Flammy de flamingo veilig thuis in Bellewaerde Park

Shana en Massimo van Bellewaerde met Flammy. © Bellewaerde
Redactie KW

Flammy, de Europese flamingo die in oktober kon ontsnappen uit Bellewaerde Park, werd maandag gevangen en veilig terug gebracht naar het park. Dagelijks gingen dierenverzorgers ter plaatse aan Zillebekevijver om haar te voederen en haar vertrouwen te winnen. Een maand later komt er een positief einde aan de inspanningen van de reddingsactie.

Flammy maakt deel uit van een groep van twaalf Europese Flamingo’s die in februari in Bellewaerde Park aangekomen zijn, vanuit een dierentuin in Tsjechië. Deze flamingo’s zijn gemakkelijk te herkennen aan hun grijswit verenkleed. Het gaat namelijk nog niet om volwassen dieren, waardoor ze nog niet die typische roze kleur hebben.

Zillebekevijver

Op 15 oktober kwamen de dierenverzorgers van Bellewaerde Park ‘s morgens tot een verrassende vaststelling. Er ontbrak één van de 31 Europese flamingo’s in de Jungle-zone van het park. Na meermaals de vogels te tellen, was er slechts één conclusie: er was een Europese flamingo ontsnapt.

Al snel werden de verzorgers op de hoogte gebracht van de aanwezigheid van een flamingo op Zillebekevijver, op enkele kilometers van het park. Na visuele controle van de identificatie-ring, bleek dat het effectief om Flammy ging.

Dagelijks gingen de verzorgers ter plaatse om Flammy op een vaste plaats aan Zillebekevijver te voederen, om haar vertrouwen te winnen. Vervolgens werd een kooi met spiegels geplaatst, om haar te kunnen lokken.

Terug in Bellewaerde Park

De inspanningen en het geduld van de dierenverzorgers werd op maandag 15 november beloond. Bij aankomst aan Zillebekevijver bevond Flammy zich op de vaste voederplaats, waardoor dierenverzorgers Massimo en Shana hun kans waagden en Flammy konden vangen. Vervolgens werd ze veilig getransporteerd naar Bellewaerde Park. “Ze kwam de laatste tijd dicht bij ons om te komen eten” vertelt Massimo Snoeck. “Daarom gingen we er de voorbije dagen met een net in haar buurt zitten, zodat ze ook dit gewoon werd. Maandagochtend zat ze heel dicht. Ik heb er een net over gegooid en ben meteen in de vijver gesprongen. Dat moest, want de kans was te groot dat ze zou ontsnappen. Ik was gelukkig goed voorbereid en had een handdoek en verse sokken mee. Ze is er uiteraard van geschrokken, maar het is voor haar eigen welzijn. Het zou voor haar zeer moeilijk zijn geweest om in het wild te overleven tijdens de winter. In het park kunnen we haar de nodige verzorging en voeding geven die ze nodig heeft.”

Flammy blijft nu een dagje in afzondering in Bellewaerde. “Om haar te observeren”, aldus Massimo. “Na een behandeling tegen parasieten en van zodra we zeker zijn dat ze gezond is en in goede conditie, zullen we haar ten vroegste dinsdag opnieuw introduceren tussen haar soortgenoten, een groep van 31 roze Europese flamingo’s.”

Eerste ontsnapping in 40 jaar

Tijdens haar verblijf op Zillebekevijver kleurde Flammy meer roze. “Omdat dit jong dier intussen wat ouder geworden is. Zulke flamingo’s worden zwart geboren en krijgen de roze kleur pas later, mede door ons voeder dat alle voedingsstoffen bevat uit hun natuurlijk biotoop. Ze begint mooi te kleuren en ziet er stilaan uit als een echte flamingo.”

Het is de eerste keer in veertig jaar dat een flamingo kon ontsnappen. “Normaal blijven ze in de groep, maar ze moet destijds van iets geschrokken zijn. Laat ons hopen dat het zich niet meer herhaalt. Na een maand op en af te rijden naar Zillebekevijver om haar te voederen en haar vertrouwen te winnen, voelen we ons verlost en zijn we opgelucht dat dit verhaal een goed einde kreeg.” (TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.