Kinderen duiken in het Genkse Mijnverleden

Redactie KW

Kidsentrips.be-bloggers Aïssa Freyn en Pieter Hens testen voor ‘KW Weekend’ uit hoe kindvriendelijk bestemmingen zijn. Ze trokken samen met Kamiel en Lilou naar Genk. Tijdens een driedaagse verkenden ze de stad en omgeving.

Een bezoek aan C-mine in Genk stond al op ons to-dolijstje sinds we in 2015 een foto zagen van de stalen doolhof van Gijs Van Vaerenbergh op het binnenplein. Voor de rest was Genk voor ons onbekend terrein.

We moeten het toegeven, tijdens onze eerste wandeling door het centrum van Genk voelden we niet meteen een klik. De stad is moeilijk te vatten en straalt niet echt geschiedenis uit. Gelukkig hadden we al snel door dat er heel wat te shoppen valt. Onze kinderen kregen in een van de overdekte shoppingcentra die de binnenstad rijk is niet alleen een nieuwe outfit aangemeten, maar werden ook kort geknipt. Opvallend: de Limburgse vriendelijkheid doet je stralen in elke winkel.

Het Genkse centrum is ook enkele fantastische restaurants rijk. Wij waren vooral onder de indruk van De Molen. Dat is niet echt een typisch kinderrestaurant, maar wel uiterst kindvriendelijk en met een kinderkaart. Het eten was heerlijk en het personeel zorgde ervoor dat we ons helemaal op onze plek voelden, ook met de kinderen. Ga je op een maandag, dan moet je zeker het Molengras proeven. Verwacht een heerlijke steak verborgen onder een berg heel fijne frietjes. Een andere aanrader is Peppe’s: in dit ongedwongen Italiaans restaurant kun je terecht vanaf 8.30 uur voor ontbijt.

“We reisden tussen de sterren en de kometen”

Wij sliepen in M-Hotel, een van de Different Hotels in Limburg. Reserveer je het ‘Kinderen Baas’-arrangement dat wordt je kleine spruit verrast met kinderchampagne en verschillende attenties en ligt er zelfs brood klaar op de kamer om aan de eendjes te geven.

Kinderen duiken in het Genkse Mijnverleden

Wie Genk zegt, zegt C-mine en omgekeerd. De stad is onlosmakelijk verbonden met haar mijngeschiedenis en dat voel je ook helemaal op deze culturele site. C-mine is dan ook opgebouwd rond de oude mijngangen en schachten vlak bij het centrum van Genk. We begonnen onze ontdekkingstocht met een bezoek aan de tentoonstelling rond de wereldberoemde stoelenmakers Charles en Ray Eames. Een speciaal parcours maakt van deze expo ook een aanrader voor kinderen.

Vervolgens trokken we op expeditie in C-mine. Tijdens een boeiende tocht in de oude mijngangen gingen we op zoek naar Cyriel de Krekel en leerden we alles over het leven in de mijnen. Onderweg kwamen we ook kunstinstallaties tegen van onder anderen Stephan Vanfleteren en Stijn Meuris. We vonden Cyriel uiteindelijk toen we 80 meter hoog stonden op een van de mijnschachten met een prachtig zicht over Genk en de terrils. De expeditie eindigde met een VR-tocht door de mijnen die onze kinderen deed schateren van het lachen.

We sloten ons bezoek aan C-mine af met een tocht door de stalen doolhof van kunstenaar Gijs Van Vaerenbergh op het centrale plein. Hij is niet alleen leuk voor de kinderen, maar leent zich ook tot het nemen van foto’s.

Kattevennen verkennen

Kinderen duiken in het Genkse Mijnverleden

In en rond Genk ligt een van de grootste natuurparken van België: Nationaal Park Hoge Kempen. De Kattevennen is de Genkse toegangspoort tot dit prachtige park en het ideale startpunt voor een natuurwandeling. We gingen hier op stap met Ranger Jos, die Kamiel en Lilou op een speelse manier alles wist te leren over de verschillende soorten bomen die in het bos groeien en de dieren die er leven. Geen saaie uitleg, maar een actieve tocht met spelletjes en zelfs een moment om te knutselen.

In de Kattevennen vind je ook de Cosmodrome, een actieve sterrenwacht met een een hightech 360°- projectiesysteem. Je reist tussen de sterren en kometen naar het verleden, het heden en de toekomst. Na de projectie toont de astro-ranger je hoe de sterren er die avond zullen uitzien. Vooral onze zoon was helemaal onder de indruk van die voorstelling. Al zal zijn fascinatie voor sterren en planeten daar wel iets mee te maken hebben.

Onze drie dagen in Genk zaten boordevol, maar toch hebben we niet alles gedaan. Zo kan je sinds 1 april weer geschiedenis gaan snuiven in Bokrijk.

Praktisch

De tentoonstelling The World of Charles and Ray Eames loopt nog tot zondag 28 mei. Een toegangsticket kost 10 euro.

Expeditie C-mine kost 8 euro voor volwassenen en 6 euro voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Kinderen jonger dan zes jaar mogen gratis binnen.

De toegang tot de Cosmodrome bedraagt 8 euro voor volwassenen. Onder de 16 jaar betaal je 6,50 euro. Voor kinderen jonger dan vijf jaar is de toegang gratis.

Wij maakten de reportage in samenwerking met Toerisme Genk. Alle info over Genk kan je vinden op www.visitgenk.be !