“Noodkreet beantwoord”: zwemmen weer mogelijk in De Kindervriend

Directeurs Wim Camelbeke en Geert Verpoest bij het zwembad dat alweer volop gebruikt wordt. © JD
Redactie KW

De Kindervriend in Rollegem slaakte vorig jaar een noodkreet. Hun therapeutisch zwembad was kapot, herstel kostte handenvol geld. Een jaar later is er na tal van acties opnieuw mogelijkheid tot zwemmen. “We zijn dankbaar en trots”, klinkt het.

“Zwembad kapot”: het voorbije jaar trokken de kinderen op de site van De Kindervriend in Rollegem meer dan eens aan de mouw van directeur logistieke diensten Wim Camelbeke en directeur van het multifunctioneel centrum Geert Verpoest. “Sommigen kunnen niet veel zeggen, maar dat hadden ze intussen wel geleerd.”

In februari 2023 sloeg het noodlot toe. Het therapeutische zwembad waar wekelijks tot 170 kinderen tot rust komen of zich kunnen uitleven was versleten. “Heel emotioneel voor de kinderen”, weet Wim. Maar na 50 jaar niet verwonderlijk. Het gebouw dateert van 1973 en werd tien jaar geleden gerenoveerd. Velen dachten dat de energiecrisis de boosdoener was, maar de buizen waren echter versleten en het zwembad was helemaal lek.”

Fiks kostenplaatje

Een groot probleem waarvoor de oplossing een fiks kostenplaatje droeg. “Dat was een domper die ons enkele slapeloze nachten opleverde. Hoe moesten we daar aan beginnen? Subsidies krijgen we namelijk niet. Daarbij komt dat de lege kuip er na een maand allesbehalve aantrekkelijk uitzag.”

Maar ze bleven niet bij de pakken zitten. Ze, dat zijn directie en personeel, maar zeker ook de ouders. “Nog voor we iets hadden afgesproken, hadden enkelen al een actie op poten gezet”, weet Geert. “Een snoepverkoop. Het klinkt simpel, maar was indrukwekkend. Duizenden zakjes hebben ze verkocht.”

Golf van solidariteit

De golf van solidariteit die er kwam nadat het nieuws over het defecte zwembad wereldkundig werd gemaakt, was ongezien. “Het viel op hoe belangrijk dat zwembad was”, zegt Geert. “We hebben op tijd en stond eens een project, maar in zo’n korte tijd zoveel mensen gemobiliseerd, dat maakten we nooit mee. Bovendien was dat allemaal spontaan. We moesten enkel ondersteunen, nooit zelf aan de kar trekken.”

Snoepzakjes verkocht door mama, personeelsleden van de drie entiteiten op de site die La Planche des Belles Filles beklommen, mensen die het geld voor hun verjaardag of geboorte van hun kindje schonken, kerstkaartjes, noem maar op. Alles samen goed voor de nodige 157.000 euro. “Het bedrag is er nog niet helemaal, maar we geraken er met de nog geplande acties. We kunnen niet uitdrukken hoe dankbaar we zijn.”

Vakkennis

Niet enkel dankbaar. “We zijn ook ontzettend trots”, klinkt het. Ze verwijzen daarbij ook naar hun technische dienst. “Hun vakkennis is ongelofelijk. Dat zorgt ervoor dat we ook de kosten kunnen drukken. Wat zij allemaal uitvoerden hoefden we niet uit te besteden aan aannemers. Dat is een luxe.”

Een luxe, net als het zwembad. “Al noemen we het zelf liever een meerwaarde. Het zwembad is een plek waar geen regels zijn. De minder sterke kinderen kunnen er dobberen, de anderen spetteren en springen. Elke doelgroep komt er tot zijn recht.”

En dat kan elke doelgroep nu in een volledig vernieuwd zwembad. Een nieuwe kuip, nieuwe vloer, een vaste trap, een extra leuning, een rolluik om het afkoelen tegen te gaan, een nieuwe doorgang met douches, noem maar op. Op 23 mei wordt het zwembad feestelijk geopend. “Zoveel mensen hielpen, dus kunnen we niet iedereen uitnodigen, maar iedereen mag écht wel fier zijn op deze realisatie”, besluiten ze. (JD)

Om alle kosten te kunnen dekken organiseert vzw De Steuners nog een benefiet ten voordele van De Kindervriend en dit op zaterdag 29 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier