Baba Yega 2.0: vijf studenten, vijf dansers, vijf knappe gezichten, vijf goede stemmen…

Sheldon (links) en Yarno zijn twee van de vijf Baba Yega-gezichten. © PADI/Jens
Patrick Depypere
Patrick Depypere Showbizzmedewerker

Yarno Lemmelijn (21), Sheldon Demiddeleer (20), Loris Riggio (19), Lucas Cabanier (25) en Ilja Koers (18) vormen de ‘nieuwe’ groep Baba Yega 2.0, met de steun van Studio 100. Dat we de namen weten van de groepsleden is een nieuwigheid, want in ’t verleden werden deze namen verzwijgen. Ook nieuw is dat Baba Yega 2.0 een gezicht krijgt. Inderdaad, wij mochten praten met Yarno en Sheldon in de gebouwen van Studio 100 in Schelle, zonder dat ze een masker droegen. De drie andere groepsleden hielden wél hun masker op, maar stonden dan terug zonder masker voor andere media in de spotlights. “Maar Baba Yega zal altijd een beetje mysterieus blijven”, glimlacht het tweetal, die met de groep voor hun clip ‘open en bloot’ dansen.

Ooit vernamen we dat de groepsleden afkomstig waren uit het West-Vlaamse Ieper. Later kregen we te horen dat Baba Yega uit méér dan vijf dansers bestond en dat die wel eens onderling afwisselden. Dat waren allemaal geruchten, allemaal gissingen, want de nieuwe Baba Yega 2.0. schept toch meer duidelijkheid, alhoewel ze tijdens de babbel het vaak toch nog even geheimzinnig hielden. Maar goed nieuws: voor dit gesprek moesten we geen gebarentaal aanleren. Integendeel, Yarno en Sheldon spraken uitvoerig en vol enthousiasme over het nieuwe project Baba Yega 2.0.

Hoe kennen jullie elkaar? Werden jullie geselecteerd voor dat project?

Sheldon: “Wij zijn dus Baba Yega 2.0 en we zijn met vijf vaste mensen. Vooraf deden we allemaal wel eens iets bij Studio 100. We werden drie jaar geleden gevraagd voor een repetitie, zonder dat we al iets wisten over het project. Ons eerste optreden deden we op de Sint-show in 2019.”

Yarno: “Over het verleden was men altijd heel discreet. Dat was het verleden, nu telt de nieuwe Baba Yega 2.0 met een vaste kern van dansers.”

Hoe komt het dat Baba Yega nu uit de anonimiteit treedt en we de gezichten te zien krijgen?

Sheldon: “We voelden aan dat het tijd werd dat we met de fans connectie konden maken. Daarvoor communiceerden we enkel met gebaren, nu mogen we ook spreken met de taal en zien ze ons gezicht.”

Yarno: “We willen nu nog meer interactie met de fans. We kunnen nog meer open en bloot zijn met de fans, nog ruimer gaan.”

Hoe moeilijk was dat voor wie er vroeger bij was en niets mocht zeggen om wel degelijk niets te zeggen. Speciale training gevolgd?

Sheldon: “Ik dacht dat ook in ’t begin…”

Yarno: “Dat is niet zo moeilijk. Dat werd zo voorbereid. Je weet dus waarmee je bezig bent. Begin je eraan, dan werk je professioneel en doe je uw job als Baba.”

Waren jullie al allemaal actief als dansers?

Yarno: “Vooraf waren we allemaal dansers. Hoe langer we samenwerken, hoe hechter we worden.”

Baba Yega 2.0
Baba Yega 2.0 © PADI/Jens

Ik weet dat Baba Yega al aan heel wat ‘wedstrijden’ deelnam, zoals Belgium Got Talent en in nog diverse andere landen. Dat was voor jullie tijd of aan welke wedstrijden nà 2018 deden jullie al mee?

Sheldon: “We deden mee aan Hollands Got Talent. In november 2019 deden we ons eerste optreden in de Sint-show in het Antwerpse Sportpaleis en vanaf dan deden we alles zelf.”

Baba Yega werd onder de vleugels genomen van Studio 100, maar door corona werd het ook heel stil rond deze groep. Hoever zitten jullie nu achter op ’t schema om nog populairder te worden?

Sheldon: “Ik denk dat we dit heel goed hebben opgelost. Er vielen wel optredens weg, maar we zetten vooral in op onze socials. We blijven ook constant nieuwe muziek, nieuwe video’s en andere dingen maken.”

Yarno: “We zijn nooit volledig weggeweest. Corona is nu een beetje gaan liggen. Nu kunnen we ons meer bloot geven naar de fans toe.”

Je sprak bloot geven. We zagen een filmpje verschijnen waarin jullie naakt dansen. Een stunt?

Sheldon: “We willen ons helemaal open en bloot geven.”

Maar gaat het mysterieuze rond Baba Yega verdwijnen?

Yarno: “Neen, er zal altijd iets mysterieus aan Baba Yega blijven hangen.”

Sheldon: “Nu zie je hier twee gezichten, de andere zijn nog altijd gemaskerd.”

Vertel eens wat meer over jullie nieuwe single?

Sheldon: “Het nummer heet ‘Can’t stop men feet’. Het is een samenwerking met BODYWORK, MOTi en Gerson Rafael. Ons nummer is nu al een hit op Spotify.

We werkten samen met getalenteerde producers. We kregen natuurlijk ook inspraak.”

We kregen nu net de clip te zien. Ja, ’t is inderdaad wat open en bloot geworden. Geen schrik voor heel wat negatieve reacties?

Sheldon: “Ik vind dat persoonlijk niet. Ga je naar ’t strand dan zie je mensen in zwembroek. Je ziet in onze clip niets meer, dan wanneer je naar een strand zou gaan. We zochten altijd al onze grenzen op.”

Yarno: “Nu is het letterlijk en figuurlijk het bloot geven van elkaar. We brengen ook naar jongeren toe een boodschap. We willen hen duidelijk maken dat ze zich bewust moeten maken op de socials met het posten van naaktfoto’s, het doorsturen van wachtwoorden. Hacken kan hé.”

Sheldon: “Wat we brengen, er zit altijd een ondertoon in.”

Zal Baba Yega zich nu ook méér focussen op het zingen zelf of is de act ook nog altijd belangrijk?

Yarno: “De zanger Gerson zie je in de clip…”

Sheldon: “We werkten op diverse manieren mee, maar wij zullen altijd een mysterie blijven. Dat is een gegeven van Baba Yega, het mysterieuze en dat willen we nooit kwijt geraken.”

Wat brengen de komende maanden?

Sheldon: “We hebben nog heel wat optredens op de planning staan, waaronder de Rewind Party op vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 december in het Antwerpse Sportpaleis. Met kleren aan? Aha, daarvoor zal je moeten komen kijken hé (lacht). We vieren ‘binnenkort’ ook vijf jaar Baba Yega hé. Als je de socials in ’t oog houdt, zal je het zien…”

We zijn een West-Vlaams weekblad met natuurlijk een grote oplage, anders zouden we niet worden gevraagd om met jullie te praten. Hebben jullie een band met onze provincie? Familie? Een lief? Een tweede woonst?

Sheldon: “Mijn pluspapa komt uit Oostende.”

Yarno: “Ik heb eerder vrienden wonen in West-Vlaanderen.”

Sheldon: “Ik heb daar ook vrienden. Ik studeer aan de Universiteit van Gent. Daar zitten heel wat West-Vlamingen. Gent is de hoofdstad van West-Vlaanderen hé. We zijn inderdaad nog allemaal student. Het is druk, maar het is combineerbaar druk.” (PADI)

Het nieuwe nummer van Baba Yega vind je terug op alle grote streamingsplatfo

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.