Stadsbestuur vraagt zusters te bidden voor goed weer op Kattenstoet: “Misschien kan dat ook voor een goede verkiezingsuitslag?”

© CM
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Zon en windstil, dat is wat telt op de dag van de Kattenstoet. Om dat te bewerkstelligen trekt het stadsbestuur van Ieper naar goede gewoonte een week voor het evenement naar de zuster Karmelietessen met de vraag te bidden voor mooi weer in het weekend van 12 mei. “En of het helpt? Uiteraard”, zegt schepen Diego Desmadryl (Open Ieper). “We hebben nog nooit een stoet moeten annuleren omwille van de weersomstandigheden.” Bij de corona-editie van het evenement werd echter wel een fout gemaakt.

Zoals de traditie het wil, trokken enkele leden van het Ieperse stadsbestuur een week voor de Kattenstoet met geschenken naar het klooster van de zuster Karmelietessen in Vlamertinge. “Het is gebruikelijk dat we week voor de Kattenstoet de zusters komen vragen te bidden voor goed weer”, zegt schepen Diego Desmadryl (Open Ieper). “We hopen dat het ook op de dag daarvoor zon is, want die zag zijn er al heel wat activiteiten.

In 2018 kwamen we ook om goed weer vragen, maar toen voor Kattenkronkels, want de stoet ging toen niet door omwille van de coronacrisis. Alles viel toen letterlijk en figuurlijk in het water. De oorzaak was toen omdat we hier wellicht in de privévertrekken van de zusters waren binnen geweest en dat mag eigenlijk niet. Dit jaar doen we dat niet.”

Geschenk

Wie iets aan de zusters vraagt, brengt een geschenk mee. “Wij geven net als vorige keer een aantal poetsproducten aan de zusters”, zegt burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper). Vroeger werden vooral eieren geschonken aan de zusters. “Het is van de eerste edities van de Kattenstoet dat we de vraag krijgen van het stadsbestuur om te bidden voor goed weer. Maar er zijn ook heel wat andere mensen die nog bij ons aankloppen. Zo komen bijvoorbeeld ook boeren om goed weer vragen, zodat ze een goede oogst krijgen. Anderen vragen ons te lezen voor een ziek familielid of zo. In de kapel kan wie dat wil een briefje in de bus steken met een vraag naar ons en ook dat gebeurt heel regelmatig.”

De zusters hadden op hun beurt een vraag voor de burgemeester. Een van hun bezoekers, een 90-jarige dame uit Zonnebeke, geraakt sinds het afschaffen van de belbus niet meer in het klooster. Burgemeester Talpe en schepen Desmadryl legden uit dat het oude vrouwtje nu gebruik kan maken van ‘vervoer op maat’. “In principe kan die dame daar een beroep op doen, we sturen u zeker de info door”, aldus de burgemeester.

Verkiezingen

Omdat de burgemeester heel zeker wou zijn van goed weer – of was het om een goede verkiezingsuitslag te vragen – stak ze ook een kaars aan.

In 1923 kwamen 13 ordezusters vanuit Bourges in Ieper aan. Via enkele tijdelijke verblijfplaatsen belandden ze in het voorjaar van 1624 in de Mondstraat, waar ze 160 jaar verbleven. Nadat de Oostenrijkse keizer Jozef II het klooster gewoon afschafte, bleef Ieper tientallen jaren zonder Karmelietessen. Er kwam later een nieuw klooster in de Elverdingestraat, maar dat werd in puin geschoten in het begin van WO I. De bisschop van Brugge vroeg aan de overste van de orde om opnieuw zusters in Ieper te vestigen. Na wat omzwervingen kwamen ze in 1924 in Vlamertinge aan en dat in het voormalig buitverblijf van senator Paul Van den Peereboom. Aan het gerestaureerde kasteel werden twee nieuwe vleugels en een kapel gebouwd. “Momenteel verblijven hier nog zes zusters”, zegt zuster Rita. “We zijn hier dit jaar 100 jaar en willen dat op een of andere manier wel vieren. We hopen in ieder geval hier nog een hele tijd te kunnen blijven.”

Lees ook…

Try-out voor Kattenstoet verloopt zonder problemen: “Het mooiste parcours ooit” – KW.be

“Voor de stoet nog zes uur werk”: Wagen met bodypaintmodellen is opvallende nieuwkomer in Kattenstoet – KW.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier