Ban de hooligan uit jezelf en het verkeer
Van zodra het leven weer op volle toeren draait, maakt ook stress weer deel uit van ons doen en laten. Eens we ons weer met zijn allen op de weg wagen, elkaar voor de wielen rijden en aanschuiven in de file zal er opnieuw ferm gesakkerd en gevloekt worden in de auto. Er schuilt een verkeershooligan in elk van ons, maar gelukkig kunnen we ook die leren om meer zen door het leven te bollen.
De werkplek is voor velen een bron van stress, maar nog hoger genoteerd op dat lijstje staat het verkeer. Als we al niet van de weg gereden worden door een zondagsrijder, schuiven we aan in de file of verliezen we onze kostbare tijd met het volgen van omleidingen door wegwerkzaamheden. Waarom toch rijdt niet iederéén zo verstandig en vakkundig als wijzelf, vragen we ons stuk voor stuk af terwijl we nijdig toeteren en veelbetekenend tegen ons voorhoofd tikken. Stomme wegpiraat! Zeg niet dat het jou nog nooit overkwam…
David Dewulf heeft als arts en autoriteit op het vlak van mindfulness ervaring met stressvolle situaties en wat die bij mensen teweegbrengen. Als huisarts is hij dikwijls op de weg en maakte daar al meer dan eens kennis met minder vriendelijk gedrag. Hij schreef daarom een grappig en bevattelijk boekje, Mindful onderweg, waarin hij uitlegt waar dat gedrag vandaan komt en wat we kunnen doen om ook tussen de portieren van onze wagens wat relaxter en beschaafder met elkaar om te gaan.
Duw je innerlijke dino de kop in en luister naar je nieuwe brein
Want zoals je vast zelf al ondervond: we wíllen ons vaak helemaal niet opwinden in de wagen. Het gebéúrt gewoon; die vinger gaat de lucht in nog voor je er zelfs maar aan dacht om dat te doen. De schuld van ons primitief brein, zegt David: “Dat deel van ons brein helpt ons om te overleven. Het beslist in gevaarsituaties vliegensvlug of we moeten vechten of vluchten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je zonder veel overleg op zij springt als een vrachtwagen je rakelings passeert.” Ons primitief brein ook wel dinosaurusbrein genoemd redt dus levens, maar het is helaas datzelfde brein dat ervoor zorgt dat we foeterend voor een rood stoplicht wachten of anderen de schuld geven als de rit niet loopt zoals we zouden willen.
Stress is niet de vijand
Niets aan te doen dus? Toch wel. Want we hebben ook een nieuw brein, een deel dat zich ontwikkelde vanuit het idee dat we elkaar nodig hebben en dus beter goed met elkaar leren omgaan. Het nieuwe brein bevat onze positieve emoties: vriendelijkheid, empathie, waardering en verbondenheid. Dat brein schiet niet vanzelf in actie in stresssituaties, al kan je er wel bewust voor kiezen om niet met het oude maar wel met je nieuwe brein te reageren. Een kwestie van oefenen en… van inzien wat stress precies is, waar het goed voor is en hoe we stress kunnen leren beheersen.
Stress is namelijk niet de vijand, integendeel. Goed gemanaged maak je er een bondgenoot van die net meer energie levert om iets te realiseren, je alerter maakt en dus ook een betere chauffeur. David overloopt het dagelijkse leven, waar en waardoor het fout kan lopen en hoe je daarop kunt anticiperen.
Hij gaat ook dieper in op onze houding tegenover elkaar. Wie herkent deze uitspraak niet: “Als ik met de auto rijd, erger ik me aan de fietsers. Als ik aan het fietsen ben, erger ik me aan de auto’s.” Hij duidt ook dit soort tegenstellingen en reikt denk- en handelwijzen aan die ons leren inzien hoe irreëel ze zijn en hoe erop te reageren.
En wat geldt in het verkeer, kun je uiteraard ook toepassen in andere uitdagende situaties. Alweer in de verkeerde rij aan de kassa in de supermarkt? Vlucht gecanceld? Duw je innerlijke dino de kop in en laat je nieuwe brein aan het woord.
‘Mindful onderweg Minder stress & meer empathie in het verkeer’ door David Dewulf, Uitgeverij Lannoo, 128 blz., 15,99 euro.
Psycho
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier