De Romeo’s: “We zien onszelf als de drie musketiers”

Nancy Boerjan

Een kerstbabbel met De Romeo’s. Die gaat over solidariteit, er altijd en overal het beste van maken, jezelf nergens te goed voor vinden, maar ook over je kas opvreten in de auto als je oudste leert rijden, gezelligheid rond een vuurkorf, eindeloos struikjes planten, al of niet kerstbomen versieren of waren het toch vrouwen en manieren om frikandellen in een feestmenu te integreren. Maar boven alles wenst het charmante trio de hele wereld een happy X(XL)-mas!

Of je het nu geweten wil hebben of niet, De Romeo’s zijn nog altijd Vlaanderens populairste boysband in jaren. Er lijkt echt geen sleet te komen op de muzikale formule die Chris Van Tongelen, Davy Gilles en Gunther Levi zeventien jaar geleden in het leven riepen en die zich vrij eenvoudig laat samenvatten in de term ambiance! . Het kan het trio dat we naar aanleiding van ons feestnummer ontmoeten dan ook niet verweten worden dat het het leven al te ernstig opvat. Of dat is er die dag zeker niet aan te merken. Ze maken grapjes, plagen elkaar, verkopen stoere praat en slappe zwans, gaan met de glimlach en met de vereiste afstand op de foto met elke toevallige passant die daar om vraagt en posten selfies op sociale media voor wie er die dag niet passeert. Een beetje ijdeltuiterij is hen zichtbaar niet vreemd, al moeten ze daar zelf nog het meest om gniffelen. “ Kijk mij, ik lijk wel een échte influencer! ” of met een kerstmuts op: “ Auw! Een bal in mijn oog! ”. Op vraag van de fotograaf met konijntjes op schoot: “ Smalle, hou dat beestje eens anders vast jongen! Zo vermoord je het nog! ” En ook wel: “ Wordt dat geen tijd dat ik mijn tanden eens laat bleachen? ”. Maar dat vinden de andere twee geen goed idee.

Na zeventien jaar weten we perfect wat we aan elkaar hebben

Zeventien jaar intense samenwerking, het vraagt ongetwijfeld een ruimdenkende instelling en de nodige relativeringszin. En die hebben ze bij bakken. Straks geen eindejaarsfeesten? Bestel een vuurkorf en ga er gezellig rond zitten met wie er wél bij mag zijn. Hang wat lichtjes in je tuin. Geen tuin? Haal dan een kerstboom in huis. Een echte zoals Davy en Chris. Of een echte van plastiek zoals Gunther. Zelfs Chris helpt dezer dagen thuis de boom versieren, vroeger waren het vrouwen. Drie keer bulderlach.

Maar serieus heren, hoe kijken jullie terug op 2020?

Gunther: “Het is een jaar dat ik straks graag uit mijn agenda zal scheuren.”

Chris: “Het is ongelooflijk rustig geweest, natuurlijk. Begin maart viel gewoon alles weg wat gepland was. Tijdens de zomermaanden hebben we enkele optredens gedaan maar daarna was het opnieuw leegte . ”

En dus gingen jullie op zoek naar alternatieven?

Chris: Aanvankelijk maakte ik me geen zorgen. Over drie weken gaan we gewoon door, dacht ik toen nog. Maar bij het begin van de zomer kreeg ik dan toch mijn krak . Ik besefte dat ik op zoek moest naar inkomsten, want van optredens ging het duidelijk niet komen. En dus ben ik een glamping in mijn tuin begonnen: er staan drie luxueuze tenten waarin mensen kunnen logeren. En dat marcheert nog altijd.”

Gunther: “Ik heb me eigenlijk wel goed bezig kunnen houden. Sinds juni zijn de opnames voor Familie heropgestart, en ik had tijd om mijn vrouw te helpen bij de uitbouw van haar kledingbedrijf Artfashion. Vooral de weekends waren plots verrassend leeg, maar dan ging ik wat tuinieren of zo.”

Davy: “Ik ben nog nooit zo veel thuis geweest als in het voorbije jaar. De eerste maanden had ik ook helemaal geen zin om iets te doen. Bij de tweede lockdown ben ik wel weer in actie geschoten. Ik werk nu aan nieuwe nummers voor Sasha & Davy, het muzikale duo dat ik met mijn vrouw vorm, en voor De Romeo’s. Maar ik ben vooral fulltime papa nu, en dat bevalt me enorm na zeventien jaar bijna dagelijks van huis zijn. Ik kleed de jongsten aan, leer ze lezen, ik voetbal met hen. Tot ’s avonds laat, daar heb ik twee van die grote spotlights voor gekocht, die de hele tuin verlichten. En de oudste leer ik met de auto rijden.”

Davy en Chris mogen mij altijd, gelijk waarvoor bellen

Chris: “Oh man, dat vond ik vies ! Ik heb me nooit onveiliger gevoeld dan op de passagiersstoel toen ik mijn dochter leerde rijden.”

Davy: “Ik heb al een paar keer in paniek gewoon zelf de handrem opgetrokken!”

Ze lachen om de herkenbaarheid van de situatie. En besluiten dat meer doen met de kinderen eigenlijk best zijn charmes heeft.

Maar mag het voor jullie niettemin gauw weer als vanouds zijn?

Chris: “Daarnet zei Gunther me nog dat hij zijn draai wel kon vinden in deze situatie. Ik heb er meer moeite mee. Voor mij moet het niet te lang meer duren.”

Davy: “Het heeft mij in elk geval wel doen nadenken. Net als Gunther word ik volgend jaar 45, en dat beschouw ik als een nieuwe fase in mijn leven. Ik heb een en ander op een rijtje gezet en ben me gaan afvragen wat ik nu eigenlijk nog wil doen. En wat niet meer.”

En wat ga je niet meer doen?

Davy: “Om een voorbeeld te geven: we hebben jarenlang duizenden kilometers afgelegd, naar elke uithoek in Vlaanderen, voor optredens, fotoshoots, noem maar op. Misschien kunnen anderen nu eens meer tot bij ons komen? Daar komt bij dat ik me ben gaan realiseren dat, net door altijd van hier naar daar te rennen, ik me te weinig bewust was van wat we met De Romeo’s deden. De voorbije weken heb ik zo’n beetje opgezocht wat er allemaal van ons op YouTube staat, en daar schrik ik zelf van. Het is zot wat wij allemaal beleefd hebben.”

Chris: “Hoor, ons bompa …”

Davy: (onverstoorbaar) “Nee echt. Ik zou me daar in de toekomst meer bewust van willen zijn, er meer van willen genieten. Misschien moeten we gewoon wat minder optreden.”

Chris en Gunther : “Dat zie je van hier! Volgend jaar moeten we vooral veel optredens inhalen! En jij gaat mee met ons!”

Davy: “Maar natuurlijk wil ik ook weer mee. Ik bedoel maar: ik wil in de toekomst een beetje meer kunnen stilstaan bij dat alles. Ervan ge-nie-ten , ja.”

Chris: “Wel, begin dan maar al met te genieten van de komende, ongetwijfeld zeer rustige kerstperiode.”

Ik wil meer kunnen genieten van wat we met De Romeo’s beleven

Houden jullie van deze tijd van het jaar?

Gunther: “Wat is er gezelliger dan kerstbomen, lichtjes en kerstmuziek? Ik meen het. Het enige wat me stoort is dat kerst tegenwoordig al in oktober begint. Kerstmis is een specifieke tijd van gezelligheid, een maand waar ik oprecht naar uitkijk, maar het is niet meer leuk als dat alsmaar meer opgerekt wordt.”

Chris: “Ik ben nog van de oude stempel , kerst begint pas als de Sint het land uit is. Op 7 december halen we een kerstboom in huis, en die blijft staan tot 6 januari, Driekoningen. Maar goed, in deze tijden mocht kerst gerust eens wat vroeger beginnen, al was het maar omdat iedereen snakt naar wat gezelligheid.”

Davy: “Half november werd in onze straat een oproep gelanceerd om onze huizen te verlichten. Ik vond dat een mooi initiatief, we hebben meegedaan.”

Ervaren jullie meer warmte en solidariteit in deze tijd?

Davy: “Die solidariteit was er wel, zeker tijdens de eerste lockdown. Maar ik vind niet dat daar momenteel veel van overschiet. Het is weer elk voor zich.”

Chris: (pruttelt) “Wat wil je? We moeten elkaar soigneren maar we mogen elkaar niet zien. Ik vind dat een tegenstrijdige boodschap. Maar soit, zolang wíj maar samen horen, hé jongens.” (lacht)

Zijn jullie meer dan goeie collega’s?

Gunther: “We zien onszelf als de drie musketiers: een voor allen, allen voor een. Davy en Chris mogen mij altijd, gelijk waarvoor bellen. En als ik me verveel in de auto, bel ik hen op. Een klapke doen , ik doe dat graag.”

Chris: “We weten perfect wat we aan elkaar hebben. Heel belangrijk.”

Nog nieuwe talenten ontdekt het voorbije jaar?

Gunther: “Niets wat ik nog niet wist. Ik heb veel

getuinierd, maar dat doe ik altijd al graag. Ik heb 1.150

beukenhaagjes geplant in onze tuin. Kan tellen.”

Chris: “En ik heb me geperfectioneerd in gras maaien. Ik zou het van verveling vier keer per week gedaan hebben. Onwaarschijnlijk rechte banen zijn dat nu…”

Of nieuwe muzikale ontdekkingen gedaan?

Davy: “Nee, maar ik heb me wel op sociale media gestort. Ik post linkjes naar vroegere optredens, van Zomerhit tot de schlagerfestivals. Om ons publiek een beetje warm te houden. Bovendien zit alles wat onlineverkoop betreft sinds een jaar in de lift. Ineens geraken de cd’s die Sasha en ik al jaren in onze webshop aanbieden wél de deur uit. Dat is nu dus ook een nieuwe bezigheid voor mij: cd’tjes inpakken en versturen.”

Daar voelt een Romeo zich niet te goed voor?

Davy: (ernstig) “Ik ken alle aspecten van de stiel en ik weet waar ik vandaan kom. Neen, ik voel mij nergens te goed voor.”

Chris: Vorige week kreeg ik een verzoek om Sofieke , een meisje met het syndroom van Down dat ons al jaren volgt, een gesigneerde cd te sturen voor haar verjaardag. Ze bleek niet ver uit de buurt te wonen, dus ben ik die cd gewoon gaan brengen. Waarom zou ik daar te goed voor zijn? Ze was zotcontent . Ik soigneer graag mensen, punt. Ik serveer het ontbijt zelf aan de gasten in onze glamping, da’s toch plezant?”

Jij ook zo’n verhaal, Gunther?

Gunther: ( droog ) “Neen. Maar dat is geen kwestie van arrogantie. Ik ben op dat vlak gewoon minder sociaal dan Davy en Chris. Onze fans weten dat ook: ik ben niet de man die zich schouderklopjes uitdelend in het publiek begeeft en voor elk een woordje heeft. Mensen voelen het als je zoiets forceert.”

Chris: “En nu had ik onze gasten net verteld dat die tenten volgend jaar in jóúw tuin zullen staan.” (lacht)

Nog een favoriete kersthit om te besluiten?

Samen: “De onze: t Is Kerstmis .”

Gunther: “Dat is serieus een van de mooiste kerstnummers ooit in Vlaanderen gemaakt. Jammer dat het nummer zo weinig bij ons op de radio wordt gedraaid.”

Maar het mag ook Blue Christmas van Elvis Presley zijn voor Chris, All I want for Christmas van Mariah Carey voor Davy, of Merry Christmas everyo ne van Shakin’ Stevens voor Gunther. Serveer daar een gourmet met de Frikandel XXL bij weet dat de opbrengst van die laatste ten goede komt aan Make-a-Wish, en het wordt tóch weer een mooie kerst.

Wie zijn De Romeo’s?

Chris Van Tongelen (52) is acteur, zanger en musicalproducent. Hij speelt sinds 2001 de rol van Bart Van den Bossche in de soap Familie . Hij heeft een zoon en twee dochters uit eerdere huwelijken en woont nu met zijn vriendin Annelies in Putte.

Gunter De Batselier (44) beter bekend onder zijn artiestennaam Gunther Levi is zanger en acteur. Hij speelt sinds 1999 de rol van Peter Van den Bossche in de soap Familie . Hij heeft twee zonen en een dochter en is getrouwd met Charlotte Nollet. Ze wonen in Hulshout.

Ook Davy Gilles, artiestennaam van Davy Vrancken (44), is zanger en acteur. Hij is getrouwd met Sasha Rosen, met wie hij sinds 2011 het muzikale duo Sasha & Davy vormt. Samen hebben ze een zoon en een dochter en wonen ze in Westerlo. Uit eerdere relaties heeft Davy nog twee kinderen.

Iedereen Feest!

Kerst en nieuw vieren we dit jaar heel zachtjes, maar daarom niet minder intens. En daarin kunnen ook De Romeo’s zich voor een keer vinden. Het hoeven ook voor hen niet altijd toeters en bellen te zijn. Met Chris, Gunther en Davy sluiten we dan ook dit bijzondere jaar af, strak in het glitterpak en ingetogen. Of zo ingetogen mogelijk…

Met medewerking van Tuincentrum Thiels,

www.tuincentrumthiels.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.