“Net als de West-Vlamingen zijn Gentenaars ongekunstelde mensen. En dat bevalt me wel”

Steven H.: "Als artiest is in Gent wonen gewoon erg praktisch". © Frederik Vanpevenaeyge
Steven H
Steven H Gents rapper met roots in Kaster

Steven H. heeft zijn roots in Kaster maar verkaste uiteindelijk toch naar de Arteveldestad. “Als artiest is in Gent wonen gewoon erg praktisch”.

Eigenlijk ben ik nooit van plan geweest om West-Vlaanderen te verlaten. Als kind vond ik het namelijk super dat er in Kaster, het dorp van mijn ouders, zoveel natuur was. De velden en bossen in de streek waren ideaal om kampen te bouwen en met G.I.JOE-figuurtjes te spelen. En ‘s zomers gingen we vaak naar de zee, wat ik ook leuk vond.

Maar na mijn studies besefte ik plots dat letterlijk al mijn jeugdvrienden in de loop der jaren naar Gent waren verhuisd en dat ik als enige in Kaster was achtergebleven. Ik heb het er nog even uitgehouden, maar toen ik een job in Brussel vond en elke dag door te pendelen vele uren verloor, besloot ik om ook te verhuizen, mijn vrienden achterna.

“Gent is een stad op mensenmaat waar je je snel thuis voelt”

Het eerste wat ik ooit over Gent gehoord had, waren stoere vecht- en drinkverhalen uit de Overpoort. Dat gaf nogal een marginale indruk, maar toen ik er zelf ging wonen besefte ik al snel dat de stad veel meer is dan de uitgaansbuurt voor studenten. Het is vooral een stad op mensenmaat, die op cultureel gebied heel wat te bieden heeft en waar je je snel thuis voelt. Dat kan ook moeilijk anders als de meerderheid van het volk dat je tegenkomt uitgeweken West-Vlamingen zijn. Het is een beetje alsof het beste van de provincie samengebracht is in één stad, die toevallig in Oost-Vlaanderen ligt. Je vindt hier mensen van de kust, Bruggelingen, Zuid-West-Vlamingen, mensen uit de Westhoek … En elk behoudt zijn eigenheid en flair, zonder daarmee de Gentenaars voor het hoofd te stoten.

Het grootste voordeel van Gent ten opzichte van Kaster is natuurlijk dat er hier wel degelijk iets te doen is. In Kaster had je vroeger enkel een bakker en een oudemannencafé en was je voor amusement volledig op jezelf aangewezen. Hier is er een overaanbod aan culturele activiteiten. Er zijn periodes geweest dat ik elke dag van de week in een ander muziekcafé naar een optreden ging kijken. En ook aan cinema’s, theaterzalen en musea is er hier geen gebrek.

“Het is een beetje alsof het beste van onze provincie samengebracht is in één stad, die toevallig in Oost-Vlaanderen ligt”

Als artiest is in Gent wonen gewoon erg praktisch. Je kan op café gemakkelijk met gelijkgestemde muzikanten in contact komen en als je iets wil uitproberen is het niet zo heel moeilijk om een podium en een publiek te vinden. In Kaster was dat wel even anders: ik maak al muziek van mijn 16 jaar, maar heb pas op mijn 23ste voor het eerst opgetreden, gewoon omdat er in de streek toen haast geen podiumkansen waren.

Tegenwoordig kom ik nog vaak in West-Vlaanderen. Uiteraard om mijn ouders te bezoeken, maar ook omdat ik als rapper met West-Vlaamse teksten vooral in die streek gevraagd word om op te treden – nu wel dus. Ik kom er ook om te repeteren. Met mijn nieuwe metalgroep, Steven H & de Korte Zotten, repeteren we in muziekcentrum Track in Kortrijk en met The Depressive Mammoths, de groep van Roeselarenaar Dandy Davy waar ik sinds kort bij drum, repeteren we in de 4AD in Diksmuide.

Het doet altijd wel deugd om terug in West-Vlaanderen te zijn. Dialect kunnen spreken met de mensen die er wonen, schept onmiddellijk een band. Je merkt ook dat de meesten ongekunsteld in het leven staan. Dat is volgens mij een ingesteldheid die ze gemeen hebben met de Gentenaars. Ik vind dat belangrijk en het is dan ook een van de redenen waarom ik nog steeds graag in Gent woon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier