Man (32) die fietser doodreed was onder invloed van ‘zombiedrugs’ flakka: ‘Hij mag nooit meer de baan op”

© JH
Redactie KW

De 32-jarige man die zaterdag bij een roekeloos inhaalmanoeuvre in Diksmuide een zwaar verkeersongeval veroorzaakte waarbij Herman Tanghe (62) stierf, was onder invloed van flakka, zombiedrugs genaamd. Dat blijkt uit zijn bloedstaal. De drugs kunnen naast extreme agressie ook verwardheid en psychoses veroorzaken, wat het gedrag van K.K. na het ongeval kan veroorzaken. “We hopen dat hij nooit meer de baan op mag”, reageren de nabestaanden van Herman verbolgen. K.K. blijft alvast een maand langer in de cel.

Zaterdag veroorzaakte K.K. op de Esenweg in Diksmuide een bijzonder zwaar ongeval, na een roekeloos inhaalmanoeuvre aan overdreven snelheid. Hij haperde aan een voorligger, en knalde vervolgens aan de overzijde van de weg op drie andere auto’s. Er vielen vier gewonden maar bovenal: fietser Herman Tanghe (62) uit Vladslo, vader van vier kinderen, werd dodelijk geraakt en overleed ter plaatse. Meteen na het ongeval vertoonde K.K. bijzonder vreemd gedrag. Volgens getuigen stonden zijn ogen ‘niet normaal’, had hij nagellak aan, sloeg hij met een paraplu in het rond en probeerde hij meermaals weg te vluchten.

Flakka, de zombiedrugs

Dat gedrag is nu wellicht verklaard door de resultaten van zijn bloedonderzoek. Daarin werden sporen van flakka gevonden, beter gekend als de zombiedrugs. De alcoholtest van K.K. was negatief, en ook zijn speekseltest was dat, maar flakka kan niet door een speekseltest worden aangetoond. Flakka is een relatief nieuwe soort synthetische ‘designerdrugs’ en is moeilijk te doseren. De gevolgen van inname kunnen zwaar zijn: het kan leiden tot extreme agressie, maar ook ernstige verwardheid, psychoses en hallucinaties. Dat was mogelijk het geval bij K.K. toen hij achter het stuur kroop van zijn bestelwagen. “Wij kunnen bevestigen dat de man bij het dodelijk ongeval onder invloed was van verdovende middelen”, zegt Patty ’t Jonck van het parket van Veurne.

Nooit meer op baan

De nabestaanden van Herman Tanghe reageren ontgoocheld en verbolgen op het nieuws. “We wisten wel al door wat we hoorden dat dit geen stom ongeluk was, door de omstandigheden”, zegt zijn ex-levenspartner Natascha, met wie Herman 16 jaar samen was en drie kinderen had. “We wisten ook dat het geen alcohol was maar dat er een vermoeden was van drugs. Dat het zo’n zware drugs blijkt te zijn maakt ons kwaad. Herman werd uit het leven gerukt voor een stom beetje drugs, dat is hard om dragen. Voor het overige willen we gewoon dat het gerecht haar werk doet en een gepaste straf oplegt. Maar zo iemand zou nooit meer de baan mogen op komen.”

Levenslang rijverbod

K.K. verscheen vrijdag voor de raadkamer die besliste hem een maand langer in de cel te houden. “Ik moet de resultaten van de bloedstaal nog bespreken met hem”, zegt zijn advocaat Thomas Bailleul. “Het is wel duidelijk dat mijn cliënt kampt met gezondheidsproblemen en we daarvoor een oplossing zoeken. Zodat dit nooit meer opnieuw kan gebeuren.” Het onderzoek loopt ook nog verder. Zo wordt onderzocht of het om een ongeval met vluchtmisdrijf gaat, aangezien verschillende getuigen bevestigen dat hij wel degelijk wilde vluchten. Ze moesten K.K. daarvoor op de grond werken. Het zou de kwalificatie alleen maar zwaarder maken. Als de man voor de politierechter moet komen in die omstandigheden, riskeert hij een effectieve celstraf en levenslang rijverbod.

Populair in bepaalde milieus

Flakka is de laatste jaren aan een opmars bezig en bij politie en gerecht is geweten dat de zombiedrugs in bepaalde milieus in Diksmuide en Houthulst populair is. Enkelen kwamen er al door voor de rechtbank. Een 39-jarige vrouw uit Houthulst kreeg op 22 mei nog drie jaar cel omdat ze met kompanen haar ex-vriend 30 uren gijzelden en tot bloedens toe mishandelden met een matrak en boksbeugel. De rechter vond dat de vrouw als een beest tekeer ging. “Ik herkende mezelf niet”, zei V.C. “Ik kreeg van een kompaan flakka toegediend en ging als een razende tekeer.” (JH)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier