“Molenaarsleven met paplepel meegegeven”: Ruud De Keukelaere (37) is in de ban van molens

Ruud: “De vrijwillige molenaar is aan het terugkeren, zo is de Artemeersmolen nu een volledig maalbedrijf.” © foto WME
Lien Depauw
Lien Depauw Medewerker KW

Ruud De Keukelaere heeft een grote voorliefde voor molens, iets wat hij al vroeg ontdekte en dat dankzij de hobby van zijn vader. Intussen heeft de Aarselenaar een eigen molentje in de tuin, restaureert hij molens en draait hij er ook. Een bijzonder ambacht. “De beroepsmolenaars verdwijnen, maar de liefhebbers nemen toe.”

Uren heeft Ruud al gesleten in de molens uit de regio. Niet alleen om er graan te pletten, maar ook om ze met veel liefde te restaureren. De molen in zijn tuin is daar een stille getuige van.

Hoe kom je als jonge snaak in contact met molens?

“Dat is met de paplepel meegegeven. Mijn vader heeft in 1996 een molenaarscursus gevolgd en als kind ging ik al mee naar de Artemeersmolen in Poeke, waar we draaiden. Zo kreeg ik ook veel interesse in oude technieken en tandwielen en werd de liefhebberij doorgegeven. Uiteindelijk heb ik zelf de molenaarscursus gevolgd, ik was toen pas 14 jaar. Ze hebben voor mij zelfs een uitzondering gemaakt, want normaal moet je 18 zijn.”

Hoe is je vader bij de molen in Poeke terechtgekomen?

“Hij passeerde daar veel en stopte uit interesse regelmatig eens bij de molenaar Roger Van Poucke. Die liet op een bepaald moment weten dat hij een opvolger zocht en zo kwam van het een het ander. We zaten er uiteindelijk wekelijks. Ik heb veel uren versleten in die molen. Toen ik een jaar of 16 was, had ik mijn eerste brommer. Daarmee reed ik vier jaar lang naar de Koutermolen in Sint-Martens-Latem en de Hostensmolen in Ruiselede om er te draaien. Ook in de Knokmolen in Ruiselede bracht ik uren door.”

Wat is eigenlijk de taak van een molenaar?

“We werken volledig vrijwillig. Onze taak bestaat erin het graan te kuisen, pletten en malen. Dat malen gebeurt tussen een molensteen, pletten tussen twee ijzeren walsen, aangedreven door de windkracht. Als de wind het niet toelaat om te werken, stellen we de molen open voor publiek. We geven er bijvoorbeeld rondleidingen.”

“Cursus tot molenaar lokt liefst 58 nieuwe kandidaten, het leeft weer”

“Er komen veel aanvragen binnen, van oldtimerritten over fietstochten, wandelclubs en zelfs huwelijken en communies. Wie interesse heeft, mag trouwens altijd contact opnemen.”

In welke molens ben je momenteel actief?

“Ik werkte een paar jaar in de Rysselende Molen in Ardooie, maar ben sinds 2018 opnieuw actief in de Mevrouwmolen in Kanegem. Maar de Mevrouwmolen staat nu te koop. We zijn op zoek naar een goede eigenaar, die vier enthousiaste molenaars wil ontvangen. De molen is erfgoed, we zoeken dus een echte liefhebber. Horeca of een B&B zijn er helaas niet mogelijk.”

Er staat ook een molen in je tuin, dat is bijzonder.

“Onze Tommemolen stond eigenlijk in de ‘Tommehoek’ in Tielt. De zus van Roger Van Poucke, de man die ons de stiel geleerd heeft, was daar eigenaar van. We gingen er dus regelmatig eens langs. Maar haar man is vroeg gestorven en toen het huis werd verkocht, waren de nieuwe eigenaars niet geïnteresseerd in het molentje. We hebben het overgenomen en zo is het in 2014 bij ons thuis beland. Het is een schaalmodel dat ik intussen renoveerde en draai- en maalvaardig maakte. Ik ben er al tien jaar aan bezig en het is nog niet volledig af. ”

Wat vindt je vader van je passie?

“Hij gaat nog altijd mee draaien. Ook mijn zoon toont zich intussen al liefhebber.”

Is de molenaar een uitstervend ras?

“Toch wel, de oude beroepsmolenaars zijn echt wel aan het verdwijnen. Maar het aantal molens keert terug, er zijn veel restauraties bezig. De nieuwe molenaarscursus is nu aan de gang en er zijn maar liefst 58 nieuwe kandidaten, verspreid over West- en Oost-Vlaanderen. De vrijwillige molenaar is dus aan het terugkeren. Groene energie is aan een opmars bezig. Mensen keren steeds meer terug naar zuivere voeding gemaakt met groene energie. De Artemeersmolen is bijvoorbeeld een volledig maalbedrijf geworden. Je kan er allerlei bakproducten vinden, artisanaal gemaakt op de molen en gemalen met de steen.”

Werken jullie als molenaars soms samen?

“We hebben een groep, de Molenlanders, bestaande uit de molens van Tielt, Kanegem, Wakken, Ruiselede en Ardooie. Dat is een mooie equipe geworden om alles in stand te houden en draaiende te krijgen. Er zitten allerlei genres molenaars in onze groep. Van technische mannen voor restauratie en onderhoud, tot mannen van de computer en sociale media, van de penningmeesters en kassahouders tot onze voorzitter. Zo vullen we elkaar aan en kunnen we leuke dingen organiseren.”

“Zo is er op 7 juli de regionale Molendag en dat al voor de vijfde keer. Dan kan je zes molens bezichtigen, van 10 tot 18 uur. De toegang is gratis en er is ook heel wat animatie rond de molens. In november organiseren we in één molen een speciale activiteit, dit jaar zal dat in Ardooie zijn. ‘s Avonds is er dan speciale verlichting op de wieken, met houtkorven, barbecue, soep en een drankje. Zo kunnen we onze kas een beetje spijzen.”

Ruud De Keukelaere


Privé: Ruud (37) woont in Aarsele met Nele Lauwers. Ze hebben een zoon en een dochter van 7 en 5 jaar oud.

Studies en loopbaan: Aan het VTI in Tielt volgde Ruud interieur en vormgeving, maar hij werkt als zelfstandig kraanmachinist, zijn jongensdroom. Hij volgde de richting houttechnologie met het oog op de molens.

Vrije tijd: Ruud spendeert veel van zijn tijd aan de molens, maar gaat op zondagvoormiddag regelmatig mountainbiken. Daarnaast heeft het gezin ook wel wat dieren in en rond het huis, onder andere twee pony’s.

Lees meer over: