“Het eerste ei in twintig jaar”: na de vangst van Flammy vindt Massimo nu ‘primeurei’ tussen flamingo’s in Bellewaerde

Dierenverzorger Massimo Snoeck heeft het eerste ei in twintig jaar gevonden binnen het flamingoverblijf van Bellewaerde. © Collage TP
Redactie KW

Dierenverzorger Massimo Snoeck heeft het eerste ei in twintig jaar gevonden binnen het flamingoverblijf van Bellewaerde. Om het primeurei alle kansen te geven, werd het gewisseld met een fopei. Mogelijk is de mama Flammy, de ontsnapte flamingo die Massimo kon vangen in een Ieperse vijver.

Een flamingo ontsnapte in het najaar van 2021 uit het Ieperse Bellewaerde Park, streek enkele kilometers verder neer in de openbare Zillebekevijver en groeide er uit tot ‘Flammy’, een attractie op locatie. Massimo Snoeck en andere dierenverzorgers van Bellewaerde trokken er wekenlang heen om de vogel te voederen, tot hij Flammy eindelijk kon vangen en herenigen met haar veertig soortgenoten in het park.

Primeurei

Nu heeft Massimo een ei gevonden in het flamingoverblijf en dat blijkt een primeur. “Het moet al twintig jaar geleden zijn dat er nog gekweekt is met flamingo’s in het park”, vertelt hij. “Er zijn heel wat factoren die bepalen of flamingo’s overgaan tot kweek en het is heel moeilijk om na te gaan wat die factoren precies zijn. Een boom snoeien of een andere kleine verandering aan hun verblijf kan voldoende zijn om tien jaar geen eieren meer te leggen. We zijn al vijf jaar intensief bezig om nieuwe kweek voor te bereiden. We zorgen voor een goed evenwicht van twintig mannetjes en 21 vrouwtjes en legden een groot eiland aan met veel modder en klei, waar ze nesten kunnen bouwen en zich veilig voelen. De inspanningen werpen nu hun vruchten af.”

Fopei

Massimo nam het primeurei weg uit het nest en legde een fopei in de plaats. “Om het te beschermen, want nesten van flamingo’s worden wel vaker verstoord door hun soortgenoten. We legden het echte ei in een broedmachine en hopen op een kuiken. Helaas is het bevruchtingspercentage zeer laag bij flamingo’s: amper dertig procent. Maar door het feit dat dit ei gelegd is en dat andere koppels nu nesten maken, lijken we vertrokken voor een zevental eieren en minstens één kuiken per jaar. We zijn zeer blij.”

Mama Flammy?

Als het primeurei meteen een jong voortbrengt, wordt het teruggeplaatst in het echte nest. “Dan denken de ouders dat hun kuiken uitgekomen is. Zij zullen de wisseltruc met het fopei nooit door hebben. Of Flammy de mama is? Ze is intussen geslachtsrijp, dus het kan. De kans is één op 21. Om het nest voldoende rust te geven, konden we de ouders nog niet identificeren. Binnenkort staan we met een verrekijker op ruime afstand om de ringen proberen te lezen.”

Wisselend ouderschap

Maar het ouderschap kan wel eens wisselen. “Een koppel kan in het midden van een broedproces plots veranderen van partner. Het kan gaan om flamingo’s van hetzelfde geslacht of soms zitten ze zelfs met drie te broeden op hetzelfde nest. Deze opmerkelijke vogels zijn iconisch voor het park: sommige van hen zitten hier al veertig jaar.” (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier