Julie Dedrie plukt inspiratie in haar kruidentuin

© Pieter Clicteur
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Met Djoelsbar heeft Julie Dedrie (27) uit Veurne haar eigen cocktailbar in het B&B-kasteel van haar moeder. Klanten zien haar dikwijls naar de tuin rennen, op zoek naar verse kruiden voor in de dranken. “Dat vind ik zelf leuk en het draagt ook bij aan de beleving voor hen”, stelt ze.

Julie Dedrie groeide op in een bakkersgezin. “Het belang van het afwegen ken ik dus maar al te goed”, grijnst ze terwijl ze met haar jigger goochelt. “Ik trok naar Hotelschool Spermalie in Brugge en ging daarna in verscheidene restaurants en cafés aan de slag. Uiteindelijk kwam ik hier in ‘t Kasteel & Koetshuys terecht, dat ik nu samen met mijn moeder run. Zij kan zich uitleven in de keuken, maar daar heb ik nooit mijn passie gevonden. Ik sta liever achter de bar, waar ik verfijnde aperitieven serveer. Ik hou van het sociaal contact en geef ook graag een woordje uitleg over de cocktails.”

Evolutie van smaken

De kennis daartoe deed Julie vier jaar geleden op, in de European Bartender School in Berlijn. Nu schoolt ze zichzelf nog regelmatig bij, bijvoorbeeld door boeken te lezen of door deel te nemen aan wedstrijden. “De cocktailwereld is een kleine, maar heel leuke wereld. Door met andere bartenders te praten, krijg ik altijd bakken inspiratie. Zo leer je namelijk over smaken en combinaties, en over de evoluties daarin. Ik heb Djoelsbar geopend toen de gin-tonic-hype in volle opmars was, maar ik was daar toen zelf geen liefhebber van. Sindsdien is er veel veranderd, op alle vlakken!”, lacht ze.

Er is altijd veel werk in de tuin. Dat is een voor- én een nadeel

Julie brengt veel tijd door in de kasteeltuin. Er zijn zowel stukjes moestuin, fruitbomen als een serre met villa-allures. “Vooral in de zomer geniet ik ervan om buiten bezig te zijn. Dan start ik vooraan en draai ik rond het gebouw, mee met de zon. Onze tuin is heel functioneel. We maken onze eigen rabarberconfituur voor bij het ontbijt en ik gebruik dikwijls kruiden en bloemetjes in de dranken. Het gaat dan om de klassiekers zoals munt, rozemarijn en appelbloesems, en soms experimenteer ik ook met kruiden met een cola- of chocoladesmaak. Heel ver zoek ik het echter niet. Wat hier gedijt, kweek ik het liefst zelf, maar ik waag me niet aan exotische vruchten.”

Julie Dedrie plukt inspiratie in haar kruidentuin
© Pieter Clicteur

Afknapper

Voor Julie moeten zowel de smaak als het uitzicht van de kruiden goed zitten. Harige blaadjes zijn bijvoorbeeld een afknapper. De voorbeeldcocktail, een eigen creatie, doopte ze ‘Vino Verde’. “Hiervoor ging ik aan de slag met Sauvignon Blanc, citroensap en een zelfgemaakte siroop van zurkel en spinazie. Supervers!” De tuin staat evenwel niet louter in het teken van de zaak. “Op drukke momenten kom ik hier juist om mijn hoofd leeg te maken en even aan iets anders te denken. Soms blijf ik hier ook langer weg dan goed is. Maar dan ondervind ik al snel een schuldgevoel, want dan krijg ik medelijden met de plantjes!”

Woon-ID

– Julie Dedrie (27) woont in Veurne met haar vriend, Pieter Kesteloot.

– Ze baat samen met haar moeder een B&B uit, in een kasteel uit 1906.

– Daarin is sinds 2016 ook Julie’s cocktailbar Djoelsbar ondergebracht.