Reporter23 juni 2017, 05:00Bijgewerkt op: 26 november 2020, 15:22
Een bier met geschiedenis, al is dat een eufemisme van jewelste. Al in 1862 werd in de abdij een eerste bier gebrouwen, en in 1948 zag Chimay Blauw het levenslicht. Aanvankelijk als kerstbier, maar sinds 1954 kan je het hele jaar door van deze godendrank genieten.
Met 9 procent alcoholvolume is dit geen doordrinkbier, maar de complexe smaak is ronduit uniek. Leuk is dat die zich nog enkele jaren na het bottelen verder ontwikkelt op de fles en dus telkens een tikkeltje anders durft te smaken. Een stevig kruidenboeket, aangevuld met een toets van karamel vormt de basis. Wij ontwaarden in de neus zelfs een hint naar chocolade. Chimay Blauw komt het best tot zijn recht op een keldertemperatuur tussen 10 en 12 graden Celsius, maar bij 8 graden krijg je een erg dorstlessend effect. Leuk weetje: dankzij de moederabdij Westvleteren heeft Chimay (Blauw) een West-Vlaamse link.