Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Ik was volledig in fout”

Een 55-jarige vrouw raakte zwaargewond aan haar arm na een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski in Plopsaland. © Collage JH
Redactie KW

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De vrouw viel daarbij met haar 5-jarige kleinzoon in het water. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. O.V gaf dat meteen toe. “Ik ben volledig in fout”, sprak hij. De man kreeg de gunst van de opschorting.

Het ongeval gebeurde op maandag 3 april vorig jaar toen de 55-jarige Christel H. uit Hofstade bij Aalst en haar 5-jarige kleinzoon om 16.37 uur nog een ritje wilden maken op de Mega Mindy jetski. Dat is een populaire waterattractie waarbij de gondels zich van een platform verwijderen en met een snelheid ronddraaien. Plezier verzekerd, maar dat draaide volledig anders uit. Christel kreeg het poortje van de jetski niet open en kon zo niet instappen. Opeens schoof het platform achteruit waardoor het jongetje in het koude water viel. De vrouw aarzelde geen seconde en sprong de jongen achterna. Eer een getuige alarm kon slaan bij de attractiebediener was het al te laat: de machine was in gang en een zwenkarm haalde de hele arm open van de vrouw. Ze revalideert daar nog steeds van.

“Inspectieronde vergeten”

Een onderzoek van een deskundige bracht snel duidelijkheid, zeker na verhoor van de attractiebediener: de 49-jarige O.V. uit Bray-Dunes. “Ik was volledig in fout”, geeft de man toe. “Ik ben die dag uit verstrooidheid vergeten mijn inspectieronde te doen. Nog steeds kan ik niet begrijpen waarom ik het vergat.”

Zijn eerlijkheid sierde hem, volgens het parket. “Het was snel duidelijk dat het een menselijke fout betrof”, zegt de procureur. “O.V. gaf meteen toe dat hij geen visuele veiligheidscontrole door een rondgang deed en de attractie startte terwijl die mensen niet ingestapt waren. Toen hij het ongeluk opmerkte, drukte hij meteen de noodstop in. We erkennen zijn grote spijt.”

De man was dus wel degelijk in fout, maar kreeg er de gunst van de opschorting voor. “Hij is er echt het hart van in”, zegt zijn advocaat Virginie Cottyn. “De job is zijn leven en tot op vandaag werkt hij nog steeds bij de Mega Mindy jetski’s.”

Geen schuld bij Plopsaland

Anders was het voor het pretpark zelf. Volgens het parket had Plopsaland meer kunnen doen om de zichtbaarheid vanuit de controlekamer op alle gondels te vergroten. Er werd daarvoor 4.000 euro boete gevraagd. Maar de rechter sprak het pretpark zelf vrij omdat ze van oordeel is dat het park geen enkele bewezen fout maakte. “Ik begreep eerlijk gezegd ook niet waarom Plopsaland gedagvaard werd”, reageert meester Michele Walgraeve. “De attractie werkte perfect, was gekeurd, de bediener was opgeleid en de instructies lagen in de controlekamer. Dat niet alle gondels zichtbaar waren, houdt geen steek. Dat is bij vele attracties zo. Omdat Plopsaland altijd begaan is met de veiligheid voerden ze op eigen initiatief een aanpassing uit bij de attractie. Er staat daar nu buiten een controleknop. Pas als die ingeduwd is na een visuele controle buiten kan de attractie gestart worden.”

Christel H. uit Hofstade was geen burgerlijke partij. Haar schade wordt vergoed met de verzekering van Plopsaland. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier