Waarom kan een man die lipstick op wil daar niet gewoon de straat mee op? Waarom moet een vrouw haar benen scheren als ze daar geen zin in heeft? Het zijn vragen die Hannah Van Ongevalle zich stelt. Als professioneel bartender en culinair adviseur kwam en komt ze vanuit Knokke-Heist overal in de hele wereld. Een wereld die als het van haar afhangt nog veel meer kleur en diversiteit mag krijgen. Die kleur haalt ze zelf bij haar vriend en kapper Koenraad in Brugge.
Spice up your life! Het moet de eerste gedachte zijn die Hannah Van Ongevalle te binnen schiet als ze ‘s morgens haar ogen opent. En zo zit ze op een dinsdagochtend al vroeg aan de kaptafel van Blush, een trendy kapperszaak langs de Damse Vaart, waar Koenraad haar de laatste tips op vlak van make-up bijbrengt. “Koenraad is de beste make-upartiest in heel de streek“, bezweert ze ons. “Hij snapt waar ik naartoe wil.” En dat is een stuk verder dan veel anderen zich zelfs maar kunnen voorstellen. So, let’s dress up!
In opvallende kleren voel ik me comfortabel
Hannah staat al jaren bekend om de bijzondere outfits waarin ze op evenementen en feesten opdaagt. Zelfs op doordeweekse dagen is ze veelal geen onopvallende verschijning. Haar dressing is een paradijsje voor wie van kleur, sterren en pluimen houdt. Die passie voor het exuberante loodste haar twee jaar geleden de dragqueenscene binnen. Ze ontdekte toen het bestaan van de ball culture, de undergroundscene die al sinds vorige eeuw in de VS aanhang vindt en waarbij heuse wedstrijden worden opgezet voor de meest tot de verbeelding sprekende transformaties. “Het is een wereld die bij ons nog onbekend is. In Antwerpen en Brussel is er een beperkte scene, maar in West-Vlaanderen hangt het woord ‘dragqueen’ nog altijd eerder samen met een dronken nonkel die op een feest een pruik opzet en een jurk aantrekt.”
Hoe kwam jij er dan toch bij terecht?
“Op mijn 17de was ik een enorme fan van de tv-serie Sex and the City. Actrice Kim Catrall Samantha in de serie was toen te gast in een Vlaamse talkshow, en ik zat in het publiek. Ik kreeg de kans om haar even te spreken en zij vroeg me of ik soms een make-upartiest was, ze vond mijn make-up zo mooi. Ik was inderdaad eerder al met make-up bezig, maar die opmerking gaf me het extra zetje om me er nog meer in te verdiepen. Zo rolde ik de wereld van make-overs binnen, ontdekte make-uptutorials van vrouwen én mannen, transgenders ook, en er ging een wereld voor me open. Zeker toen ik op ‘s werelds bekendste dragqueen RuPaul en haar programma’s stootte, was ik helemaal verkocht.”
Wat vind je er zo bijzonder aan?
“Het is een mooie wereld waarover heel veel misvattingen bestaan. Ik zou graag hebben dat die scene wat meer bekendheid kreeg, in de juiste context, en zo de wereld op zich wat mooier zou kunnen maken. Ja, het is een complex gegeven. Maar moet alles altijd simpel zijn? Een kleurrijke maatschappij, met een beetje meer glamour, daar droom ik van!”
Verkleden mensen zich niet omdat ze er anders uit willen zien dan ze zijn?
“Neen! Integendeel zelfs. Dat buitenissige is een aspect van iemands persoonlijkheid, maar een wezenlijk aspect. En op die bijeenkomsten kan en mag je dat tonen en zelfs in de verf zetten.”
Maar je wordt niet geacht zo de straat op te trekken?
“In Parijs, Amsterdam en Londen ontmoet je al eens een zelfbewuste man die mascara of een rok draagt. Bij ons valt dat nog moeilijk. Maar het zou toch moeten kunnen? Ik voel me comfortabel in opvallende kleren, dus waarom mag ik die niet dragen? Daar heeft toch niemand last van? Integendeel, ik hoor zo vaak de opmerking van anderen dat ze het ook wel willen, maar niet durven. Ik wil het maximum uit het leven, en uit elke dag op zich, halen.”
Hou je het bij een persoonlijke voorkeur of wil je hier meer mee doen in de toekomst?
“Ik zou heel graag ook bij ons evenementen in die sfeer organiseren. Want ik merk dat nogal wat mensen in mijn omgeving worstelen met hun geaardheid en kortom met wie ze zijn. Daarover openlijk een gesprek kunnen en durven aangaan, zou helpen. Mensen die zich anders kleden en gedragen krijgen nog altijd veel te snel het etiket ‘speciaal’ opgeplakt. We hebben er moeite mee als mensen niet in een hokje passen. Maar we zijn allemaal verschillend! Níét alle homo’s zijn hetzelfde, er zijn heel veel soorten lesbiennes enzovoort… Laat ons dat nu toch eens aanvaarden en omarmen.”
Niet iedereen praat daar even gemakkelijk over?
“Dat klopt. Mijn ouders hebben ons met een open geest opgevoed, op mijn vijfde wist ik al dat het oké is om ook op iemand van hetzelfde geslacht verliefd te worden. Ik groeide op onder gelijkgestemden. Voor mij was het eerder een ontluistering om te ontdekken dat níét iedereen er zo over denkt. Of dat mensen doen alsof ze er geen moeite mee hebben maar dan toch misplaatste opmerkingen blijven maken.”
Hoe rijm jij het succes van Lola McQueen in ‘Belgium’s Got Talent’ met recente gevallen van gaybashing in Vlaanderen?
“Een voorbeeld van hoe onze wereld inderdaad polariseert. Homohaat bestaat helaas bij ons nog altijd, en in een groot deel van de wereld nog veel meer. In de VS is enkele weken geleden een transgender op een gruwelijke manier omgebracht. Een man die seks met haar wilde ontdekte in bed dat ze een penis had, bond haar achter zijn wagen en is blijven doorrijden tot ze overleden was. Daar hoor je nooit iets over in het journaal, gelukkig wel op sociale media. Reden te meer om ervoor te blijven pleiten dat iedereen zichzelf kan zijn. En dan krijg ik wel eens te horen dat ik me dat niet zo moet aantrekken, maar het is géén ver-van-mijn-bedshow voor mij. Ik héb vrienden en vriendinnen in die situatie. En bij ons is dat extreme geweld dan wel niet denkbaar, maar ook wij hebben nog een lange weg te gaan.”
Aan ‘Blind Getrouwd’ neemt voor het eerst een homokoppel deel. Halleluja?
“Zeker, stap voor stap gaan we vooruit. Maar dan nog houden we het het liefst op een homokoppel dat binnen de grenzen valt van wat we graag op televisie willen zien. Hoe vaak wordt homokoppels niet gevraagd wie het mannetje en wie het vrouwtje is? Wel, zo werkt het dus niet, want soms is die rolverdeling er inderdaad, maar soms ook niet. En als mensen het er in mijn omgeving over hebben, ga ik niet nalaten om dat te verduidelijken. Hoe meer mensen erover weten, hoe meer openheid er kan groeien.”
Je man hoef je niet meer te overtuigen?
“Hij is vorig jaar met me meegegaan naar een show van RuPaul in de Antwerpse stadsschouwburg! Ik vermoed dat hij er een van de zeer weinige heteromannen was. (lacht) Het was een fantastische avond. Ik heb nooit eerder zo veel liefde en respect in één zaal gevoeld. Ik werd er zelfs emotioneel van, en ik was niet de enige.”
“Natuurlijk, ik weet ook wel: eens buiten is het weer welcome to the real world. En je hoort mij niet zeggen dat de LGBTQ+-wereld er eentje van louter rozengeur en maneschijn is. Mensen botsen en schuren er net als overal. Maar ik zou het zo mooi vinden als we allemaal gewoon door en met elkaar konden leven. Al was het maar om wat kleur in het nu soms zo grijze bestaan te brengen.”
Zelf ambitie om op het podium te staan?
“Ik heb allerminst podiumvrees maar die ambitie heb ik niet. Ik zou wel graag de dansstijl leren die dragqueens op zulke feesten graag uitvoeren: voguing. Ook daarbij draait alles om de vrijheid om te zijn wie je bent.”
Je bouwde zelf een reputatie op als bartender met internationale weerklank. Een paar jaar terug besloot je te focussen op je eigen hospitalityconcept. Hoe loopt dat?
“Het was even zoeken. Vorig jaar heb ik wat gas terug moeten nemen, maar nu heb ik het gevoel dat we goed op de rails staan. Ik moet niet alles tegelijk willen. Ik kan keuzes maken en wat ik wil doen, goed doen. Ik heb intussen een kring van vaste partners
opgebouwd, mensen die ik vertrouw en van wie ik weet wat te verwachten. Die vormen een goeie basis om op voort te bouwen. Ik kijk dus uit naar een jaar met een gevulde agenda, van cocktails bedenken voor festivals tot culinaire samenwerkingen met chefs.”
Ik wil het maximum uit het leven halen
Je kondigde ook al een paar keer je trouwfeest aan.
“Maar dit jaar trouwen we écht! (lacht) In september met een ceremonie en een feest in Nice, waar de familie van Guillaume woont. Zijn grootouders zijn niet goed meer te been, dus gaan wij naar hen toe. Familie is te belangrijk om zonder hen te vieren. Daarna trouwen we officieel voor het stadhuis in Knokke-Heist en vieren we dat met familie en vrienden van hier.”
(glundert) “Ik kan niet wachten om mijn bruidsjurk aan te trekken! De vrees dat ik als Bridezilla zal opdagen is misschien niet ongegrond maar onterecht: het wordt een heel bijzondere, stijlvolle creatie van Eva Janssens uit Gent. En het thema van het feest wordt ‘the world’s gayest wedding’. Ik heb het geluk gehad om mijn soulmate te vinden, we kunnen volledig onszelf zijn bij elkaar, en we willen niets
liever dan dat iedereen dat ook kan zijn op ons feest.”
Zeven jaar geleden brak je toekomstige man zijn rug. Let jij nog op de rolstoel waaraan hij sindsdien vastzit?
“Neen. Onder elkaar spreken we er zelfs nauwelijks nog over. Niet dat ik het onderwerp vermijd, mensen mogen mij daar alles over vragen. Want ook over ‘mensen in rolstoelen’ bestaan veel misvattingen. Zelf hebben we die knop eigenlijk al snel na het ongeluk omgedraaid. Het was gebeurd en wij zagen maar één weg: ons aanpassen aan de situatie.”
Denken jullie ook aan kinderen?
“Daar heb ik lang over nagedacht. Ik ben mijn omgeving dankbaar omdat we ook op dat vlak nooit onder druk stonden. Zowel Guillaume als ik dachten lang dat kinderen voor ons geen must zijn, en dat is nog altijd zo, al ondervinden we sinds een tijdje allebei dat we het ook wel leuk zouden vinden als er wél kinderen komen. Ik voel me er stilaan klaar voor, ook al omdat ik nu stabieler in het leven sta dan als jonge twintiger. Het moet niet, maar het mag.”
Wie is Hannah Van Ongevalle? p>
Hannah Van Ongevalle (31) groeide op in Knokke-Heist als dochter van Jan Van Ongevalle en Heidy Verbeure.
Ze werd in 2014 verkozen tot ‘s lands beste bartender. Ze is medezaakvoerder van The Pharmacy en eigenaar van Tipsy Cake en The Motel. Broer Ran en zijn vrouw Janah openen volgende maand een bar in Brugge.
Ze opende in 2018 een eigen design- en hospitalityconcept in Knokke-Heist.
Ze bracht het boek Come take a sip with me uit, met haar recepten en verhalen, en had ook al een eigen programma op de culinaire tv-zender Njam!.
Iedereen Toerist
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier