Wist je dat de verlichting in de wereldberoemde Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen van West-Vlaamse makelij is? Jean-Paul Boucquet uit Roeselare ontwiep én realiseerde de waaier aan hanglampen die de kerk sieren.
Terwijl onze huidige maatschappij overheerst wordt door grootschalige machinale industrie en de daaruit vloeiende massaproductie, besteden sommige mensen met fierheid aandacht aan de oude ambachten. Zo ook de 60-jarige Jean-Paul Boucquet uit Roeselare, die niet te verlegen is om zelf de handen uit de mouwen te steken.
Al vier generaties lang plaatst de West-Vlaamse zaak Boucquet elektrische installaties en verlichting bij zowel particulieren als bedrijven. Doorheen de jaren legde de zaakvoerder zich ook toe op het ontwerpen en maken van verlichtingsarmaturen, die in eigen atelier worden uitgevoerd. “Mensen pronken graag met iets unieks, bijvoorbeeld een speciale lamp die je niet in alle winkels vindt”, zegt hij.
Architecturale pareltjes
“Of het nu gaat om een residentiële woning, een stadswinkel of een grote firma, in elk gebouw kan je iets aanbrengen dat leidt tot een architecturaal pareltje. Dat het eigenhandig en op maat wordt gemaakt, vormt zonder twijfel een meerwaarde. Op die manier combineer je ambachtstechnieken en vormgeving tot een speciale creatie.”
Jean-Paul werkt samen met architecten en denkt mee vanaf de ontwerpfase om zo via authentiek vakmanschap tot het gewenste resultaat te komen. “Eén van onze projecten was de verlichting in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen”, vertelt hij trots. “Daar zorgden we voor een waaier aan hanglampen die in het decor van de kerk pasten.”
“Alles wordt eigenhandig en op maat gemaakt”
Het Roeselaarse bedrijf is dus niet alleen in eigen provincie actief, integendeel zelfs. Begin september stond Atelier Boucquet op de bekende internationale beurs Maison & Objet in Parijs. “Ik ben trots dat ik daar ons werk in de kathedraal én onze andere realisaties kon tonen. Voor ons is zo’n beurs de ideale manier om in contact te komen met internationale designers en architecten, waardoor we onze grenzen kunnen verleggen.”
En grenzen verleggen, is wat Jean-Paul graag doet. Hij is dan ook gespecialiseerd in zowel klassieke als moderne verlichtingsarmaturen en gebruikt materialen zoals koper, messing, albast en glas, die een goudkleurige, zwarte of bronzen kleur met zich meebrengen. Koperrijke metalen krijgen dan weer een extra glans door een chemische inkleuring. Rond, vierkant of ovaal… alles wordt gevormd en gebogen totdat het materiaal decoratieve allures bekomt.
Jean-Paul vindt duidelijk zijn gading in het creëren van uitzonderlijke verlichting die hij met zijn grondige kennis van elektriciteit tot iets van hoogstaande kwaliteit kan omtoveren. Hij maakte vroeger trouwens deel uit van de bekende ‘Pearls of Craftsmanship’, een groep vakmensen die van hun vakkennis een passie hebben gemaakt. En die passie mag voor hem nog jaren blijven voortduren…
Wonen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier