Karl schrijft een brief aan Doku: “De toekomst is aan jullie, Jérémy. Ik ben onvoorwaardelijk fan”

Jérémy Doku. © BSR Agency Getty Images
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot Jérémy Doku. De Rode Duivel mag altijd antwoorden: karl@kw.be.

Beste Jérémy,

Deze brief begint met welgemeend advies. Neem van deze man, die je vader kan zijn, aan dat jij niet de schuldige bent van onze nederlaag tegen Slovakije. Laat je dat dus door niemand aanpraten, lig ook geen seconde wakker van de bal die je daar speelde. We hebben kansen genoeg gehad om te winnen en jij was heel vaak de bereider van de weg naar kansen.

Iedereen speelt wel eens een verkeerde bal. Het gaat over wat ervoor en erna gebeurde. Wat er dan wel allemaal fout liep bij ons tegendoelpunt? Dat begon al dagen op voorhand in de hersenpan van de bondscoach. Tedesco heeft het tegen Slovakije nodeloos moeilijk gemaakt waardoor hij sleutelspelers niet op hun beste plaats kon zetten. Yannick is geen back, jij rendeert ook al deed je het bij momenten echt goed op rechts gewoon beter vanop links. En daarmee ligt de vinger al op de wonde. Als hij jou op je favoriete plaats had uitgespeeld, was je nooit bij onze eigen rechterhoekschopvlag onder een inworp gekomen. Dan zat je op dat moment aan de andere kant van het veld waar je bij een flankwissel een zoveelste keer had kunnen flitsen.

Bovendien had de bal nooit naar jou mogen worden gegooid. Je ervaren ploegmaats hadden je duidelijk moeten maken dat je daar niets te zoeken had en beter positie koos hoger op het veld. Daarnaast kan je je ook vragen stellen bij hoe Koen Casteels die eerste inzet verwerkt om zich vervolgens op zijn linkerkant klein in plaats van groot te maken. Je mag je terecht afvragen of die bal er überhaupt was ingegaan als Thibaut Courtois in doel had gestaan. Maar dat is een gemene opmerking. Casteels is echt wel een goede doelman en Courtois… is er niet bij.

Als jullie straks snelheid, technisch vernuft en onvoorspelbaarheid weten te koppelen aan efficiëntie, veroveren we de wereld

Laten we de voorwaardelijke wijs verlaten en focussen op de nabije toekomst. Met wat als-theorieën komen we nergens. Als mijn tante een fiets was, had Mathieu van der Poel erop kunnen rijden en er Parijs-Roubaix allicht ook mee gewonnen. Het zijn figuren als jij, Jérémy, die mijn geloof in deze generatie Rode Duivels hebben doen toenemen. Bij de vorige lichting had ik al te vaak het gevoel dat het op het moment van de waarheid toch net niet zou zijn. Meestal klopte dat gevoel. Een zeldzame keer lukte het dan wel, zoals tegen Brazilië in Rusland. De ontgoocheling dat we in de halve finale tegen Frankrijk nooit voet aan de grond kregen, is nog altijd niet helemaal doorgespoeld en over Qatar gaan we zwijgen. Laat staan over die match in Lille tegen Wales op het EK. Het is een trauma.

De toekomst is aan jullie, Jérémy. Ik ben onvoorwaardelijk fan van jongeren die dynamiek, intensiteit en branie in het spelletje brengen. Mijn dochter is fan van Manchester City. Door Kev, maar ook door jou. Als je aan de bal komt, gebeurt er iets en heel vaak weet je niet wat eraan komt. Dan gaat er een siddering door het stadion. Daarvoor kopen mensen een ticket. Al denk ik dat je met jouw versnelling nog meer variaties in je passeerbewegingen kan brengen.

Je bent nog maar 22 jaar. Je ontwikkeling is een symfonie waar nog heel wat coupletten aan worden toegevoegd. In een podcaststudio werd er deze week smalend gedaan over het feit dat ik in De Afspraak meer geloof heb uitgesproken in het huidige offensieve compartiment van de Duivels dan in dat van het voorbije decennium. Als jullie tegen Roemenië en Oekraïne ook zoveel kansen verkwanselen, zal ik mijn mening moeten bijstellen. Maar voorlopig weiger ik dat te doen.

Jullie zijn zo getalenteerd, Jérémy. Als jullie straks snelheid, technisch vernuft en onvoorspelbaarheid weten te koppelen aan efficiëntie, veroveren we de wereld. Bladgoud maakt plaats voor 24 karaat. Maar die nederlaag tegen Slovakije heeft ons in een positie gebracht waarin geen schoonheidsprijzen meer te verdienen vallen. Enkel winnen telt. Te beginnen zaterdag tegen Roemenië. Het is tijd om te vegen, man.

Warme groeten,