Vrijgekomen flakkagebruiker die Herman (62) doodreed nu aangehouden na mogelijke brandstichting in huis van zijn broer

Een uitslaande brand legde een huis in Jonkershove bij Houthulst in de as. © TP
Redactie KW

Een uitslaande brand legde vrijdagmorgen een huis in Jonkershove bij Houthulst in de as, waarop een verdachte werd opgepakt. Het gaat om de flakkagebruiker, die voorwaardelijk was vrijgekomen na een dodelijke aanrijding vorig jaar. In het uitgebrande huis woonde de broer van de flakkagebruiker. De man uit Houthulst is intussen aangehouden op verdenking van brandstichting.

Op 2 september vorig jaar reed K. K. (32) uit Houthulst op de Esenweg in Diksmuide fietser Herman Tanghe (62) aan. Hij reed 112 kilometer per uur in de bebouwde kom. Daarbij reed hij eerst links van een rotonde, botste tegen een voorligger, ging meermaals over de kop en maaide tijdens zijn koprol de fietser neer. Herman, een vader van vier, overleed ter plaatse. K. bleek onder invloed van de zombiedrug flakka, probeerde nog te vluchten en sloeg daarbij mensen met een paraplu.

De ravage bij het verkeersongeval was enorm.
De ravage bij het verkeersongeval was enorm. © Archief TP

“Wat hem vooral interesseerde, was het behoud van zijn woning en dat anderen niet kwaad mochten spreken over hem. Hij toonde geen greintje spijt. Zijn spijt op de zitting is niet oprecht. Dit alles was een theaterstukje”, sprak de politierechter, die K. op 15 april veroordeelde tot de maximumstraf van vijf jaar cel. Hij kreeg ook een boete, een effectief rijverbod van vijf jaar en mocht levenslang de baan niet meer op, tenzij een dokter verklaart dat hij af is van zijn verslaving.

Deur op een kier

“De rechtbank zet de deur op een minieme kier, in de hoop dat u iets terug doet voor de maatschappij”, verklaarde de politierechter. “De opgelegde celstraf en geldboete zijn voor de helft met uitstel onder voorwaarden. U krijgt een absoluut alcohol- en drugsverbod en moet zich residentieel laten opnemen als u vrijkomt. Ik hoop dat u op deze manier alsnog berouw kan tonen.”

K. kon onlangs vrijkomen, onder meer omdat hij al een deel van zijn celstraf had uitgezeten in voorhechtenis.

Brand bij broer

Afgelopen vrijdagmorgen verklaarden buurtbewoners dat ze K. hadden opgemerkt bij het brandende huis van zijn broer in Jonkershove. Toen de hulpdiensten gecontacteerd werden, was sprake van een ontploffing en de woning stond al in lichterlaaie bij aankomst van de brandweer.

De broer van K. bleek niet thuis. “Hij zat op zijn werk”, verklaarde de vader tijdens de bluswerken. Hij baat wat verderop een slagerij uit in het dorp. Omwille van mogelijk kwaad opzet stelde het parket van West-Vlaanderen een branddeskundige aan. Ook het labo kwam ter plaatse om onderzoek te voeren en K. K. werd opgepakt.

Onderzoeksrechter

“Hij is intussen verhoord, maar zonder advocaat”, zegt zijn raadsman. “Binnen de 48 uur na zijn arrestatie kan hij voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter.”

Het parket bevestigt dat een man van 32 jaar werd opgepakt voor de woningbrand. Zaterdag verscheen de man voor de onderzoeksrechter en werd aangehouden op verdenking van brandstichting. (TP)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier