Gun jezelf de luxe om je dromen na te jagen: Stop nu met excuses zoeken
Weet je wat het toppunt van luxe is? Als je kan zeggen dat je je dromen verwezenlijkt hebt. Of toch op de goede weg zit. Je weet dat het niet vanzelf gaat en dat je daar iets voor moet doen. Toch heb je altijd een excuus waardoor het er maar niet van komt. Ondertussen tikt de tijd weg en lijk je vooral excuses voor jezelf gemaakt te hebben om níét gelukkig te zijn. Want hoe goed we ook zijn in het zoeken van excuses, we bereiken er niets mee. Maar er is ook goed nieuws: het kán anders, en wij leggen uit hoe.
Excuses zijn in het leven geroepen om ons gedrag te verdedigen wanneer we iets niet willen doen of het ronduit vergeten zijn. Maar evenzeer wanneer we onze verantwoordelijkheid niet willen opnemen. Excuses zijn er om de schuld van een intern probleem op een externe omstandigheid te schuiven.In plaats van onze zwaktes toe te geven en stappen te ondernemen om die aan te pakken, leggen we de schuld buiten onszelf. Het is gemakkelijker te zeggen dat het aan de maatschappij, onze opvoeding of de economie ligt. Er zijn verschillende redenen waarom mensen excuses zoeken, maar we doen het vooral omdat we angstig zijn. Bang om te falen, te veel uit onze comfortzone te moeten komen en fouten te maken. Om succesvol excuses uit ons leven te bannen, moeten we dus eerst alle sporen van die angsten wissen.
Breek uit je comfortzone
Angst ankert ons vast binnen onze comfortzone. Het zorgt ervoor dat je niet de nodige acties zal ondernemen om je doelen en dromen na te jagen. Om dat goed te praten, maak je excuses over je leven en de omstandigheden. Maar het enige wat je daarmee creëert, is een illusie van veiligheid. Je maskeert simpelweg de pijn met een pijnstiller. Indien je je leven wil verbeteren, moet je je focussen op het waarom. Want van zodra je begint te twijfelen, zal je excuses verzinnen om je leven te houden zoals het is. De reden daarvoor is simpel: ons brein wil niet afzien en schakelt daarom over naar ‘vecht of vlucht’-modus. Elk excuus dat je bedenkt is dus een poging van je brein om een terugkeer naar je comfortzone te rechtvaardigen. Je comfortzone is bekend terrein, wat veilig aanvoelt. Het probleem is dat de veranderingen die je in je leven wil doorvoeren, vereisen dat je die comfortzone verlaat. Door hetzelfde te doen als anders, bereik je namelijk geen nieuwe doelen.
Doe het rustig aan
Bouw de weg naar je doel rustig op zodat de verandering die je aanbrengt in je leven niet te overweldigend is. Als je te veel van jezelf eist op een te korte tijd, krijgen je lichaam en geest niet de kans zich aan de nieuwe situatie aan te passen, waardoor de kans groot is dat je in je oude gewoontes vervalt. Ben je het niet gewoon om te sporten? Bouw dan op in plaats van jezelf meteen voor te nemen om drie keer per week meerdere uren te zwoegen in de fitness.
Breek je doel op in verschillende stappen
Zeg niet: ik wil in een half jaar tijd 3.000 euro sparen, maar deel dat bedrag op in maand- of zelfs weekdoelen. Anders is het doel te veraf, waardoor je het vooruit schuift. De kleine tussentijdse overwinningen zorgen ervoor dat je doorzet.
Ga een innerlijke dialoog aan
Durf jezelf én je excuses in vraag te stellen. Is het een geldig excuus of doe je aan zelfsabotage? Vaak gaat het keer op keer om dezelfde excuses. Leer ze te herkennen zodat je ze kan negeren of eruit kan leren.
We zoeken excuses omdat we bang zijn om onze comfortzone te verlaten
Kijk in de spiegel en aanvaard je verantwoordelijkheid
Je hebt je toekomst volledig in eigen handen. Van zodra je dat beseft, zal het je wel lukken om het roer om te draaien en je doelen te realiseren.
Pak je faalangst aan
Heel wat mensen die hun dromen niet najagen, zijn bang voor wat anderen van hen zouden denken. Ze gaan ervan uit dat hun omgeving notities maakt van hun fouten en spot met hun falen. In plaats van mogelijk op hun bek te gaan, kiezen ze ervoor om bij de pakken te blijven zitten. De werkelijkheid is dat niemand zo hard bezig is met de fouten van een ander. Ze hebben het daarvoor te druk met zichzelf in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. Mensen die geen excuses maken voor zichzelf en daardoor hun dromen wél verwezenlijken, hebben allemaal minstens één ding gemeen: ze weten dat ze fouten zullen maken. Faalangst zorgt er bij velen voor dat ze helemaal niets doen. Want je kan niet falen als je het nooit geprobeerd hebt.
Zoek anderen op met hetzelfde doel
Dat zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en je kan meteen ook advies inwinnen bij de mensen die wél al slaagden in hun doel. Met welke uitdagingen kregen zij te maken? Wat hebben zij gedaan om die te overwinnen? Indien je op je eigen valkuilen kan anticiperen, kan je je daar ook tegen wapenen.
Pas je doel aan
Het is altijd mogelijk dat je je aan een plan houdt en er alsnog niet in slaagt om je doel te bereiken. Dan is het tijd om je plan te herbekijken en eventueel bij te stellen. Misschien dat je doel van bij het begin niet haalbaar was. Dan kan je je doel bijstellen of jezelf meer tijd geven om je opdracht te vervolledigen. Je weet hoe dan ook precies wat je moet doen om je vooropgestelde resultaten te behalen. Wanneer je de schuld steekt op omstandigheden of situaties buiten je controle, verwacht je eigenlijk dat je droomleven je ooit in de schoot geworpen wordt.
De kleine tussentijdse overwinningen zorgen ervoor dat je doorzet
Stop met je gevoel te proberen rationaliseren
De mens is heel leep in het verzinnen van logische verklaringen om zichzelf toch maar goed te praten wanneer er weer een excuus aangehaald wordt. Er zijn evenveel logische redenen om wel voort te doen met wat je bezig was, maar op de een of andere manier luisteren we telkens naar het argument dat ons doet opgeven.
Gebrek aan motivatie
Hoe je het ook draait of keert: excuses maken is kinderspel. Het is een gemakkelijke manier om verantwoordelijkheid te negeren. Er bestaat geen snelle oplossing om je doelen te bereiken, maar altijd stoppen betekent natuurlijk wel dat we altijd weer van meet af aan moeten beginnen om alsnog die droom van ons verlanglijstje af te vinken. Stel je daarom de vraag wáárom je het vooropgestelde doel voor ogen hebt. Misschien is het omdat je huidige situatie niet optimaal is, of omdat het eindresultaat jou bijzonder aantrekkelijk lijkt. Beide motivaties zijn geldig, zolang je bereid bent om ervoor te werken. Durf hier ook kritisch in te zijn. Wil je graag een goedgevulde spaarrekening of een modellenmaatje, maar ben je niet bereid om jezelf iets te ontzeggen? Bekijk dan of het wel écht jouw droom is of eerder een eisenlijstje waaraan je denkt te moeten voldoen. Van zodra je het streven naar het perfecte leven loslaat, omdat je beseft dat je niet naar je eigen doelen maar die van de maatschappij werkt, zal je veel meer van het leven genieten. En wie weet, kom je wel tot het besef dat je al je droomleven leidt. (Sabrina Bouzoumita)
Psycho
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier