ver van Birmingham. Alles peis en vree denk je als dappere naïeveling, want vlak bij het hotel stond het wiegje van ene William Shakespeare. Maar in 1800 verdronken twee kinderen in de rivier Stour, die vlak bij het landhuis stroomt. Toen al werd er gewag gemaakt van spoken die door de gangen van het landhuis dwaalden. Een ideale locatie om The Haunting in te blikken, moet de Nederlandse regisseur Jan de Bont gedacht hebben. Vanaf toen werd het historische Stratford-upon-Avon wereldberoemd en geassocieerd met een oneindige reeks griezelverhalen. Dat begon al enkele dagen na de filmopnames toen de jonge hotelbediende Mary stierf na een ongeluk op het domein. Anno 2017 dwaalt haar geest nog altijd in vele varianten rond.
Larne – Lady Isobel Shaw dwaalt door Ballygally Castle Hotel
Ook Noord-Ierland blijkt een geliefde verblijfplaats voor spoken te zijn. Zo ook in het Ballygally Castle Hotel in Larne. De geest die hier het meest en altijd tijdens de vooravond verschijnt, is die van Lady Isobel Shaw, die de gewoonte heeft op deuren te kloppen en dan weer snel te verdwijnen. De eigenaresse van het kasteel was aanvankelijk nogal sceptisch over het bestaan van geesten, tot ze de Dungeon Room moest klaarmaken voor enkele gasten. Nadat ze de tafel gedekt had, deed ze de deur achter zich op slot in afwachting van de bezoekers. Toen ze de deur weer opende, was de kamer één grote chaos! De servetten waren verkreukeld, stoelen lagen omver en de glazen stonden plots kruisgewijs op tafel. Het bestek, dat de ober naar aloude tradities netjes had gelegd, bevond zich in het midden van de tafel en vormde het woord ‘blood‘.
Londen – De London Dungeons: een griezelmuseum
Londen had begin vorige eeuw als eerste stad twee griezelmusea. The London Dungeon was het eerste. Het thema marteling, dood, pest en verderf in de middeleeuwen wordt er multimediaal gevisualiseerd. Je ziet er schatjes als Hendrik VIII, Jack the Ripper en de beul aan het werk. Acteurs, decors en multimedia laten de bezoeker gruwelen. Je krijgt er dan ook een vrij compleet beeld van de creativiteit en inzet van de vroegere inwoners van Londen om elkaar te verminken en te doden.
Chester – Pas op voor Jenny in het Best Western Premier Queen Hotel
Is je naam Albert Angsthaas, dan zou ik geen kamer boeken in het Best Western Premier Queen Hotel, dat gebouwd werd in 1860. Het hotel in Chester was het eerste spoorweghotel in het Verenigd Koninkrijk en wordt al lange tijd bezocht door bovennatuurlijke wezens. De place to be is de tweede verdieping, waar zich vroeger de kinderkamer bevond. Volgens diverse gasten wordt de kamer bezocht door een klein meisje, Jenny. Ze besluipt hen terwijl ze de badkuip vullen. Het jonge kreng trekt sommigen zelfs aan hun haren waarna ze met haar driewieler weer wegfietst. Naast Jenny maken ook andere geesten en dode, bloedeloze vossen af en toe hun opwachting.
Londen – Picknicken bij volle maan op Highgate Cemetry
Highgate Cemetry is minder bekend, maar zeker een bezoekje waard. Dit Victoriaanse kerkhof wordt door Swain’s Lane in twee gedeeld: het westelijke en het oostelijke kerkhof. Deze toentertijd moderne begraafplaats werd immens populair, waardoor iedereen die iets betekende in Londen, daar begraven moest worden. In een mum van tijd werden er dan ook gotische mausoleums, graven en siergraven opgetrokken. Het kerkhof was zo bijzonder dat Bram Stoker er zijn inspiratie voor Dracula vond. Tegenwoordig is het eerder een wilde tuin met ontelbare vleermuizen. De natuur eiste terug wat van haar was en overwoekerde de graven met klimop en steenkruid. Voorwaar knus ‘s nachts en voor nogal wat diehards de ideale locatie voor een picknick bij volle maan. In een gezellige kiosk zou er begin november nepbloed geserveerd worden.
Toerisme
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier