Binnenkijken bij levensgenieters Henri en Astrid: openstaan voor het onverwachte
Wie ooit al eens ging uit eten naar ’t Hof van Commerce in Stavele weet dat traditie en oude elementen op één staan: van een antieke houtkachel tot devote Mariabeeldjes. Henri Vanholme en Astrid Vanbecelaere, de toekomstige eigenaars van het eetcafé, kunnen deze stijl zeker smaken. Toch kozen ze bij de renovatie van hun eigen woning voor een modern landelijke stijl. Een gulden middenweg.
Henri en Astrid dachten er niet aan om een oude woning te renoveren. Ze droomden van een nieuwbouw, maar bouwgrond vinden dicht bij de zaak was geen evidentie. “Mijn ouders stelden voor om de oude schuur van het restaurant te verbouwen”, vertelt Henri. “Dat zag ik in eerste instantie niet zitten, maar door open te staan voor het idee wonen we nu wel in dit prachthuis.”
De architect ging aan de slag en Henri en Astrid waren meteen verkocht toen ze het plan zagen. “We probeerden te helpen waar mogelijk. Ik studeerde nog, dus mijn tijd was schaars, maar Henri was absoluut niet bang om de handen uit de mouwen te steken”, zegt Astrid trots. De oude schuur werd beetje bij beetje een nieuwe thuis.
Nieuw en tweedehands
“De papa van Henri schuimt echt elke tweedehandssite af. Handig als je gaat verbouwen”, lacht Astrid. “De gevel is een combinatie van nieuwe én tweedehands stenen. Stuk voor stuk werden ze geborsteld en opzijgehouden. Een tijdsintensief werkje.” De eigenaars spraken geen grote doe-het-zelfzaken aan, maar zochten én vonden hun gading bij de zelfstandigen uit de buurt. “Zo is de eettafel gemaakt van een oud stuk hout. Buurman Bernard zorgde voor de stalen poten die de tafel modern doen ogen.”
De eettafel is gemaakt van een oud stuk hout, buurman Bernard zorgde voor de stalen poten
Wie denkt aan een landelijke stijl, denkt onvermijdelijk aan houten balken. “We hadden enkele oude balken gevonden, maar na studies van de ingenieur bleek dat ze niet sterk genoeg waren. Decadt uit Proven behandelde nieuwe exemplaren die zo een authentieke look kregen. Zeer geslaagd. Al zeg ik het zelf”, verklaart Henri. Zelfs een kenner zou beginnen te twijfelen.
Koersfiets in de keuken
Op de eerste verdieping trekken de lichtblauwe patroontegels in de badkamer de aandacht. Een mooie afscheiding met de gang die een originele plankenvloer kreeg.
In de keuken is de koersfiets van Henri de eyecatcher. “Over zijn fietsen heb ik niets te zeggen”, lacht Astrid. “Al een geluk dat ze niet allemaal binnen staan.” Een statische koersfiets die het bewogen element vormt tussen oud en nieuw. Dat is openstaan voor het onverwachte. (Charline Devoldere)
Wonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier