“De situatie in de wereld op vandaag is geen partij voor mij. Die is zo surrealistisch dat ik er met mijn werk niet tegenop kan.” Een boude uitspraak van Sammy Slabbinck. Zelf noemt de Bruggeling zich grafisch vormgever, maar wereldwijd staat hij te boek als een surrealistische collage- en stop-motionvideokunstenaar die de traditie van zowel René Magritte als Monty Python voortzet. Zopas verscheen het prachtige (kijk)boek ‘Surreality Check’ met een selectie van zijn collagekunstwerken.
Om niet constant aan zijn werk te hoeven denken, houdt Sammy Slabbinck er sinds enige tijd een atelier aan de rand van Brugge op na. Daar heerst gestructureerde chaos. Er staat een grote werktafel in het midden, bezaaid met tijdschriften (Harakiri, Salut les Copains, Lui, Rolling Stone en zelfs het onwaarschijnlijke Ons Land (met Iris)) die ook in en op de kasten liggen die tegen de muren aanleunen. Er staat ook een computerscherm te flikkeren. “Ik ben vier video’s aan het maken voor een bekend modehuis in Parijs“, vertelt Sammy. “Ik schurk tegen mijn deadline aan, want volgende week knijp ik er een weekje tussenuit. Dan ga ik op reis.”
“Instagram heeft me opdrachten over de hele wereld opgeleverd”
Vijf jaar geleden begon hij collages te maken. Verknipte beelden van vergeelde magazines gaf hij een nieuwe context. Met de app Vine op zijn iPhone maakte hij ook stopmotionfilmpjes, evenzeer met een surrealistische inslag.
43.000 volgers op Instagram
Sinds 2012 heeft de carrière van de veertigjarige Bruggeling een hoge vlucht genomen. Met heel veel dank aan Instagram. Op dat sociale netwerk telt hij inmiddels 43.000 volgers en die zitten over heel de wereld. “Dat heeft me inmiddels tal van opdrachten opgeleverd, zowel puur commerciële als meer artistieke”, bekent Sammy. “Zo heb ik al video’s gemaakt voor internationale topmerken als Gucci en Wrangler, speelde ik gereputeerde bladen als Der Spiegel en The New Yorker illustraties door en vervaardigde ik hoezen voor een rist rockgroepen en -artiesten, van Wallace Vanborn over Nordmann tot CN Blue, een boysband uit… Zuid-Korea. Nog drie andere Belgische bands hebben inmiddels een hoes besteld. Mijn surrealistische kijk zit in mijn genen, heb ik van mijn vader mee. Op vandaag is het een soort mechanisme dat in mijn brein verankerd zit. Het werkt zelfs door als ik op straat of in de natuur aan het wandelen ben.”
Zijn werk op Instagram viel ook bij Adam Cohen in de smaak, zoon van. Via het wereldwijde web nam hij contact met Sammy op en kort daarna zat de Bruggeling met zijn idool Leonard Cohen (die overleed op 7 november 2016, red.) te skypen over het hoesontwerp van You want it darker. Mede daardoor trekt de wereld nog meer aan zijn mouw voor deze of gene opdracht.
Meer op sammyslabbinck.tumblr.com.
Literatuur
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier